Πέμπτη 30 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Μήνυμα αγωνιστικής συνέχειας και δράσης έστειλε η ετήσια Γενική του Συνέλευση

Αποφασίστηκαν νέες πρωτοβουλίες μπροστά και στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Από τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις στην Πάτρα μετά το έγκλημα στα Τέμπη
Από τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις στην Πάτρα μετά το έγκλημα στα Τέμπη
Μήνυμα αγωνιστικής αισιοδοξίας και ανάτασης έστειλε η ετήσια Γενική απολογιστική Συνέλευση χτες το απόγευμα των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, σε συνέχεια της πλούσιας δράσης που ανέπτυξε μαζί με τα συνδικάτα, τους φορείς και τον λαό της πόλης, των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων στις 8 και 16 Μάρτη.

Τώρα, μπροστά στην απεργία της Πρωτομαγιάς, το σώμα πήρε απόφαση αγωνιστικής συνέχειας και κλιμάκωσης με νέες πρωτοβουλίες, αλλά και για την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση και ενδυνάμωση των συνδικάτων.

Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχη «τροχιά» αγωνιστικής κλιμάκωσης βρίσκονται εκατοντάδες σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα, μετά τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε μια σειρά πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Γιάννενα κ.α.

Σειρά δράσεων με ορίζοντα την Πρωτομαγιά

Σε αυτή την κατεύθυνση, ορίστηκε ως ένας ακόμη μεγάλος αγωνιστικός σταθμός η απεργία της Πρωτομαγιάς με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. έξω από το κτίριο του συνδικαλιστικού φορέα. Μέχρι τότε, όλα τα σωματεία θα οργανώσουν πλατιά τη δική τους δράση κατά κλάδο, χώρο δουλειάς και κατοικίας.

Συμφωνήθηκε, μάλιστα, η οργάνωση πλατιάς καμπάνιας εγγραφής νέων μελών στα συνδικάτα.

Τη διαδικασία χτες παρακολούθησαν εκπρόσωποι από τη Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητών, φοιτητικών και συνταξιουχικών συλλόγων, χαιρετίζοντας τις διαδικασίες, ενώ το ΕΚΠ αποφάσισε να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες για τα προβλήματα της Υγείας, με νέα σύσκεψη φορέων που θα συγκαλέσει το Εργατικό Κέντρο και αιχμή την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης, αλλά και τα πρώην 409 και «Θώρακος», «Καραμανδάνειο» - παιδιατρικό κ.ά. Στόχος να αναπτυχθεί νέο πρόγραμμα πρωτοβουλιών και δράσεων.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας υπεύθυνης για τους πλειστηριασμούς, όπου θα μπορούν να απευθύνονται εργαζόμενοι, άνεργοι, ο λαός της πόλης, απέναντι στα διάφορα «κοράκια» (τράπεζες, funds κ.ά.), αλλά και να πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τη συγκρότηση και λειτουργία των αντίστοιχων επιτροπών.

Μπροστά και στο Πάσχα, και σε συνέχεια των δράσεων αλληλεγγύης, θα πραγματοποιηθεί γιορτή για τα παιδιά εργαζομένων και ανέργων αλλά και μάζεμα ειδών πρώτης ανάγκης για τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Μέσα στις επόμενες μέρες θα φύγει επίσης νέα αποστολή αλληλεγγύης προς τους δοκιμαζόμενους από τους φονικούς σεισμούς λαούς Τουρκίας και Συρίας.

Σε νέα φάση και η πορεία του συνδικαλιστικού φορέα

«Ενα νέο στοιχείο αυτής της περιόδου είναι ότι κινητοποιήθηκαν ευρύτερες δυνάμεις, συνδικαλιστές, σωματεία και σύλλογοι, που τα προηγούμενα χρόνια με δυσκολία έμπαιναν σε κινητοποιήσεις και απεργιακές μάχες. Είναι εργαζόμενοι και σωματεία που σε αυτή τη φάση και με αποφασιστικότητα στρατεύτηκαν με το κάλεσμα, τα αιτήματα και τα συνθήματα του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, δεκάδων Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το γεγονός μας βάζει μπροστά σε νέες ευθύνες σαν Εργατικό Κέντρο, αλλά και απαιτήσεις στη δουλειά μας, στην επικοινωνία με όλους αυτούς, στην κοινή δράση για ορισμένα κρίσιμα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, αλλά και προβλήματα σε κλάδους και χώρους δουλειάς», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Δημήτρης Μαρμούτας, αναφερόμενος και στις εργατικές - λαϊκές και νεολαιίστικες κινητοποιήσεις στην πόλη, μετά το έγκλημα στα Τέμπη.

Μεγάλη η συμβολή του Εργατικού Κέντρου στο ζωντάνεμα των σωματείων

Σημειώνοντας πως αυτή η στάση δείχνει τις δυνατότητες αλλά και τη δύναμη του οργανωμένου εργατικού - λαϊκού κινήματος, των σωματείων όταν δουλεύουν με μαζικούς όρους, επεσήμανε:

«Κάθε χρόνο δυναμώνει ακόμη περισσότερο η συμμετοχή νέων σωματείων στη δύναμη του ΕΚ, νέα σωματεία δημιουργούνται σε χώρους δουλειάς και κλάδους που δεν υπήρχε μέχρι τώρα οργάνωση των εργατών. Δυναμώνει η συμμετοχή από σωματεία που μέχρι σήμερα είχαν αμφιβολίες και προσέρχονται για πρώτη φορά, κάνουν το βήμα. Επίσης, είναι δεκάδες τα σωματεία σε μεγάλους κλάδους που μέσα από πρωτοπόρα δουλειά στον χώρο ευθύνης τους μαζικοποιούνται, εκατοντάδες εργάτες κάνουν το βήμα και γράφονται στα σωματεία. Σήμερα στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου υπάρχουν 65 ενεργά και ζωντανά σωματεία, με πάνω από 11.000 μέλη».

Κάλεσε αυτόν τον δρόμο να τον επιλέξουν σήμερα και άλλα σωματεία «κόντρα στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες, κόντρα στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, κόντρα στην αξιοθρήνητη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ», επισημαίνοντας ότι έτσι σήμερα το ΕΚ Πάτρας «μετά από δεκαετίες απέκτησε ζωή και δράση, το γεγονός ότι αναγνωρίζεται από πλατιά τμήματα εργαζομένων και σωματεία, ακόμη και του δημόσιου τομέα αλλά και άλλων μαζικών φορέων της πόλης μας το χρωστά σε έναν μεγάλο βαθμό στη δράση αυτών ακριβώς των σωματείων που περιγράψαμε παραπάνω. Είναι αποτέλεσμα της συνολικότερης δουλειάς που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια από δεκάδες συνδικαλιστές, μέλη της Διοίκησής του, αλλά και άλλους συνδικαλιστές από σωματεία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι μαζικές διεργασίες φανερώνουν τις μεγάλες δυνατότητες κλιμάκωσης (2024-02-24 00:00:00.0)
Ολα τα «σφυριά» για την επιτυχία της, για να διαδοθεί σε κάθε σωματείο το κάλεσμα (2022-06-04 00:00:00.0)
Σφυροκόπημα στα αντεργατικά μέτρα η διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων (2021-10-23 00:00:00.0)
Πλούσια συζήτηση στη διαδικτυακή σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης (2021-01-15 00:00:00.0)
Αισιόδοξα βήματα με τους μετανάστες εργάτες (2009-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ