Πέμπτη 30 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Κινητοποιήσεις για την υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ

Σε κινητοποιήσεις για την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και στον Επισιτισμό προχωρά το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, μετά και την άρνηση των τεσσάρων ενώσεων ξενοδόχων του νησιού να συνομιλήσουν μαζί του.

Με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο σήμερα Πέμπτη στις 9 π.μ., αλλά και μηχανοκίνητη πορεία το Σάββατο 1η Απρίλη στις 9 π.μ. από το γήπεδο, το Συνδικάτο τονίζει τη σημασία της ΣΣΕ, πριν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, για αυξήσεις στους μισθούς, τήρηση ωραρίων, ρεπό, ανθρώπινες συνθήκες διαμονής για τους εργαζόμενους εκτός νησιού κ.ά.

«Για μια ακόμη φορά το ξενοδοχειακό κεφάλαιο στη Ζάκυνθο κρατάει απαράδεκτη στάση και συμπεριφορά», επισημαίνει και συμπληρώνει:

«Ηδη έχουν ξεκινήσει οι καθαρισμοί στα ξενοδοχεία και οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν χωρίς πρόσληψη, ανασφάλιστοι ακόμα και απλήρωτοι. Αν και οι ξενοδόχοι περιμένουν άλλη μια σεζόν με νέα ρεκόρ, το "θαύμα του τουρισμού" αυτό δεν αγγίζει τους εργαζόμενους στον κλάδο».

Καταγγέλλει δε την άρνηση των εργοδοτικών ενώσεων να διαπραγματευτούν, παρά την πρόσφατη πρόσκληση που τους απηύθυνε.

«Δεν πάει άλλο, φτάνει πια, τα κέρδη τους - οι ζωές μας», ξεκαθαρίζει το Εργατικό Κέντρο και, απαντώντας στα περί «έλλειψης προσωπικού» που επικαλούνται οι ξενοδόχοι, υπογραμμίζει:

«Αφού φτιάχνουν το ένα 5άστερο πίσω από το άλλο, παρά την έλλειψη υποδομών συνεχίζουν να λεηλατούν τους εργαζόμενους με ατελείωτα ωράρια, χωρίς ρεπό, με άθλιες συνθήκες εργασίας και χωρίς να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

Αντί να πληρώσουν το προσωπικό, που με το αίμα του έχει χτίσει το "τουριστικό θαύμα", και να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας, κανονίζουν να φέρουν δούλους να τους δουλεύουν από Μπαγκλαντές και Πακιστάν».

Ολα αυτά παρά το γεγονός ότι τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη «μπούκωσαν με επιδοτήσεις το ξενοδοχειακό κεφάλαιο», αναφέρει το Συνδικάτο, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να ζει χωρίς εισόδημα από τον Γενάρη μέχρι τον Μάη, απαιτώντας 5ήμερο - 8ωρο με ρεπό, πληρωμή των Κυριακών και αργιών, αμοιβή βάσει των σημερινών αναγκών.

Διεκδικεί επίσης: Αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου προς όφελος των εργαζομένων στο νησί και των λαϊκών αναγκών, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, καθώς και αντισεισμικής θωράκισης, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους για όλο το διάστημα της ανεργίας τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν έχει πάτο ο εργασιακός μεσαίωνας, μέχρι και «ποινική ρήτρα» επιβάλλει η εργοδοσία (2023-05-26 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα για τη ΣΣΕ οι ξενοδοχοϋπάλληλοι (2023-04-04 00:00:00.0)
Με κινητοποιήσεις απαιτεί άμεσα την υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ (2023-03-31 00:00:00.0)
Στα ύψη οι πληρότητες, στον πάτο οι μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων (2022-08-11 00:00:00.0)
Προτείνει κλαδική Σύμβαση χωρίς ωράριο και ρεπό για τους χιλιάδες εποχικούς! (2018-02-21 00:00:00.0)
Σεζόν στην εκμετάλλευση, χειμώνας στην ανεργία για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό (2017-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ