Πέμπτη 30 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Διεκδικούν το αυτονόητο: Να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για την αναπλήρωση του εισοδήματος

Κατεβαίνουν στην Αθήνα την Τετάρτη 5 Απρίλη, σε πανελλαδικό συλλαλητήριο

RIZOSPASTIS

«Δεν έχουμε σκοπό να εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειές μας, αντίθετα θα πολεμήσουμε για την επιβίωσή μας. Διεκδικούμε την άμεση καταβολή των χρημάτων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που έχει ανακοινωθεί η στήριξη από την κυβέρνηση».

Αυτό το μήνυμα στέλνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες που συμμετείχαν, το βράδυ της Τρίτης, στην πανελλαδική σύσκεψη δενδροκαλλιεργητών και αμπελοκαλλιεργητών από Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Ημαθία, Φλώρινα, Κοζάνη, Φθιώτιδα, που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στην Αγιά Λάρισας.

Μέσα σε μαχητικό κλίμα, πάνω από 200 αγρότες, ανάμεσά τους εκπρόσωποι και πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, συζήτησαν για τα οξυμένα προβλήματά τους, κυρίως αυτό των εξευτελιστικών τιμών, κάτω από το κόστος παραγωγής, σε μια σειρά από δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και για τον εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου σχετικά με την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε προϊόντα στα οποία υπήρχε δέσμευση ότι θα ενισχυθούν και ακόμη δεν έχει δοθεί τίποτα.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί πανελλαδικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 5 Απρίλη στην Αθήνα και να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό με στόχο να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντί τους.

Μιλώντας εισηγητικά, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, θύμισε ότι «αρχικά ανακοινώθηκαν ποσά για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από το λεγόμενο "Ουκρανόμετρο" σε μήλα, σε ροδάκινα, σε βερίκοκα και νεκταρίνια καθώς και σε κάστανα. Η ημερομηνία πληρωμής μετατοπιζόταν από 15ήμερο σε 15ήμερο και τότε ειπώθηκε η 10η Μάρτη ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Φλεβάρη στο Μέγαρο Μαξίμου με κυβερνητικό κλιμάκιο παρουσία του κ. Γεραπετρίτη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γεωργαντά, υπήρχε η δέσμευση ότι στο "Ουκρανόμετρο" θα ενταχθούν και θα αποζημιωθούν τα αχλάδια, τα κεράσια και μέσω de minimis τα σταφύλια του Τυρνάβου. Η ημερομηνία πληρωμής μετατέθηκε για τέλη Μάρτη. Πέρασαν περισσότερες από 5 βδομάδες από τότε και ο "χορός βρίσκεται στον τόπο"».

Ο Ρ. Μαρούδας μετέφερε την οργή και την αγανάκτησή τους, καθώς, όπως είπε, «δεν μπορούμε να αγοράσουμε τα απαραίτητα μέσα και εφόδια για να συνεχιστεί η καλλιεργητική δραστηριότητα αφού δεν υπάρχει εισόδημα ή είναι πολύ μειωμένο εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών. Ούτε έχει ανακοινωθεί ακόμη η στήριξη στα κεράσια όπως είχε δεσμευτεί το κυβερνητικό κλιμάκιο στη συνάντησή μας στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε άλλα προϊόντα (π.χ. σταφύλια, αμύγδαλα, καπνά, φασόλια κ.ά.) η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" δίνοντας επιλεκτικά χρήματα σε κάποιες περιοχές και αφήνοντας έξω από την ενίσχυση ολόκληρες περιοχές με ομοειδή προϊόντα κρατώντας ισορροπίες σε τοπικούς βουλευτές και παράγοντες, όμως η επιβίωσή μας δεν είναι παιχνίδι ισορροπιών ή ψήφων. Πολλά προϊόντα δεν θα ενισχυθούν με αποτέλεσμα συνάδελφοί μας να μην έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν. Με τους αγώνες μας, τα μαζικά συλλαλητήρια και μπλόκα, την ενότητα και αποφασιστικότητά μας αναδείξαμε την οξύτητα των προβλημάτων και αναγκάσαμε την κυβέρνηση να δώσει δεσμεύσεις. Με παρακαταθήκη τους αγώνες του προηγούμενου 6μήνου, χρειάζεται να βγούμε ξανά στον δρόμο του αγώνα, χωρίς να περιμένουμε κάποιον "σωτήρα"».

Ταυτόχρονα από όλους τους ομιλητές τονίστηκε η αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις με πανελλαδικό συντονισμό αυτών των περιοχών ώστε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει δώσει και ως τώρα δεν τις έχει τηρήσει.

Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, αφορά την επιβίωσή μας

Στο κάλεσμα που βγήκε από την πανελλαδική σύσκεψη τονίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Δεν κάνουμε πίσω από το δικαίωμά μας στην επιβίωση και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, να παράγουμε και να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη ούτε θέλουμε ζωή με επιδόματα και pass. Επενδύουμε χρήματα, δουλεύουμε σκληρά, απαιτούμε να πουλάμε την παραγωγή μας σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνει βιώσιμο εισόδημα να συνεχίζουμε τη δραστηριότητά μας.

Περιμένουμε άμεσα εξαγγελίες και δεσμεύσεις από την κυβέρνηση και το υπουργείο για να αποζημιωθούν όλα τα προϊόντα στα οποία έχει υπάρξει απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών, συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, ζημιών στην παραγωγή καθώς και χρονοδιάγραμμα πληρωμής των χρημάτων για τα προϊόντα που ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, αφορά την επιβίωσή μας, πανελλαδικά συντονισμένος από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς στις συγκεκριμένες περιοχές και προϊόντα».

Οι βιοπαλαιστές αγρότες διεκδικούν πιο συγκεκριμένα:

-- Αμεση καταβολή των χρημάτων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που έχει ανακοινωθεί η στήριξη, με κάλυψη όλων των νομών της χώρας.

-- Αμεση ένταξη και καταβολή των χρημάτων για τα προϊόντα στα οποία δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει το χαμένο εισόδημα το κυβερνητικό κλιμάκιο στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

-- Να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να ενταχθούν στην αναπλήρωση εισοδήματος όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής και η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει στήριξη (βαμβάκι, αμύγδαλα, καρύδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, βρώσιμη ελιά, ακτινίδια κ.ά.).

-- Να δοθούν από το «Ουκρανόμετρο» τα 72 ευρώ/στρέμμα σε όλα τα προϊόντα στους παραγωγούς που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

-- Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο νομοθετικά κατοχυρωμένο και φυσικά αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ για το 2023 καθώς τα ψίχουλα των 76 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι κοροϊδία. Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Γενναία επιδότηση μέσων και εφοδίων καθώς και των ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να εξοφληθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για το 2022.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ