Τετάρτη 15 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Εγείρονται θέματα για την ασφάλεια των σχολικών εκδρομών

Καταγγελίες από τις Ενώσεις Γονέων Ιωαννίνων και Καλαμαριάς

«Να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών μας στις σχολικές εκδρομές», απαιτεί η Ενωση Γονέων Ιωαννίνων, με παρεμβάσεις και ανακοινώσεις της, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει: «Την τελευταία βδομάδα, συνεχίζουν να μας έρχονται καταγγελίες από γονείς και εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τις οποίες, λεωφορεία εκδρομών δεν ελέγχθηκαν ποτέ επειδή δεν στάλθηκε αρμόδιος αστυνομικός από την Τροχαία για να ελέγξει όχημα και οδηγό». Αναφέρει παράλληλα περιστατικό της περασμένης βδομάδας σε Δημοτικό Σχολείο της πόλης, όπου «ακυρώθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών της Δ' τάξης, επειδή ο έλεγχος της Τροχαίας, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση (στις 10 π.μ.), έκρινε ότι το λεωφορείο είναι ακατάλληλο. Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα συμβεί σε περίπτωση δυστυχήματος και ποιοι θα είναι οι "σταθμάρχες" στους οποίους θα καταλογιστούν οι ευθύνες για τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού», σχολιάζει η Ενωση.

Παράλληλα, την περασμένη βδομάδα η Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων έστειλε έγγραφο στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ζητώντας να διερευνήσουν οι διευθυντές των σχολείων τη δυνατότητα διεύρυνσης του ωραρίου των ελέγχων από τις 7 έως τις 10 π.μ. (κι όχι από τις 8 έως τις 8.30 π.μ. όπως είναι τώρα), «προκειμένου να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες αναχωρήσεις των σχολικών εκδρομών». Αντίστοιχα η Ενωση Γονέων Καλαμαριάς καταγγέλλει πως «η Τροχαία αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί έγκαιρα σε όλους τους καθημερινούς ελέγχους», πως τα τουριστικά πρακτορεία προκειμένου να προσαρμοστούν στους ελέγχους «ζητούν αύξηση περίπου 60% επιπλέον στο κόστος κάθε κομίστρου, γεγονός που επιβαρύνει με 5 ευρώ περίπου κάθε μαθητή». Μετά τη δημοσιότητα που πήραν τα παραπάνω το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με ανακοίνωσή του παραδέχεται ότι μπορεί να υπάρχουν «ολιγόλεπτες καθυστερήσεις στη διενέργεια των ελέγχων», προσθέτοντας ότι αυτό δεν αποτελεί λόγο ακύρωσης εκδρομής.

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τη λογική "πάμε κι όπου βγει", ειδικότερα όταν πρόκειται για τις ζωές των παιδιών μας», τονίζει η Ενωση Γονέων Ιωαννίνων με αφορμή όλα τα παραπάνω και επαναφέρει τα αιτήματά της για την ασφάλεια των σχολικών μετακινήσεων:

  • Σχολαστικούς ελέγχους οχημάτων και οδηγών πριν από την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια των εκδρομών και στην επιστροφή τους. Οι σχολικές εκδρομές - εκπαιδευτικές επισκέψεις μπορούν και πρέπει να αναχωρούν τις προγραμματισμένες ώρες.
  • Να υπάρξει πρόβλεψη κυρώσεων για τους ιδιοκτήτες οχημάτων - τουριστικών γραφείων, που αποδεδειγμένα με δική τους ευθύνη, ένα όχημα κρίνεται ακατάλληλο και ακυρώνεται μια σχολική εκδρομή - επίσκεψη πριν από την αναχώρησή της. Οι εκδρομές - επισκέψεις είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής λειτουργίας του σχολείου και κανένας δεν μπορεί να τις παρακωλύει.
  • Τήρηση των ωραρίων οδήγησης - ανάπαυσης των οδηγών, ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας τους. Δεύτερος οδηγός σε όλα τα πολύωρα ταξίδια.
  • Ειδικότερα κατά τις διανυκτερεύσεις, να μην απαιτείται από τους αρχηγούς των εκδρομών οι οδηγοί να πραγματοποιούν μετακινήσεις αργά τη νύχτα, στερώντας τους ώρες ύπνου και ξεκούρασης.
  • Επαναφορά του ελέγχου από τα ΚΤΕΟ όλων των λεωφορείων που πραγματοποιούν ημερήσιες ή πολυήμερες εκδρομές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ