Πέμπτη 8 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τέσσερα χρόνια χωρίς δίκη για εργοδοτικό έγκλημα στη Ζώνη

Νέα αναβολή χτες από το δικαστήριο Πειραιά

Τέταρτη αναβολή από το 2019 έδωσε χτες το Πλημμελειοδικείο Πειραιά στην υπόθεση του εργαζόμενου Γκαμπριάν Ολαρτάν, ο οποίος πριν από 4 χρόνια ακριβώς βρήκε τραγικό θάνατο σε επισκευαζόμενο σκάφος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, από την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας.

Πρόκειται για μία ακόμα από τις αμέτρητες υποθέσεις που κρατούνται σε εκκρεμότητα από τα δικαστήρια του Πειραιά, είτε για να δικαστούν οι υπεύθυνοι της εργοδοσίας μετά από πολλά χρόνια ώστε να «έχει ξεχαστεί» το έγκλημα και να πέσουν στα μαλακά, είτε να οδεύσουν προς το αρχείο.

Ο Γκαμπριάν Ολαρτάν, 42 ετών με ένα παιδί, όταν σκοτώθηκε, σκαλωσατζής, είναι από αυτούς που τους έλαχε ο κλήρος να μην επιστρέψουν ζωντανοί από το μεροκάματο. Εργολάβοι, εφοπλιστές, αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, παίζοντας κορόνα - γράμματα με τη ζωή του εργαζόμενου, τον έβαλαν να αποξηλώσει σκαλωσιά που είχε στηθεί γύρω από τεράστια θαλαμηγό στο ναυπηγείο «Ατλας», χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, χωρίς έστω κάποιο προστατευτικό κιγκλίδωμα. Το αποτέλεσμα ήταν ο Γκαμπριάν Ολαρτάν να ξεφύγει, να κάνει βουτιά άνω των 4 μέτρων και να καρφωθεί με το κεφάλι στο έδαφος. Μάλιστα, ήταν ο δεύτερος θάνατος εργάτη στο ίδιο ναυπηγείο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι οι υπεύθυνοι «δεν είχαν μεριμνήσει ούτε για τα βασικά, όπως άπαντες οι εργαζόμενοι να φέρουν τα παρεχόμενα μέτρα ασφαλείας αυτών, όπως κράνος, ζώνες ασφαλείας»! Ακόμα ότι «στο συγκεκριμένο ικρίωμα όπου εργαζόταν (ο Γκαμπριάν) είχε αφαιρεθεί η απαιτούμενη από τον νόμο κλίμακα ανόδου και καθόδου». Σημειώνεται επίσης ότι ο εργοδότης «με πρόθεση δεν ανήγγειλε» σε Επιθεώρηση Εργασίας, Αστυνομία και ασφαλιστικό οργανισμό, κοινώς απέκρυψε το έγκλημα.

Ολα αυτά γιατί, όπως είχαν καταγγείλει τότε οι συνάδελφοι του σκαλωσατζή, «η δουλειά έπρεπε να γίνει γρήγορα για να φύγει η θαλαμηγός» που ήταν ναυλωμένη και «τα μέτρα προστασίας είναι κόστος και εμπόδιο για τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τα κέρδη τους».

Παρ' όλα αυτά το δικαστήριο έκρινε ότι η υπόθεση θα πρέπει να αναβληθεί για τέταρτη φορά. Και πάλι η δικαιολογία ήταν η απουσία μαρτύρων και ενός από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων (Δ. Μπαϊρακτάρης, εργολάβος, Θεμιστοκλής Ψαθάς, τεχνικός Ασφαλείας, Bahadir Karvin, πλοίαρχος της θαλαμηγού και ένας εργοδηγός).

Η ανακοίνωση της αναβολής, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των εκπροσώπων από τη διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας που ήταν εκεί, αλλά και εκπροσώπων άλλων σωματείων που είχαν έρθει να συμπαρασταθούν και να απαιτήσουν την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. «Δηλαδή, πείτε μας, πότε μπορεί να δικαιωθεί ένας νεκρός εργαζόμενος και η οικογένειά του; Και πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν;», επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης. Ενώ άλλοι εργαζόμενοι σχολίαζαν για το πότε θα γίνει η δίκη για τον Γιάννη Νομικό, τον 47χρονο που έχασε την περασμένη βδομάδα τη ζωή του στη Ζώνη και ότι «αυτή είναι η Δικαιοσύνη σας. Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των εργοδοτών».

Η νέα δίκη ορίστηκε για τις 18 Σεπτέμβρη, όπου, όπως προειδοποίησε ο Σ. Πουλικόγιαννης, θα είναι μέρα μεγάλης αγωνιστικής κινητοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ