Τετάρτη 15 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Αμείωτη διεκδίκηση για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων και των παιδιών

Σε πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις προχωρά η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής | Την ανυπαρξία αντισεισμικών ελέγχων και θωράκισης της σχολικής στέγης ανέδειξε η ΑΣΓΜΕ

Πτώσεις σοβάδων είναι συχνό φαινόμενο σε ασυντήρητα σχολεία
Πτώσεις σοβάδων είναι συχνό φαινόμενο σε ασυντήρητα σχολεία
Με στόχο την ανάδειξη ζητημάτων ασφάλειας των παιδιών και την οργάνωση πρωτοβουλιών για τη διεκδίκηση άμεσων λύσεων, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ με τη συμμετοχή 30 Ενώσεων Γονέων για την ασφάλεια στη σχολική κοινότητα. Η εισήγηση στάθηκε αναλυτικά στα θέματα ασφάλειας λόγω των σοβαρών προβλημάτων των σχολικών υποδομών και μεταφορών, αλλά και στην κατάσταση και τις εξελίξεις που υπάρχουν στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, συνολικά στην πρόσβαση των παιδιών στις δομές Υγείας.

Τα παραπάνω ζητήματα έχουν απασχολήσει πάρα πολλές φορές τους Συλλόγους, τις Ενώσεις Γονέων και την Ομοσπονδία της Αττικής και έχουν αποτελέσει αντικείμενο σειράς παρεμβάσεων, πρωτοβουλιών κ.λπ.

«Η συζήτηση γύρω από τα ζητήματα αυτά ήταν ιδιαίτερα πλούσια και εποικοδομητική, με κοινό παρονομαστή την ανάγκη να προχωρήσουμε σε νέες πρωτοβουλίες για τα θέματα ασφάλειας των παιδιών μας. Από τους προέδρους και τα μέλη των ΔΣ, που εκπροσώπησαν τις Ενώσεις τους στη σύσκεψη, μεταφέρθηκαν η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία των παιδιών μας και ο προβληματισμός για το πώς θα πρέπει να κινηθούμε μέσα από τους Συλλόγους και τις Ενώσεις μας για να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε την επίλυση των ζητημάτων αυτών», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η κατάθεση Υπομνήματος στη Βουλή για τα θέματα των υποδομών και της Υγείας, ενώ στις 29 Μάρτη η Ομοσπονδία θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τα θέματα των κτιριακών υποδομών και την τραγική κατάσταση των σχολείων της Αττικής.

Η ασφαλής και σύγχρονη σχολική στέγη είναι ζήτημα ζωής

«Ο αντισεισμικός έλεγχος και η θωράκιση των σχολείων των παιδιών μας πρέπει να γίνει από ...χθες!», σημείωνε χαρακτηριστικά η ΑΣΓΜΕ σε ανακοίνωσή της μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και στη Συρία, ο οποίος, όπως τονιζόταν, ξύπνησε «ερωτήματα, αγωνίες, φόβο σχετικά με την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, την ασφάλεια των παιδιών μας και όλης της σχολικής κοινότητας γενικότερα».

Οπως επισήμαινε η ΑΣΓΜΕ, παρότι σήμερα υπάρχει και γνώση και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να βοηθήσει για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος από τον σεισμό, η πραγματικότητα είναι η εξής:

- «Στη χώρα μας υπάρχουν σχολικές μονάδες που έχουν χτιστεί προ των αντισεισμικών κανονισμών του 1959 καθώς και του 1985, που δεν έχουν υποβληθεί έως τώρα σε ουσιαστικό δευτεροβάθμιο έλεγχο (ανάθεση μελέτης, κλείσιμο της σχολικής μονάδας). Ακόμη όμως και για τα πιο σύγχρονα κτίρια, αυτά που έχουν κατασκευαστεί από το 1995 και έπειτα, προκύπτουν ερωτήματα, καθώς ήδη συμπληρώνουν τα 30 έτη.

- Λόγω της έλλειψης σχολικής στέγης, έχουν πραγματοποιηθεί διαφόρων τύπων παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες για να "δημιουργηθούν νέες αίθουσες", χωρίς να γνωρίζουμε εάν έχουν επηρεάσει τη στατικότητα των κτιρίων και σε ποιο βαθμό. Για όλους τους παραπάνω λόγους, μας προβληματίζει το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος πέραν του Ταχέος Οπτικού.

- Το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στην απαράδεκτη κατάσταση η ευθύνη για τη συντήρηση των σχολείων να βρίσκεται στους δήμους (με τη χρηματοδότηση να είναι μειωμένη κατά 70%) και γενικότερα για την κακή κατάσταση των σχολείων να μη φταίει δήθεν ποτέ κανείς συγκεκριμένα, αλλά όταν γίνεται κάτι καλό να διεκδικούν όλοι τις δάφνες... Αυτό το καθεστώς των ανευθυνο-υπεύθυνων πρέπει να τελειώσει.

- Η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας για την επιμόρφωση των στελεχών Εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την πρόληψη και μείωση των επιπτώσεων από τους κινδύνους που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές, μεταξύ των οποίων και οι σεισμοί, είναι αναγκαία αλλά δεν λύνει το βασικό πρόβλημα: Το θέμα δεν είναι απλά να μάθουμε να εκκενώνουμε το σχολείο ή να κρυβόμαστε κάτω από τα θρανία, αλλά να έχουμε ασφαλή σχολικά κτίρια!».

Με βάση τα παραπάνω, το ΔΣ της ΑΣΓΜΕ καλεί όλους τους φορείς του εκπαιδευτικού κόσμου να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν συγκεκριμένες απαντήσεις για τα σχολεία, που αφορούν την άμεση έναρξη ουσιαστικού και ενδελεχούς ελέγχου όλων των σχολείων, δημόσιων κτιρίων και χώρων συνάθροισης της νεολαίας, άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών και να γίνουν όλες οι αναγκαίες επεμβάσεις όχι μόνο στα σεισμόπληκτα αλλά σε όλα τα σχολικά κτίρια, σύμφωνα με τις τελευταίες αντισεισμικές προδιαγραφές. Επίσης, να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση νέων, σύγχρονων και ασφαλών σχολείων όπου αυτά κρίθηκαν ακατάλληλα και να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση μέσω ΣΑΤΑ για την επισκευή και συντήρηση των σχολείων, αφού οι μαθητές κινδυνεύουν όχι μόνο από σεισμό στην ώρα λειτουργίας του σχολείου αλλά και καθημερινά, από τα κακοσυντηρημένα υλικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ