Τετάρτη 10 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Καμία σχέση δεν έχει η σημερινή ηγεσία του Εργατικού Κέντρου με την ιστορία του εργατικού κινήματος

Επετειακή εκδήλωση «απονομής τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια του Εργατικού Κινήματος στην Καβάλα» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Μάη στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας (ΕΚΚ), όπου η συνδικαλιστική ηγεσία τίμησε την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, τον δήμο Καβάλας, την Ιατρική Εταιρεία Καβάλας, αλλά και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο «για την πολύχρονη συνδικαλιστική δράση». Επίσης, τιμήθηκαν οι διατελέσαντες πρόεδροι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Καβάλας και οι γενικοί γραμματείς για τη συμμετοχή τους στο συνδικαλιστικό κίνημα του νομού.

«Περίεργη εκδήλωση... Τάχα για τους εργάτες, αλλά χωρίς αυτούς», σχολιάζουν εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία της περιοχής σε κοινή τους ανακοίνωση, αναδεικνύοντας ότι αυτή η εικόνα είναι απολύτως «ταιριαστή» με το τι υπηρετεί η σημερινή ηγεσία του Εργατικού Κέντρου.

Τα σωματεία παρουσιάζουν αναλυτικά τα «έργα και τις ημέρες» της διοίκησης του ΕΚΚ, που απέχει από τους αγώνες των εργατών της πόλης, κρατάει μονίμως κλειδωμένο το κτίριο του ΕΚΚ, πρωτοστάτησε στις συνδικαλιστικές διώξεις προέδρων και εκλεγμένων μελών ΔΣ Σωματείων, έδιωξε τα συνταξιουχικά σωματεία από το κτίριο και διάφορα άλλα.

«Εμείς παλεύουμε για ένα Εργατικό Κέντρο που θα είναι στην πραγματικότητα "Εργατικό". Που θα παλεύει για τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι των μεγάλων εργοδοτών!», σημειώνουν τα σωματεία και προσθέτουν: «Ενα Εργατικό Κέντρο στο οποίο θα υπάρχει διάλογος και προβληματισμός. Θα εκφράζονται ελεύθερα απόψεις. Θα λειτουργεί πραγματικά σαν συλλογικό όργανο των εργαζομένων».

Παράλληλα, με ανοιχτή του επιστολή ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΚ, Γιάννης Βύζικας, απαντώντας στην πρόσκληση που έλαβε για να συμμετάσχει στην εκδήλωση, σημείωσε πως δεν μπορεί να παραστεί, αφού ώρα η διοίκηση του ΕΚ ...έχει διαγράψει το σωματείο του (!) και διατηρεί κλειστές τις πόρτες του ΕΚΚ για τους εργαζόμενους.

Την επιστολή υπογράφει και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΕΚΚ Θωμάς Κολοκυθάς.

«Πώς όμως μπορώ να παραστώ στην εκδήλωσή σας, όταν το ΔΣ του ΕΥΚ έχει διαγράψει το σωματείο μου ΠΕΤ-ΟΤΕ; Πώς μπορώ να παραστώ όταν τα τελευταία χρόνια το ΔΣ δεν κάνει τίποτα άλλο από το να διαγράφει σωματεία και να τα πετάει έξω;

(...) Ανοίξτε τις πόρτες επιτέλους να μπουν οι εργάτες μέσα στο σπίτι τους και να γυρίσουν τα σωματεία από την εξορία που τα έχετε στείλει.

Τότε μόνο το κτίριο θα πάψει να είναι ένα κουφάρι. Η ιστορία διδάσκει ότι σωματεία - σφραγίδες είναι μόνο μια εικονική πραγματικότητα και τίποτα άλλο!», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ