Πέμπτη 18 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΞΕΣΑΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Ακόμα και από την καβοδεσία παλεύουν να εξοικονομήσουν «πόρους»

Το ξεσάλωμα των εφοπλιστών και των τουριστικών πρακτόρων, με τις πλάτες των κυβερνήσεων, που για να θωρακίσουν τη «βαριά βιομηχανία» κερδοφορίας του κεφαλαίου, τον Τουρισμό, επιτίθενται και στα πιο στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, αναδεικνύεται από όσα καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

Πιο συγκεκριμένα, για την ανταγωνιστικότητα του «τουριστικού προϊόντος» οι εφοπλιστές και οι πράκτορες απαιτούν μέχρι και η καβοδεσία των γιγάντιων κρουαζιερόπλοιων να γίνεται από ανειδίκευτο προσωπικό και όχι από τους εργαζόμενους - καβοδέτες του λιμανιού, επικαλούμενοι το «υψηλό κόστος»! Ετσι, μεγαλώνει ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος με θύματα εργαζόμενους αλλά και επιβάτες.

Το Εργατικό Κέντρο στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων στον χώρο και αναφερόμενο στην κατάσταση επισημαίνει: «Το τελευταίο διάστημα η Ενωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας και κάποιοι από τους τουριστικούς πράκτορες στο νησί επιτίθενται, τραμπουκίζουν και εκβιάζουν τους καβοδέτες, προσπαθώντας να τους καταργήσουν το μεροκάματο και την ασφάλισή τους.

Σύμφωνα με καταγγελία των σωματείων φορτοεκφορτωτών λιμένος και ξηράς, οι τουριστικοί πράκτορες αναθέτουν την καβοδεσία σε ανειδίκευτο προσωπικό, χωρίς πιστοποίηση και ασφάλιση στο αντικείμενο, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τους εργαζόμενους, αλλά και ενδεχόμενο πρόκλησης ατυχήματος.

Η Ενωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας και οι πράκτορές της, με έγγραφό τους, ούτε λίγο ούτε πολύ εκβιάζουν - για να περάσει το δικό τους - ότι θα οδηγήσουν τα κρουαζιερόπλοια σε άλλους προορισμούς».

Σημειώνεται ακόμα ότι η Ενωση Εφοπλιστών Κρουαζιέρων και Ναυτιλίας και οι εταιρείες που κρατούν αυτήν τη στάση απέναντι στους εργαζόμενους θέλουν «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο», εκβιάζοντάς τους, την ώρα που «οι εργαζόμενοι στη χώρα μας γονατίζουν από την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη, τη φορολογία και τον μισθό που δεν φτάνει ούτε για τα βασικά».

Το ΕΚΖ αναρωτιέται: «Αλήθεια, οι τουριστικοί πράκτορες που εγκαλούν τους μεροκαματιάρηδες που δουλεύουν στην καβοδεσία, με όλους τους κινδύνους που διατρέχουν, τι τιμολογιακή πολιτική έχουν; Ποιος είναι ο δικός τους τιμοκατάλογος και ποια ακριβώς είναι η ειδικότητά τους;». Και καταλήγει:

«Οι εργαζόμενοι των σωματείων ξηράς και λιμένος ζητούν το αυτονόητο με βάση τη νομοθεσία και τους όρους που διέπουν την ασφαλή πρόσδεση των πλοίων στο λιμάνι της Ζακύνθου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για τους εγκλωβισμένους ναυτεργάτες (2021-03-04 00:00:00.0)
Απεργούν οι ξεναγοί στα Δωδεκάνησα (2012-04-01 00:00:00.0)
Επί ποδός για την προετοιμασία της απεργίας (2010-11-19 00:00:00.0)
Πήραν τη σκυτάλη στη μετατροπή των ΣΣΕ σε κουρελόχαρτα (2010-07-17 00:00:00.0)
Πλαταίνει η αλληλεγγύη (1997-01-18 00:00:00.0)
Ντε φάκτο κατάργηση του καμποτάζ (1996-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ