Τρίτη 4 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΕΚΑΒ
Σε άμεσο κίνδυνο η ζωή ασθενών που δεν εξυπηρετούνται έγκαιρα

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση στο ΕΚΑΒ για εργαζόμενους και ασθενείς, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό αλλά και της κατάντιας του στόλου, βάζοντας σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους ανθρώπινες ζωές.

Τα παραπάνω καταγγέλλει για μία ακόμα φορά η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» ΕΚΑΒ, μεταφέροντας μάλιστα το αποκαλυπτικό παράδειγμα ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο τομέας του Πειραιά καλυπτόταν μόνο από ένα ασθενοφόρο, λόγω βλάβης των οχημάτων!

«Μια περιοχή με πληθυσμό πάνω από 450.000, που περιλαμβάνει μεγάλους εργασιακούς χώρους, όπως η COSCO και το λιμάνι, καλυπτόταν μόνο από ένα όχημα. Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε βαρύ τροχαίο και να φτάσει ασθενοφόρο στο σημείο του ατυχήματος μετά από 1,5 ώρα... Να καλούν συγγενείς ασθενών με δύσπνοια 3 και 4 φορές, γιατί δεν έφτανε ασθενοφόρο και οι ασθενείς επιδεινώνονταν... Και όλα αυτά χωρίς να έχει συμβεί κάποιο έκτακτο συμβάν, όπως ένα σοβαρό εργατικό "ατύχημα", γιατί τότε δεν ξέρουμε τι θα είχε γίνει», αναφέρουν οι συνδικαλιστές της ΤΑΣ. Την ίδια στιγμή, έχουν γίνει αναφορές από εργαζόμενους ότι αρκετοί διασώστες (πολλές φορές ξεπερνούν τους 10) βρίσκονται στο κτίριο του ΕΚΑΒ χωρίς ασθενοφόρο μέχρι τη λήξη της βάρδιάς τους!

«Πρόκειται πραγματικά για προδιαγεγραμμένα εγκλήματα! Είναι καθημερινά Τέμπη! Ασθενείς μπαίνουν σε κίνδυνο λόγω της πολιτικής υποχρηματοδότησης που εφαρμόζεται στην Υγεία, διαχρονικά, από όλων των αποχρώσεων τις κυβερνήσεις: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», τονίζεται στην ανακοίνωση, δείχνοντας τους πραγματικούς υπεύθυνους.

Και επειδή «ο λύκος στην αντάρα χαίρεται», εκμεταλλευόμενοι αυτήν την άθλια κατάσταση σπεύδουν να πριμοδοτήσουν για άλλη μια φορά τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, δίνοντας τα εξιτήρια των νοσοκομείων σε ιδιωτικά ασθενοφόρα. Τα πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό στο Σισμανόγλειο, όπου έγινε απευθείας ανάθεση σε εταιρεία ιδιωτικών ασθενοφόρων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η ΤΑΣ ΕΚΑΒ απαιτεί εδώ και τώρα σύγχρονα, ασφαλή, επαρκή σε αριθμό ασθενοφόρα για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Με ΙΧ σε τροχαίο λόγω έλλειψης ασθενοφόρου

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το περιστατικό με σοβαρό τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Κοζάνη, στη Λάβα Σερβίων, όταν ένα ΙΧ αυτοκίνητο παρέσυρε μοτοσικλέτα χαμηλού κυβισμού.

Καθώς το μοναδικό διαθέσιμο ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Σερβίων εξυπηρετούσε ήδη περιστατικό προς την Κοζάνη, η γιατρός του Κέντρου Υγείας μαζί με νοσηλευτή υποχρεώθηκαν να μεταβούν στο σημείο με ΙΧ αυτοκίνητο. Αφού παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στον τραυματισμένο 22χρονο οδηγό της μοτοσικλέτας, αυτός μεταφέρθηκε στο Μαμάτσειο ΓΝ Κοζάνης, όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Να σημειωθεί ότι καθώς η υψηλή γέφυρα Σερβίων παραμένει κλειστή, το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε τον τραυματία μέσω Ρυμνίου.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις μία βδομάδα πριν, την Παρασκευή 24 Μάρτη, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης είχαν καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να εξασφαλιστεί η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Σερβίων και του Περιφερειακού Ιατρείου Βελβεντού, τα προβλήματα των οποίων έχουν οξυνθεί μετά και το κλείσιμο της γέφυρας Σερβίων.

Με αφορμή το περιστατικό διακομιδής τραυματία με ΙΧ αναδεικνύεται αβίαστα το σύνθημα «'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», τονίζει σε δήλωσή του ο Μανώλης Θεοδωρίδης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Κοζάνη.

  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση που οργανώνουν την Παρασκευή 7 Απρίλη οι δήμοι Σερβίων και Βελβεντού, στις 7 μ.μ. στο Κέντρο Υγείας Σερβίων, με αίτημα τη στελέχωση του ΕΚΑΒ και των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας της περιοχής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ