Πέμπτη 1 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πέθανε ο Θ. Πάγκαλος

INTIME NEWS

Πέθανε χτες σε ηλικία 85 ετών ο Θεόδωρος Πάγκαλος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών, όπως έκανε γνωστό η οικογένειά του.

Στα νεανικά του χρόνια υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη. Ως μέλος του ΚΚΕ στη Γαλλία συμμετείχε στη 12η Ολομέλεια της ΚΕ το 1968 και τάχθηκε κατά των αποφάσεών της.

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Παρισιού Ι, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και μετά την μεταπολίτευση εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Εξελέγη βουλευτής Αττικής για πρώτη φορά το 1981 με το ΠΑΣΟΚ, διατελώντας μεταξύ άλλων υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Πολιτισμού και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ηταν αρμόδιος για διάφορους τομείς του ΠΑΣΟΚ, όπως Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Πολιτικής Καταναλωτών και Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ υπήρξε και εισηγητής του στη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 ορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αναπληρωτής πρωθυπουργός, θέση που διατήρησε και στους δύο ανασχηματισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρέμεινε και κατά τη θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου.

Ο Θ. Πάγκαλος διακρίθηκε για την ωμότητα των δημόσιων παρεμβάσεών του και την εχθρότητά του απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Πρωτοστάτησε πολλές φορές σε προβοκατόρικες επιθέσεις σε βάρος του ΚΚΕ. Θύελλα αντιδράσεων είχε προκαλέσει η φράση του, κατά την περίοδο των μνημονίων, «μαζί τα φάγαμε», αλλά και οι χειρισμοί του στην υπόθεση Οτσαλάν, οι δηλώσεις του για τα Ιμια κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ