Παρασκευή 26 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΣΥΡΙΖΑ
Κάλπικα διλήμματα και διαβεβαιώσεις «σταθερότητας» και «σοβαρότητας»

Αφθονα κάλπικα διλήμματα του τύπου «πρόοδος - συντήρηση», καλέσματα «δημοκρατικής πανστρατιάς», αλλά και μπόλικο εκφοβισμό για την «δεξιά που έρχεται εκδικητική», μαζί και με διαβεβαιώσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη σταθερότητα ως κόμμα εξουσίας, περιλαμβάνει η συνταγή της Κουμουνδούρου μπροστά στη νέα εκλογική αναμέτρηση όπως διαφάνηκε απ' την ομιλία Τσίπρα χτες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Με διαδικασίες «εξπρές», που περιορίστηκαν στη μισάωρη ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η συνεδρίαση της ΚΕ, με θέμα τον «απολογισμό», την «ανασύνταξη» και τις «ριζικές αλλαγές» για τη νέα εκλογική μάχη έβαλε τον «πήχη» στην «αποτροπή» της «παντοδυναμίας» της ΝΔ, για να μην είναι «ανεξέλεγκτη και εκδικητική», ξεχωρίζοντας ως ζητούμενο το να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα σκήπτρα της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.

Ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε για μια ακόμα φορά στο ΚΚΕ, στο πλαίσιο αναζήτησης ευθυνών για την καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε προκλητικά και από την πρώτη στιγμή της ήττας του, προειδοποιώντας ότι «δεν θα υποστείλει» αυτήν την κριτική. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις αιτίες του αρνητικού αποτελέσματος μίλησε για «μονομέτωπο» εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ από άλλες δυνάμεις εντάσσοντας σε αυτές και το ΚΚΕ, με «βαρύτατες ευθύνες», επειδή τάχα άνοιξε «διάδρομο» στη ΝΔ. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ανοίξει ...λεωφόρο στην ενίσχυση της ΝΔ αλλά και την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική που ακολούθησε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε ως αιτία της κατάρρευσης, την άρνηση των άλλων δυνάμεων για «κυβέρνηση συνεργασίας». Ετσι, βολικά φόρτωσε ξανά σε άλλους τα αποτελέσματα της δικαίωσης που παρείχε ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση στα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, στη συνέχιση της εμπλοκής στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αλλά και με τη στήριξη πάνω από των μισών νομοσχεδίων της ΝΔ κ.ο.κ.

Κατά τα άλλα, επικαλέστηκε ως δικαιολογία ήττας ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει δική της ατζέντα στην προεκλογική αντιπαράθεση, την ατζέντα του «φόβου» ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν προς το χειρότερο. Επίσης, μίλησε για έλλειψη συνοχής και συγκρότησης στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «άστοχες έως και αδιανόητες» δημόσιες παρεμβάσεις που έγιναν λίγο πριν από την κάλπη, εννοώντας προφανώς τις «δεσμεύσεις» Κατρούγκαλου για νέο χαράτσωμα των ελεύθερων επαγγελματιών. Διέκρινε επίσης «έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», καταλογίζοντας ότι μέσα από το κόμμα δεν υπάρχει υπεράσπιση της πολιτικής του.

Αναδεικνύοντας ένα βασικό διακύβευμα που απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις κάλπες και αφορά τον διαγκωνισμό του με το ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε ότι οι ψήφοι που θα πάρει θα είναι εκτός από την «αποτροπή της παντοδυναμίας της ΝΔ» το να «παραμείνει ο βασικός κορμός της "προοδευτικής παράταξης", κόμμα εξουσίας και όχι συμπλήρωμα της δεξιάς ή κόμμα διαμαρτυρίας».

Ενώ, για να τονώσει τη συσπείρωση του κόμματος φιλοτέχνησε το προφίλ του «θύματος» μεγάλων συμφερόντων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει «να προχωρήσει ακόμα και σε αλλαγές στο Σύνταγμα σε βαθιά συντηρητική κατεύθυνση, να ξεμπερδέψει με τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο μόνος αντίπαλος», και ότι τάχα τον πολεμάνε γιατί δεν είναι ...υποτακτικός ηγέτης.

Υπέδειξε, επίσης, στα στελέχη του να βάλουν τέλος στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις, να φιλοτεχνήσουν προφίλ σοβαρότητας και υπευθυνότητας «όπως αρμόζει σε στελέχη και σε κόμματα που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία», και απαντώντας σε μια εσωκομματική συζήτηση για τον προσανατολισμό που πρέπει να πάρει, είπε ότι δεν πρέπει να στραφούν «ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά αλλά προς τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα», για να διεκδικήσουν με περισσότερες αξιώσεις κάποιο κυβερνητικό χρίσμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ