Τετάρτη 15 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Αμεσα να προχωρήσουν έλεγχοι και παρεμβάσεις

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για την κατάσταση της σχολικής στέγης στον δήμο Ηρακλείου

Από σχολείο μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι

Eurokinissi

Από σχολείο μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι
Την ανησυχία γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών για την κατάσταση στη σχολική στέγη στον δήμο Ηρακλείου και για το ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητοι προσεισμικοί έλεγχοι σε μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης, μετέφερε κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ ο βουλευτής του Κόμματος, Μανώλης Συντυχάκης.

Ξεκινώντας από το ότι στον δήμο Ηρακλείου υπάρχουν 223 σχολικά κτίρια, με το πιο σύγχρονο να έχει χτιστεί πριν από 23 χρόνια, στην πλειοψηφία τους κακοσυντηρημένα, χτισμένα πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό του 1985, πρόσθεσε πως παρά τους καταστροφικούς σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, τους πρόσφατους σε Τουρκία και Συρία, στα σχολεία του δήμου δεν έχει γίνει ολοκληρωμένος στατικός δευτεροβάθμιος έλεγχος. Εκανε λόγο για διαχρονικό πρόβλημα, με τα περισσότερα Νηπιαγωγεία σε μισθωμένα ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια και για κατάσταση που «μόνο ως ντροπή μπορεί να χαρακτηριστεί» στην Ειδική Αγωγή, για προκάτ σε σχολικές αυλές. «Τα κτίρια αυτά δεν θα έπρεπε να στεγάζουν παιδικές ψυχές, καθώς δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές αντισεισμικής θωράκισης ούτε ανταποκρίνονται στις διευρυνόμενες ανάγκες», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας πως «αναδεικνύεται η πολιτική όλων των κυβερνήσεων που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες και την ανθρώπινη ζωή στη λογική του "κόστους - οφέλους" για λογαριασμό του κεφαλαίου».

Ο Μαν. Συντυχάκης ζήτησε να γίνουν άμεσα ουσιαστικοί και όχι μόνο οπτικοί έλεγχοι από ΚΤΥΠ και τεχνικές υπηρεσίες, να δοθεί γενναία χρηματοδότηση για άμεση αντισεισμική θωράκιση και αποκατάσταση, να αυξηθεί η ΣΑΤΑ, να δοθεί το 1,5 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό, να καθιερωθεί το μητρώο συντήρησης και να συντάσσεται πιστοποιητικό καταλληλότητας, να ανεγερθούν νέα σχολεία με κρατική ευθύνη και χωρίς ΣΔΙΤ. Παράλληλα, μετέφερε και το αίτημα και των γονιών για σύσταση κρατικού φορέα που θα έχει την ευθύνη για τα δημόσια κτίρια και ενιαίος φορέας αντισεισμικής θωράκισης.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας παρέπεμψε σε έγγραφο του δήμου Ηρακλείου για τους ελέγχους στις σχολικές μονάδες στον δήμο μετά τον σεισμό, θυμίζοντας ότι η σχολική στέγη είναι αρμοδιότητα των δήμων και το υπουργείο συνδράμει με πόρους από διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία τα τελευταία χρόνια. Σημείωσε πως για ό,τι χρειαστεί για την αποκατάσταση θα ενισχυθεί ο δήμος. Σε ό,τι αφορά τα γερασμένα κτίρια, είπε ότι μετά τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία είναι σε τελική φάση επεξεργασίας διάταξη που αφορά γρήγορη διαδικασία ελέγχων σε δημόσια κτίρια.

«Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε ένα πρόβλημα. Αν συμβεί το μοιραίο, τι θα κουβεντιάζουμε; Απλά να αποδίδουμε ευθύνες;», επέμεινε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος επικαλέστηκε απάντηση σε παλιότερη Ερώτηση του Κόμματος, με την ΚΤΥΠ να δηλώνει ότι είναι περιορισμένη αν όχι απαγορευτική η διενέργεια προσεισμικών ελέγχων λόγω πολλών αρμοδιοτήτων. «Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες, δικές σας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, που δεν προχώρησαν οι έλεγχοι και η κατασκευή νέων σχολείων, αλλά από τη μεταφορά της αρμοδιότητας στους δήμους, τη μετατροπή του φορέα σε ιδιωτική εταιρεία, οδήγησαν σε οριστική απαξίωση τη δημόσια σχολική στέγη», σημείωσε ο Μαν. Συντυχάκης, προσθέτοντας πως ποσά των χρηματοδοτικών προγραμμάτων είναι ελάχιστα μπροστά στο εύρος των πραγματικών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ