Σάββατο 13 Μάη 2023 - Κυριακή 14 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στρώνουν έδαφος για μετεκλογικές διεργασίες

Εδαφος για όξυνση των παζαριών με στόχο «διευθέτηση» στο Αιγαίο, για τη ΝΑΤΟική συνοχή και τη συνεκμετάλλευση πλούτου όλης της περιοχής, στρώνουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία ενόψει εκλογών σε Τουρκία και Ελλάδα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας στην «Καθημερινή» είπε ότι «με την Ελλάδα μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις εχθρότητες και τους ανταγωνισμούς, αυτό έφθειρε πολύ και τις δύο χώρες και δεν πρέπει να συνεχιστεί». Εξέφρασε την ευχή «οι εκλογές και της Ελλάδας και της Τουρκίας να γίνουν η αρχή μιας νέας εποχής» και έστειλε «από την Τουρκία στην Ελλάδα τους εγκάρδιους φιλικούς χαιρετισμούς μας».

Ο δε Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δική του συνέντευξη στο «Associated Press» είπε ότι πρόθεσή του είναι να «τείνει χείρα φιλίας» στον νικητή των τουρκικών εκλογών, εκφράζοντας την προσδοκία «η επόμενη τουρκική κυβέρνηση να αναθεωρήσει συνολικά την προσέγγισή της απέναντι στη Δύση, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και απέναντι στην Ευρώπη, στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ». «Δεν είμαι όμως αφελής», συμπλήρωσε, «θα συνεχίσουμε την ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος και της άμυνας».

Στο μεταξύ, από τη Μούγλα (κοντά στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου) την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ επανέλαβε ότι «θέλουμε το Αιγαίο να είναι θάλασσα φιλίας, όπου οι δύο λαοί ζουν με ασφάλεια, ευημερία και ευτυχία, μοιραζόμενοι όλο τον πλούτο της» και πρόσθεσε πως η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει για επέκταση του «διμερούς μορατόριουμ που υπάρχει για μη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του συμβούλου του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος μίλησε για τον μεγάλο φυσικό πλούτο στην Ανατ. Μεσόγειο, λέγοντας ότι «ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα» της Αγκυρας δεν είναι πια «η τεχνική ικανότητα, αλλά και η πολιτική βούληση» για την αναβάθμιση του ρόλου της στις ενεργειακές μπίζνες και διεργασίες της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ