Παρασκευή 5 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Αγώνας για Ασφαλιστικό και σύμβαση

Κάλεσμα αγώνα από την Παράταξη. Καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας στην ΟΤΟΕ

Σε αγώνα για την ανατροπή των αντιασφαλιστικών προτάσεων της κυβέρνησης και για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στη βάση των αναγκών των εργαζομένων, καλεί η ΕΣΑΚ Εργαζομένων στις Τράπεζες, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ.

Η πλειοψηφία έχει προαναγγείλει αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διαπιστώνοντας αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση εργασίας. Αδιέξοδο που προκλήθηκε από την τακτική του «κοινωνικού διαλόγου», την οποία η ίδια επέλεξε και στήριξε με κάθε μέσο, ισχυριζόμενη ότι είναι ο σύγχρονος τρόπος... διεκδίκησης. Στο μεταξύ, η προγραμματισμένη για χτες νέα συνάντηση με τους εργοδότες, αναβλήθηκε για την ερχόμενη βδομάδα.

Η ΕΣΑΚ ασκεί έντονη κριτική στην πλειοψηφία και για τη θέση της στο Ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι «μέχρι και σήμερα όχι μόνο δεν καταδικάζει τα μέτρα, όχι μόνο δε ζητά την απόσυρσή τους, αλλά διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι τα μέτρα δεν είναι αρνητικά, ότι υπάρχουν και θετικές προτάσεις, ότι χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις και ότι είναι πρόωρο να βγουν συνολικά συμπεράσματα»! Και συνεχίζει «η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ επιχειρεί να διαχωρίσει την ανάγκη για ενιαίο, συντονισμένο αγώνα ενάντια στα απαράδεκτα μέτρα για την Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στην αδιαλλαξία των εργοδοτών για την υπογραφή ΣΣΕ».

Ειδικότερα για τη Συλλογική Σύμβαση, τονίζει: «Για μια ακόμη φορά η ηγετική ομάδα της ΟΤΟΕ παραδίνει τους εργαζόμενους, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους βορά στην εργοδοσία στο όνομα της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και της αύξησης της κερδοσκοπίας του».

Τα προβλήματα έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, επισημαίνει η Παράταξη, αναφέροντας πως αντί να απαιτήσουν λύσεις γι' αυτά «το μόνο που κάνουν είναι να ζητούν ψίχουλα για αυξήσεις και ρυθμίσεις π.χ. λένε: ναι στους ενοικιαζόμενους εάν και εφόσον υπάρχουν ανάγκες, ναι στην παράταση των συναλλαγών εάν μας δώσουν μείωση 10 - 15 λεπτά στο ωράριο εργασίας.

Αυτή η στάση της ηγεσίας της ΟΤΟΕ αποθρασύνει τους εργοδότες και "εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι". Οι εργοδότες δε ζητάνε λίγα, τα θέλουνε όλα και μείωση του κόστους και διεύρυνση του διευθυντικού δικαιώματος και ελαστικοποίηση παραπέρα των εργασιακών σχέσεων.

Δίνουν "αυξήσεις" 2%, όταν ο επίσημος πληθωρισμός τρέχει με 4%, ακολουθώντας πιστά την εισοδηματική πολιτική και τις υποδείξεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Θέλουν επέκταση του ωραρίου των συναλλαγών, με αποτέλεσμα ωράριο εργασίας λάστιχο.

Η στάση τους είναι προκλητική και σαν τέτοια χρειάζεται απάντηση. Η απάντηση, όμως, δεν μπορεί να είναι διάλογος και πάλι διάλογος. Απάντηση δεν μπορεί να είναι η λογική που λέει "βγάζετε πολλά θέλουμε κι εμείς λίγα. Δίνετε 2% ζητάμε 4 - 5%. Θέλετε 5 ώρες παράταση συναλλαγών σας δίνουμε 2,5 και πάει λέγοντας».

Η αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων απαιτεί άλλη τακτική, απαιτεί άλλα αιτήματα, τονίζει η ΕΣΑΚ και προτείνει:

  • Συντονισμένους αγώνες, για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Να σταματήσει τώρα το άθλιο παζάρι του «κοινωνικού διαλόγου».
  • Να δοθούν λύσεις που να ενισχύουν το δημόσιο, καθολικό, υποχρεωτικό χαρακτήρα της ασφάλισης, λύσεις σε όφελος των εργαζομένων.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
  • 35 ώρες δουλιά τη βδομάδα.
  • Κατάργηση του δουλεμπορίου.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες
  • Οργανισμούς υπηρεσίας με σύμβαση ορισμένου χρόνου μέχρι τη συνταξιοδότηση
  • Δραστικό περιορισμό του διευθυντικού δικαιώματος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ