Πέμπτη 27 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Με τα τρακτέρ στους δρόμους διεκδικούν αναπλήρωση εισοδήματος και μείωση του κόστους παραγωγής

Αγιά
Αγιά
Εκατοντάδες αγρότες του νομού Λάρισας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και των τοπικών Αγροτικών Συλλόγων και βγήκαν χτες συντονισμένα στους δρόμους με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα, για την υπεράσπιση του εισοδήματός τους, που υπέστη βαρύτατο πλήγμα λόγω της μεγάλης κατρακύλας των τιμών με τις οποίες διαθέτουν τα περισσότερα προϊόντα τους, της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις εξαιτίας των συχνών ζημιών στην παραγωγή από καιρικά φαινόμενα.

Κινητοποιήσεις έγιναν σε Οσσα, Αγιά και Ελασσόνα. Πραγματοποιήθηκε επίσης συγκεντρώσεις στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, και σε άλλες περιοχές.

Στις άμεσες διεκδικήσεις των αγροτών ξεχώρισαν τα αιτήματα για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, μείωση του κόστους παραγωγής και κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Ελασσόνα
Ελασσόνα
Σε όλες τις κινητοποιήσεις παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ: Στην Αγιά με επικεφαλής τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιο, στην Ελασσόνα με τον Δημήτρη Αβρανά, υποψήφιο βουλευτή και Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Λάρισας του Κόμματος, και στην Οσσα με την Μαρία Κωστή, υποψήφια βουλευτή Λάρισας.

Με οδηγό τους πολύμηνους αγώνες μας, δεν κάνουμε βήμα πίσω

Στην Αγιά οι αγρότες συγκεντρώθηκαν για άλλη μια φορά στην κεντρική πλατεία, ξεκαθαρίζοντας ότι όπως κέρδισαν την αναπλήρωση του εισοδήματος σε ορισμένα προϊόντα, π.χ. στα μήλα, έτσι θα συνεχίσουν τώρα τον αγώνα να αναπληρωθεί το εισόδημά τους και για τα άλλα προϊόντα, αλλά και για τα γενικότερα αιτήματα που αφορούν το κόστος παραγωγής και την κατοχύρωση εγγυημένων τιμών.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Αρχικά στάθηκε στο θετικό αποτέλεσμα που είχαν οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ανάσες ανακούφισης έχουμε όταν δεν περιμένουμε σωτήρες για να μας λύσουν τα προβλήματα, όταν βγαίνουμε στους δρόμους με όλες τις μορφές, μαζικά, ενωτικά, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, την Ομοσπονδία και σε συντονισμό με τους συναδέλφους μας σε όλη τη χώρα, μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων».

Στη συνέχεια κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επιδίδεται στο γνωστό παιχνίδι «διαίρει και βασίλευε», δίνοντας αποζημίωση σε κάποια χωριά ή νομούς και αλλού όχι, για τα ίδια προϊόντα! Ενδεικτικά ανέφερε τα αμύγδαλα, για τα οποία θα δοθούν αποζημιώσεις σε αγρότες του νομού Μαγνησίας αλλά τίποτα σε αυτούς του νομού Λάρισας, ενώ παρόμοια προβλήματα υπάρχουν με τα κεράσια και τα δαμάσκηνα.

Ανέδειξε ακόμα τη σημασία που έχει για τους αγρότες ο συνεχής αγώνας για ζητήματα όπως το υψηλό κόστος παραγωγής. Π.χ., ανέφερε, οι τιμές σε πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, αγροτικά μέσα και εφόδια υποχρεώνουν τον αγρότη όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά πολλές φορές να μην μπορεί ούτε να καλύψει τα έξοδά του.

Κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επικαλείται τα «δημοσιονομικά δεδομένα», δίνει - όπως και η προηγούμενη - 370 εκατομμύρια ευρώ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ στα καύσιμα. Και ανέδειξε ότι οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι το αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης».

Μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις έγιναν σε Οσσα και Ελασσόνα, όπου οι αγρότες και κυρίως οι αμυγδαλοπαραγωγοί κατήγγειλαν την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που ακολουθεί η κυβέρνηση, ενώ απαίτησαν αναπλήρωση εισοδήματος για όλους τους νομούς της χώρας.

Στις διεκδικήσεις των αγροτών ξεχωρίζουν αυτές για κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, με ένταξη όλων των περιοχών και των προϊόντων που πλήττονται. Επίσης, να δοθούν άμεσα τα 50 ευρώ ανά στρέμμα για τα πράσινα μήλα της Αγιάς, τα οποία χτυπήθηκαν από την καρπόκαψα, αλλά και επιπλέον ενίσχυση για τα κάστανα του νομού Λάρισας.

Και, προφανώς, άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής, π.χ. αφορολόγητο πετρέλαιο, αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ, πλαφόν 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα κ.λπ.

Σε Ηλεία και Πτολεμαΐδα

Αμεσα μέτρα αναπλήρωσης του εισοδήματός τους απαίτησαν χτες και οι βιοπαλαιστές αγρότες της Ηλείας με δυναμική κινητοποίηση - παρά την έντονη βροχόπτωση - στη διασταύρωση Καράτουλα, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας τους και Αγροτικών Συλλόγων.

Με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα, διαδήλωσαν τις διεκδικήσεις τους για κατώτατη εγγυημένη τιμή στη σταφίδα, καθώς επίσης σε μια σειρά άλλα προϊόντα, ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να μένει εισόδημα επιβίωσης. Επιπλέον, να δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση για το συγκεκριμένο προϊόν.

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Πτολεμαΐδα, στην κεντρική πλατεία, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας. Οι αγρότες ανάρτησαν πανό και διάβασαν με ντουντούκα την ανακοίνωση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου με τα αιτήματά τους, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν και μέλη εργατικών σωματείων της περιοχής. Απαιτούν να ενταχθούν τα κεράσια στην κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, κάτι που δεν έχει γίνει, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Να δοθεί η ενίσχυση στους μηλοπαραγωγούς

Να αρθεί η αδικία και να δοθεί ολόκληρη η ενίσχυση σε όλους τους μηλοπαραγωγούς, χωρίς αποκλεισμούς, ανεξάρτητα από την έκταση της καλλιέργειας, απαιτούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ροδοχωρίου και Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Οπως αναφέρουν, μετά από πολύμηνες αγωνιστικές κινητοποιήσεις η κυβέρνηση αναγκάστηκε να καλύψει ένα ελάχιστο μέρος του χαμένου εισοδήματός τους. Και εδώ, ωστόσο, για τα ίδια προϊόντα δίνει αποζημίωση σε κάποιους αγρότες και σε κάποιους άλλους όχι! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αγρότες της κοινότητας Ροδοχωρίου Νάουσας, μιας κατ' εξοχήν μηλοπαραγωγού περιοχής.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι χαρακτηρίζουν άδικο το να βγαίνουν εκτός ενίσχυσης χωράφια και ποικιλίες που καλλιεργούνται κανονικά. Και προειδοποιούν με νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διατυπώνοντας ανάλογες διεκδικήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνουν τη μάχη της επιβίωσης με εφόδιο τα αποτελέσματα που φέρνει ο συλλογικός αγώνας (2023-01-04 00:00:00.0)
Βγαίνουν σήμερα στους δρόμους με διεκδικήσεις που αφορούν την επιβίωσή τους (2022-11-15 00:00:00.0)
Εκτεθειμένοι χειμώνα - καλοκαίρι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ (2019-04-24 00:00:00.0)
Ζητούν μέτρα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος (2015-03-10 00:00:00.0)
Αφήνουν στον αέρα και τους μηλοπαραγωγούς (2015-02-26 00:00:00.0)
Σύσκεψη μηλοπαραγωγών στην Αγιά (2015-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ