Πέμπτη 1 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Βρετανία και Γερμανία «νομιμοποιούν» τις επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος

«Νόμιμοι στόχοι» της Μόσχας οι Βρετανοί αξιωματούχοι απειλεί ο Μεντβέντεφ

Η Μόσχα διανέμει φωτογραφίες με κατεστραμμένα «δυτικά» θωρακισμένα οχήματα από την πρόσφατη εισβολή από την Ουκρανία στο Μπέλγκοροντ

Russian Defense Ministry Press

Η Μόσχα διανέμει φωτογραφίες με κατεστραμμένα «δυτικά» θωρακισμένα οχήματα από την πρόσφατη εισβολή από την Ουκρανία στο Μπέλγκοροντ
Συνεχίζονται τα μαζικά χτυπήματα κατά ρωσικών μεθοριακών περιοχών από το ουκρανικό έδαφος με πυροβολικό και drones, μετά την προχτεσινή επίθεση σε συνοικίες της Μόσχας, προμηνύοντας σοβαρή κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μετά την προχτεσινή δήλωση του Βρετανού ΥΠΕΞ, ο οποίος δικαιολόγησε τα ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, χτες και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «νομιμοποιημένες από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου» τις επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων σε ρωσικό έδαφος.

Η Ουκρανία προετοιμάζει αντεπίθεση για ανακατάληψη εδαφών έχοντας συγκεντρώσει μεγάλο όγκο ΝΑΤΟικών εξοπλισμών τους τελευταίους μήνες και δεν αποκλείεται τα πολλαπλά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος να είναι μέρος του σχεδίου της αντεπίθεσης για να αποσυντονιστεί ο ρωσικός στρατός και να αποσπάσει δυνάμεις από τη γραμμή του μετώπου στα μετόπισθεν.

Εκατοντάδες ρουκέτες στο Μπέλγκοροντ

Οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερες από 220 ρουκέτες στη ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ την περασμένη μέρα, με περισσότερες από 215 να εξαπολύονται στην περιοχή Σεμπέκινο, ανακοίνωσε χτες ο κυβερνήτης της περιοχής, Β. Γκλαντκόφ.

«Ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε 215 ρουκέτες στην περιοχή Σεμπέκινο. Η πόλη Σεμπέκινο βομβαρδίστηκε 49 φορές: 37 φορές από MLRS και άλλες 12 φορές από πυροβολικό. Δυστυχώς, υπάρχει ένα θύμα και δύο τραυματίες ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού προσωρινού καταφυγίου. Δύο κτίρια του προσωρινού καταφυγίου υπέστησαν ζημιές», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι ρωσικές αρχές άρχισαν χτες να απομακρύνουν τα παιδιά από τις περιοχές Τσεμπεκίνσκιι και Γκραϊβορόνσκιι στα σύνορα με την Ουκρανία που βομβαρδίζονται εντατικά τις τελευταίες μέρες, φοβούμενες «επιδείνωση της κατάστασης».

Την προηγούμενη βδομάδα ομάδα ενόπλων από την Ουκρανία είχε διεισδύσει στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, καταφέροντας πλήγματα με πυροβολικό, ρουκέτες και τανκς και με μάχες να εξελίσσονται για δύο μέρες.

Χτες, εξάλλου, στο πλαίσιο των εντεινόμενων επιθέσεων σε ρωσικό έδαφος, drones επιτέθηκαν σε δύο διυλιστήρια πετρελαίου στην περιοχή Κρασνοντάρ μόλις 65 - 80 χλμ. ανατολικά των μεγαλύτερων τερματικών σταθμών εξαγωγής πετρελαίου της Ρωσίας, προκαλώντας πυρκαγιά στο ένα και χωρίς να προκαλέσουν ζημιές στο άλλο, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους. Το ένα συνετρίβη σε διυλιστήριο στην Ιλσκι, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Το διυλιστήριο αυτό είχε γίνει στόχος, στις αρχές Μάη, δύο επιθέσεων με drones, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά. Το δεύτερο έπεσε στο διυλιστήριο Afipsky. Και τα δύο βρίσκονται επίσης σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα.

«Παρεμπιπτόντως, δεν έχουμε ακούσει λέξη καταδίκης από καμία από τις χώρες της συλλογικής Δύσης» για τα χτυπήματα στη Ρωσία, σχολίασε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στο Μπέλγκοροντ «ιδιαίτερα ανησυχητική».

Μεντβέντεφ: «Νόμιμοι στόχοι» οι Βρετανοί αξιωματούχοι

Με «νόμιμους στόχους» στη Βρετανία απείλησε χτες η Μόσχα, μετά τη δήλωση του Βρετανού ΥΠΕΞ, Τζ. Κλέβερλι, ότι η Ουκρανία «έχει επίσης το δικαίωμα να χτυπάει πέρα από τα σύνορά της για να υπονομεύσει την ικανότητα της Ρωσίας να εκτοξεύει πυραύλους στην Ουκρανία» και ότι «οι νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι» πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας αποτελούν μέρος της «αυτοάμυνάς» της.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», Ντμ. Μεντβέντεφ, χαρακτήρισε τη Βρετανία «αιώνιο εχθρό» της Ρωσίας και τόνισε ότι οι Βρετανοί πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν «να θεωρηθούν νόμιμοι στόχοι», αφού διευκολύνουν τη διεξαγωγή του πολέμου από πλευράς Ουκρανίας.

Πιο ειδικά, ο Μεντβέντεφ τόνισε: «Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Κλέβερλι, δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει το νόμιμο δικαίωμα να ασκήσει βία και πέραν των συνόρων της προκειμένου να υπονομεύσει τη δυνατότητα της Ρωσίας να ασκεί βία στο ουκρανικό έδαφος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι εκτός των ουκρανικών συνόρων αποτελούν μέρος της ουκρανικής αυτοάμυνας».

Ο ίδιος επικαλέστηκε «το πλαίσιο του οικουμενικά αποδεκτού Διεθνούς Δικαίου το οποίο διέπει τις σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων στις Συνθήκες της Χάγης και της Γενεύης», για να πει πως «και οι ίδιοι θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι βρίσκονται σε πόλεμο».

«Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο λειτουργεί ως σύμμαχος της Ουκρανίας, παρέχοντάς της στρατιωτική βοήθεια υπό μορφή εξοπλισμού και συμβούλων, άρα ηγείται ντε φάκτο ενός ακήρυκτου πολέμου ενάντια στη Ρωσία. Δεδομένου αυτού του στοιχείου, οποιοσδήποτε κατέχει δημόσιο αξίωμα στη Βρετανία (είτε στρατιωτικό είτε πολιτικό, που διευκολύνει τον πόλεμο) θα μπορούσε να θεωρηθεί νόμιμος στρατιωτικός στόχος», επισήμανε ο Μεντβέντεφ.

Την ώρα που ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εξοπλίζουν το Κίεβο με όπλα όλο και μεγαλύτερου βεληνεκούς, και ενώ Βρετανία και Γερμανία χαρακτηρίζουν «νόμιμο δικαίωμα» τις ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά εδάφη, οι ΗΠΑ εμφανίζονται να κρατούν «αποστάσεις» από τέτοια πλήγματα.

Η αμερικανική κυβέρνηση «γενικά δεν υποστηρίζει στρατιωτικές επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας. Είμαστε επικεντρωμένοι στο να προμηθεύσουμε την Ουκρανία με τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση που χρειάζεται για να ανακτήσει το δικό της κυρίαρχο έδαφος», δήλωσε την Τρίτη το βράδυ εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά την ουκρανική επίθεση με drones στη Μόσχα.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η Ουάσιγκτον «συγκεντρώνει πληροφορίες» για το τι συνέβη, επιμένοντας πως η αμερικανική θέση έχει μεταφερθεί «με σαφήνεια» στις ουκρανικές αρχές, αλλά επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η επίθεση στη Μόσχα έγινε καθώς το Κίεβο υπέστη για 17η φορά ρωσική αεροπορική επιδρομή προχτές.

Μόσχα: Η Δύση βοηθάει το Κίεβο να πραγματοποιεί «τρομοκρατικά χτυπήματα»

Πάντως, η ρωσική ηγεσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι βοηθάνε άμεσα το Κίεβο να πραγματοποιεί τέτοια «τρομοκρατικά χτυπήματα» παρέχοντάς του στρατιωτικό εξοπλισμό.

Μιλώντας την ίδια μέρα που η Μόσχα δέχτηκε επίθεση με drones, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, ανέφερε ότι «η δήλωση της Δύσης πως τα όπλα που προμηθεύει (στην Ουκρανία) δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν εναντίον του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι απλώς ένα ακόμη ψέμα».

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι τα σχόλια του Αμερικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προτρέπουν στη δολοφονία Ρώσων.

Σε βίντεο που μεταδόθηκε από το γραφείο του Ζελένσκι την περασμένη Παρασκευή, ο Γκρέιαμ φάνηκε να λέει στη διάρκεια συνάντησης με τον Ουκρανό Πρόεδρο στο Κίεβο ότι «οι Ρώσοι σκοτώνονται» και η υποστήριξη των ΗΠΑ «είναι τα καλύτερα χρήματα που έχουμε ξοδέψει ποτέ».

Μετά τις αντιδράσεις η Ουκρανία δημοσιοποίησε την Κυριακή πλήρες βίντεο της συνάντησης, στο οποίο φαίνεται πως οι δύο παρατηρήσεις δεν συνδέονταν άμεσα. Ο Γκρέιαμ είπε ότι επαίνεσε απλώς το αντιστασιακό πνεύμα των Ουκρανών απέναντι στη ρωσική εισβολή με βοήθεια που παρασχέθηκε από την Ουάσιγκτον.

Χτες, ο Λαβρόφ επισήμανε ότι το Λονδίνο υποκινεί άμεσα το Κίεβο να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας. Το Λονδίνο είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που «υποκινούν ολόκληρη τη Δύση να στηρίξει την Ουκρανία όλο και πιο ανοιχτά και πιο σοβαρά», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν τις συνέπειες αυτής της «εγκληματικής πολιτικής» παροχής δυτικών όπλων στο Κίεβο και «έχουν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα», υπονοώντας σκληρά αντίποινα.

Βρετανία: Η Μόσχα χάνει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών βλέπουν τη Ρωσία «όλο και περισσότερο σε άμυνα». Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, η Μόσχα σταδιακά εγκατέλειψε την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης από τις αρχές Μάη.

«Αντιδρά στις ουκρανικές ενέργειες αντί να εργάζεται ενεργά για τους δικούς της πολεμικούς στόχους», αναφέρει στην καθημερινή ενημέρωση, η οποία επικαλείται ευρήματα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ενδεικτικά, τον Μάη, «η Ρωσία επιτέθηκε σε στόχους βαθιά στην Ουκρανία για 20 νύχτες με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και πυραύλους Κρουζ. Υποτίθεται ότι είχε σκοπό να εξουδετερώσει την ουκρανική αεράμυνα και να καταστρέψει τις ουκρανικές δυνάμεις αντεπίθεσης, αλλά είχε μικρή επιτυχία».

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η Μόσχα βρίσκεται πλέον σε άμυνα, αναφέρει το Λονδίνο. «Οι Ρώσοι διοικητές προσπαθούν πιθανώς να δημιουργήσουν εφεδρικές δυνάμεις και να τις τοποθετήσουν εκεί που περιμένουν μια ουκρανική αντεπίθεση. Ωστόσο, αυτό δυσκολεύει από το γεγονός ότι τα κενά στο μέτωπο κοντά στην Μπαχμούτ θα πρέπει να καλυφθούν», αναφέρει η έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

Στο μεταξύ, χτες, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε το τελευταίο μεγάλο πολεμικό πλοίο των ουκρανικών δυνάμεων «Yuri Olefirenko», το οποίο, όπως είπε, βρισκόταν στο νότιο λιμάνι της Οδησσού.

Κλείνουν 4 ρωσικά προξενεία στη Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να ανακαλέσει την άδεια τεσσάρων από τα πέντε ρωσικά προξενεία στη Γερμανία, απαντώντας στην απόφαση της Μόσχας να περιορίσει τον αριθμό των μελών της γερμανικής αποστολής στη Ρωσία, η οποία καθιστά πλέον εξαιρετικά δύσκολη τη λειτουργία πολλών γερμανικών προξενείων.

Την ίδια στιγμή, τα γερμανικά προξενεία στο Καλίνινγκραντ, στο Αικατερίνμπουργκ και στο Νοβοσιμπίρσκ θα κλείσουν και θα παραμείνουν ανοιχτά η πρεσβεία στη Μόσχα και το προξενείο στην Αγία Πετρούπολη.

«Το Βερολίνο πρέπει να είναι σίγουρο ότι αυτές οι άστοχες, προκλητικές ενέργειες δεν θα μείνουν αναπάντητες από εμάς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του για τις γερμανικές αποφάσεις το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε την Ουκρανία η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Οσλο.

«Κάθε μέρα πολέμου, κάθε νέο ρωσικό drone και κάθε πυραυλική επίθεση θα μας κάνει να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τους Ουκρανούς στην αυτοάμυνα και στον αγώνα για ειρήνη», είπε η Μπέρμποκ.

Ο δε Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, μιλώντας σε φόρουμ Ασφάλειας στην Μπρατισλάβα, ανέφερε ότι η Ουκρανία «προστατεύει σήμερα την Ευρώπη» και τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Δύσης να έχει το Κίεβο διαβεβαιώσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ.

«Γι' αυτό είμαι υπέρ, και αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συλλογικών συνομιλιών τις επόμενες εβδομάδες... για να προσφέρουμε απτές και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφάλειας στην Ουκρανία», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ