Πέμπτη 18 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στο γόνιμο έδαφος που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ καρποφορεί το «νέο ΕΣΥ»

Με πρόσχημα τη μερική κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων σε νοσηλευτές, η κυβέρνηση καταργεί οργανικές θέσεις, αποψιλώνοντας τα δημόσια νοσοκομεία από προσωπικό. Για παράδειγμα, στο Νοσοκομείο Λευκάδας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγκαινίασε το νέο κτίριο χωρίς όμως να κάνει τις απαιτούμενες προσλήψεις (μεταξύ άλλων είχε ως συνέπεια τα 6 κρεβάτια ΜΕΘ να μη λειτουργήσουν ποτέ) και η κυβέρνηση της ΝΔ διατήρησε κενές το 68% των μόνιμων θέσεων του βοηθητικού προσωπικού (21 θέσεις) σύμφωνα με το ανεπαρκέστατο οργανόγραμμα του 2012.

Παρ' όλα αυτά, «"φρόντισαν" ακόμα και τις 21 αυτές θέσεις να τις καταργήσουν, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών την 1/6/22 με το πρόσχημα ότι πρέπει να συσταθούν 19 θέσεις νοσηλευτών, ενώ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προσωποπαγείς θέσεις και στη συνέχεια να τις εντάξουν στον νέο οργανισμό του νοσοκομείου.

Διακηρυγμένος στόχος εξάλλου είναι σε αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων να καταργηθούν ακόμη και οι ελάχιστες μόνιμες θέσεις στα οργανογράμματα και να δοθούν οι υπηρεσίες σε εργολαβικές εταιρείες μέσω ΣΔΙΤ», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λευκάδας.

Οπως διευκρινίζει, οι τραυματιοφορείς βρίσκονται σε ένα συνεχές τρέξιμο για να καλύψουν όλη την «κίνηση» του νοσοκομείου. Μεταφέρουν ασθενείς από το Τμήμα Επειγόντων, τα τακτικά ιατρεία, τις κλινικές, τα χειρουργεία, για εξετάσεις, για εισαγωγές στις κλινικές, για διακομιδές του ΕΚΑΒ, για εξιτήρια. Ταυτόχρονα, λόγω της σοβαρής έλλειψης άλλων ειδικοτήτων, αναγκάζονται να εκτελούν καθήκοντα διαφορετικά από το αντικείμενό τους, όπως ...τον χειρισμό του ακτινοσκοπικού μηχανήματος στα χειρουργεία!

Στο τέλος του χρόνου, μάλιστα, λήγει η σύμβαση 8 τραυματιοφορέων και 90 επικουρικών διαφόρων ειδικοτήτων, τον Σεπτέμβρη πρόκειται να απολυθούν 22 ΣΟΧ που εργάζονται σε καθαριότητα - φύλαξη - εστίαση και 12 εργαζόμενοι «ΟΑΕΔίτες» που οι συμβάσεις τους λήγουν στις αρχές του 2024. Οι δεκάδες δρομολογημένες απολύσεις και στο Νοσοκομείο Λευκάδας σηματοδοτούν την επιδείνωση στην ήδη επισφαλή νοσηλεία των ασθενών και επαγγελματική εξουθένωση του προσωπικού.

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις που υλοποιούν τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες"», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων και επισημαίνει ότι στο όνομα της «βιωσιμότητας» και του ανταγωνισμού, το Νοσοκομείο Λευκάδας, όπως και όλα τα δημόσια νοσοκομεία, «θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό».

Οι εργαζόμενοι απαιτούν μόνιμες προσλήψεις και μονιμοποιήσεις προσωπικού, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς κ.λπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις ενάντια στα επί πληρωμή χειρουργεία (2024-03-22 00:00:00.0)
Τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι περιμένουν μήνες να χειρουργηθούν! (2022-05-17 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν τις τεράστιες ελλείψεις, ξεσκεπάζουν το παραμύθι περί «θωράκισης του ΕΣΥ» (2020-07-23 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις για τις τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία και την ανάγκη ενίσχυσης της πάλης (2020-07-16 00:00:00.0)
Εκτός λειτουργίας και το ακτινοσκοπικό μηχάνημα (2017-07-25 00:00:00.0)
Επικίνδυνη υπολειτουργία τμημάτων (2010-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ