Παρασκευή 26 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Τσεκούρι σε δαπάνες, φοροληστεία χωρίς τέλος για τα ματωμένα πλεονάσματα

Βασικό στοιχείο που αποτυπώνεται και στις συστάσεις της Κομισιόν είναι η επιστροφή στη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, που μεταφράζεται σε νέο τσεκούρι σε δαπάνες για τις λαϊκές ανάγκες και ένταση της φοροληστείας για να διασφαλίζονται τα ματωμένα πλεονάσματα, που με τη σειρά τους θα γίνονται νέα πακέτα για τη στήριξη του κεφαλαίου.

Με τα λόγια της Κομισιόν, η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη «διασφάλιση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, ιδίως περιορίζοντας τις πρωτογενείς δαπάνες το 2024 σε όχι περισσότερο από 2,6%».

Σκοπός είναι να διασφαλίζεται ο «κουμπαράς» με τα πακέτα και τα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με τη «διατήρηση των εθνικών χρηματοδοτούμενων δημοσίων επενδύσεων και διασφάλιση της αποτελεσματικής απορρόφησης των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης κι άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων, ιδίως για την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης».

Ο ορίζοντας φυσικά των αντιλαϊκών μέτρων και δεσμεύσεων που σηματοδοτούν τα παραπάνω εκτείνεται και πέρα από το 2024, οπότε «η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική σταδιακής και βιώσιμης εξυγίανσης, σε συνδυασμό με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις».

Πρόκειται για κοινό στόχο της ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που έχουν ως «ένα το κρατούμενο» την επιστροφή στα ματωμένα πλεονάσματα, ενώ τσακώνονται για το ποιος μπορεί να τα διασφαλίσει. Τέτοιο στοιχείο άλλωστε αποτέλεσε και η αντιπαράθεση για τα «κοστολογημένα» προγράμματά τους, το πόσο προσαρμοσμένα είναι δηλαδή στον στενό κορσέ της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Κι ενώ μπροστά βρίσκεται η συζήτηση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας στην ΕΕ, που σηματοδοτεί και νέα μνημόνια διαρκείας για τους λαούς.

Θυμίζουμε πως μόλις την περασμένη Κυριακή με άρθρο του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ζητούσε από την επόμενη κυβέρνηση την «κατά το δυνατόν αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων του δημόσιου τομέα», και μάλιστα αυτό να συνδεθεί και με ειδικό «επενδυτικό ταμείο» για τη στήριξη της «πράσινης μετάβασης» και του ασφαλιστικού συστήματος. Οι εργαζόμενοι δηλαδή να ματώσουν για να μεγαλώσει η «προίκα» για τα «πράσινα» αρπακτικά αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαβεβαιώνει την Κομισιόν για «ταχύτητα» στην υλοποίηση αντιλαϊκών μέτρων (2024-04-11 00:00:00.0)
Ταξικός, αντιδραστικός και αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός, το ΚΚΕ τον καταψηφίζει (2023-12-14 00:00:00.0)
«Σφραγίδα» στα αντεργατικά μέτρα και τα ματωμένα πλεονάσματα (2023-10-24 00:00:00.0)
Ευελιξία για το κεφάλαιο, «μαχαίρι» για τον λαό (2023-10-18 00:00:00.0)
«Κόλαφος» για τον λαό το αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης μέρας (2023-05-25 00:00:00.0)
«Υπεραποδόσεις» που τσακίζουν τις λαϊκές ανάγκες (2019-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ