Σάββατο 13 Μάη 2023 - Κυριακή 14 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στέλνουν όπλα δεκάδων δισ. για τη συνέχιση της σύγκρουσης μέχρι «να επιλυθεί σωστά»

Με ειδικό απεσταλμένο σε Μόσχα και Κίεβο η Κίνα σηματοδοτεί την ανάληψη ενεργότερου ρόλου στην αντιπαράθεση

Copyright 2023 The Associated

Για παραπέρα στρατιωτική κλιμάκωση στο πεδίο - ενόψει και της σχεδιαζόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης - προετοιμάζονται τα δύο στρατόπεδα της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία.

Το Κίεβο δηλώνει ότι βρίσκεται σε φάση συγκέντρωσης περισσότερων βαρέων εξοπλισμών από τη Δύση και εκπαιδευμένων στρατιωτικών δυνάμεων, για να προετοιμαστεί καλύτερα κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Την Παρασκευή, πάντως, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι η Ουκρανία είχε αναπτύξει πάνω από 1.000 στρατιώτες και έως και 40 τεθωρακισμένα σε 26 απόπειρες επιθέσεων κατά μήκος της γραμμής μετώπου που εκτείνεται σε πάνω από 95 χλμ. προς την κατεύθυνση της πόλης Σολεντάρ στο Ντονέτσκ, ενώ συνεχίζουν να μαίνονται οι εχθροπραξίες στη γειτονική πόλη Μπαχμούτ.

Το τελευταίο διάστημα το Κίεβο έχει λάβει εξοπλισμούς αξίας άνω των 30 δισ. δολαρίων για την προετοιμασία της αντεπίθεσης.

Τα κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στέλνουν εκατοντάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, χιλιάδες πυρομαχικά και οβίδες, έχουν εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες στο εξωτερικό και οι εκπαιδεύσεις συνεχίζονται.

Η Βρετανία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους «Κρουζ» μεγάλου βεληνεκούς. Οι πύραυλοι «Storm Shadow» εκτοξεύονται συνήθως από αέρος και η επιχειρησιακή τους εμβέλεια φτάνει τα 250 χλμ. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, θα μπορούσαν να συνδεθούν με τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουάλας, δεν διευκρίνισε πότε θα χρησιμοποιηθούν οι εν λόγω πύραυλοι, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι η σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία θα παραταθεί, απορρίπτοντας τα παρασκηνιακά παζάρια για «διαπραγματεύσεις» μετά την αντεπίθεση, με φόντο και το «ειρηνευτικό» σχέδιο της Κίνας.

«Πρέπει να διαχειριστούμε τις προσδοκίες για το τέλος του πολέμου μέχρι τα Χριστούγεννα», τόνισε, ενώ πρόσφατα ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζ. Κλέβερλι, ξεκαθάρισε ότι «μέχρι να επιλυθεί σωστά αυτή η σύγκρουση δεν έχει τελειώσει». Οντας δίπλα στον Αμερικανό ομόλογό του, ξεκαθάρισε ότι ΗΠΑ και Βρετανία πρέπει να «συνεχίσουν να υποστηρίζουν» την Ουκρανία «ανεξάρτητα αν αυτή η επικείμενη αντεπίθεση δημιουργήσει τεράστια κέρδη στο πεδίο της μάχης».

Νωρίτερα, ο Χένρι Κίσινγκερ, πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, εκτίμησε ότι ο πόλεμος έρχεται σε σημείο καμπής και αναμένει διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του έτους, μετά και τη διαμεσολαβητική εμπλοκή της Κίνας.

Στο μεταξύ, πυκνώνουν οι φωνές μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα - με τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία να πρωτοστατούν - που ζητούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, τον Ιούλη, να παρθούν συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στη λυκοσυμμαχία και να καθοριστούν συγκεκριμένα βήματα.

Στα 37 δισ. δολάρια τα στρατιωτικά πακέτα των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ακόμη ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις - το δεύτερο μέσα σε μια βδομάδα - αξίας 1,2 δισ. δολαρίων, με συστήματα αεράμυνας και πυρομαχικά, βλήματα πυροβολικού των 155 mm, πυρομαχικά για συστήματα αντιμετώπισης drones, εξοπλισμό που βοηθά στην «ενσωμάτωση δυτικών εκτοξευτών αεράμυνας, πυραύλων και ραντάρ» με τα υπάρχοντα συστήματα της Ουκρανίας.

Ετσι, η συνολική στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία ανέρχεται πλέον σε 37,6 δισ. δολάρια από την αρχή της διακυβέρνησης Μπάιντεν τον Γενάρη του 2021, και σε 36,9 δισ. από τη ρωσική εισβολή τον Φλεβάρη του 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Μάρτιν Ο' Ντόνελ, επικεφαλής της Διοίκησης του Στρατού των ΗΠΑ για Ευρώπη και Αφρική, συνολικά οι ΗΠΑ και η «διεθνής κοινότητα» παρείχαν στην Ουκρανία περίπου 600 είδη όπλων και πυρομαχικών. «Είναι πολλά. Είναι περισσότερα από ό,τι έχει οποιοσδήποτε στρατός στον κόσμο, ειδικά ένας μαχητικός στρατός. Η Ουκρανία τα έχει όλα τώρα. Και τα πάει περίφημα», είπε.

ΕΕ: 16 δισ. ευρώ στρατιωτική στήριξη και εκπαίδευση 30.000 στρατιωτών

«Δεν είναι η στιγμή για διπλωματικές συνομιλίες για ειρήνη. Είναι η στιγμή της στρατιωτικής υποστήριξης του πολέμου», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, μιλώντας σε εκδήλωση που οργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο (EUI) στη Φλωρεντία.

«Αν θέλετε ειρήνη, πιέστε τη Ρωσία να αποσυρθεί. Πιέστε τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο. Μη μου πείτε να σταματήσω να υποστηρίζω την Ουκρανία, γιατί αν σταματήσω να υποστηρίζω την Ουκρανία, σίγουρα ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος έμμεσα στην Κίνα, αλλά και στη Βραζιλία.

Η Δύση δεν μπορεί να σταματήσει να προμηθεύει όπλα το Κίεβο γιατί τότε «η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να αμυνθεί και θα πρέπει να παραδοθεί. Και τα ρωσικά στρατεύματα θα είναι στα πολωνικά σύνορα και η Ουκρανία θα γίνει μια δεύτερη Λευκορωσία. Θέλουμε έτσι να τελειώσει ο πόλεμος; Οχι», συνέχισε ο Μπορέλ, αποτυπώνοντας την άγρια ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση για την έκβαση του πολέμου και τους όρους για τον «τερματισμό» του. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι και το άλλο στρατόπεδο, η Ρωσία, είναι ανυποχώρητο και αποφασισμένο να συνεχίσει να πολεμάει μέχρι να πετύχει τους στρατιωτικούς του στόχους.

Η ΕΕ βρίσκεται σε φάση «πολεμικής οικονομίας», περίπου δε 2,5 δισ. ευρώ θα διαθέσει για να αυξηθεί η παραγωγή πυρομαχικών στα 1 δισ. βλήματα τον χρόνο, να αναπληρωθούν τα αποθέματα των κρατών - μελών που στέλνουν όπλα στην Ουκρανία και για κοινή αγορά πυρομαχικών για την Ουκρανία. Το σχέδιο, που ονομάστηκε ASAP, περιλαμβάνει μια επιλογή που θα επιτρέψει στα κράτη - μέλη να βάλουν επιπλέον χρήματα ανακατευθύνοντας ένα μερίδιο των «κονδυλίων συνοχής και ανάκαμψης» της COVID-19 που διατέθηκαν.

«Εάν δεν υποστηρίξουμε την Ουκρανία, θα πέσει σε λίγες μέρες. Επομένως, ναι, θα προτιμούσα να ξοδέψω αυτά τα χρήματα για την ευημερία των ανθρώπων, νοσοκομείων, σχολείων, πόλεων κ.λπ. αλλά δεν έχω επιλογή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ...

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ εκπαίδευσε περισσότερους από 17.000 Ουκρανούς στρατιώτες «και μέχρι το τέλος του έτους η εκπαιδευτική μας αποστολή θα εκπαιδεύει περίπου 30.000 Ουκρανούς στρατιώτες».

«Ολα μαζί τα κράτη - μέλη, συν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουμε δώσει περίπου 16 δισ. ευρώ στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία και συνεχίζουμε», δήλωσε ο Μπορέλ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τις «αμυντικές» της ικανότητες, γι' αυτό θα επενδυθούν περίπου 70 δισ. ευρώ στο στρατιωτικό - βιομηχανικό συγκρότημα τα επόμενα τρία χρόνια.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε την «ειρηνευτική φόρμουλα» 10 σημείων του Ουκρανού Προέδρου «το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να ονομαστεί ειρηνευτικό σχέδιο» και απέρριψε το έγγραφο 12 σημείων της Κίνας ως «ευσεβή πόθο». Ωστόσο δήλωσε πως η Κίνα έχει ρόλο να παίξει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με τη μεγαλύτερη επιρροή που έχει στη Ρωσία.

Η Κίνα στέλνει ειδικό απεσταλμένο σε Κίεβο, Μόσχα και Ευρώπη

Η Κίνα, από την πλευρά της, θα στείλει από τη Δευτέρα ειδικό απεσταλμένο σε Ουκρανία, Ρωσία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς εντείνει τις προσπάθειές της για «διευθέτηση» της σύγκρουσης προς όφελος των δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων.

Ο πρέσβης Λι Χούι, ειδικός αντιπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης για ευρασιατικές υποθέσεις και πρώην πρέσβης στη Μόσχα, θα επισκεφθεί επίσης την Πολωνία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Η κίνηση αυτή του Πεκίνου είχε ανακοινωθεί μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, με τον Β. Ζελένσκι.

«Η επίσκεψη των Κινέζων αντιπροσώπων στις σχετικές χώρες αποτελεί άλλη μια εκδήλωση της δέσμευσης της Κίνας να διευκολύνει τον διάλογο και αποδεικνύει πλήρως ότι η Κίνα στέκεται σταθερά στο πλευρό της ειρήνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Τα 12 σημεία του κινεζικού σχεδίου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός - χωρίς να προϋποτίθεται αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα εδάφη που έχουν καταλάβει -, τήρηση των «νόμιμων συμφερόντων ασφάλειας» όλων των χωρών, επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία, ανταλλαγές αιχμαλώτων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και εγκατάλειψη οποιωνδήποτε μονομερών κυρώσεων που δεν υποστηρίζονται από σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρόκειται για διατυπώσεις που αντικειμενικά ευνοούν τη Ρωσία στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό με τη Δύση στην Ανατολική Ευρώπη, όπως και τα κινεζικά συμφέροντα απέναντι στην παραπέρα διεύρυνση του ΝΑΤΟ και απέναντι στις συνολικότερες ευρωατλαντικές κυρώσεις που στρέφονται ολοένα και περισσότερο κατά του Πεκίνου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ - που συναντήθηκε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν - σκοπεύει να προτρέψει τις ΗΠΑ να δώσουν περισσότερο βάρος στις απόψεις χωρών που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ, όπως η Βραζιλία και η Κίνα, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε διπλωματική πηγή από τη Μαδρίτη.

Η Ισπανία συμμετέχει μαζί με τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, στηρίζοντας στρατιωτικά το Κίεβο. Ταυτόχρονα ωστόσο τα ισπανικά μονοπώλια διατηρούν στενούς δεσμούς με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ για τα συμφέροντά τους η Μαδρίτη τηρεί μια πιο «ήπια» στάση απέναντι στο Πεκίνο. Ο Σάντσεθ επισκέφθηκε την Κίνα τον Μάρτη, ενώ τον περασμένο μήνα υποδέχτηκε στη Μαδρίτη τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, που ζητά κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές του Βατικανού, στις οποίες αναφέρθηκε και η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, ο Ουκρανός Πρόεδρος είναι πιθανό να συναντηθεί το Σάββατο με τον πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό και με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι.

Ο πάπας έχει αναφερθεί σε μια μυστική «ειρηνευτική αποστολή» του Βατικανού, ωστόσο ούτε η Μόσχα ούτε το Κίεβο έχουν ενημερωθεί γι' αυτή. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία να συνομιλήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ