Παρασκευή 9 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΤΕ ΑΧΑΪΑΣ ΜΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
Επιπλέον δύναμη για τον λαό η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις 25 Ιούνη

Δ. Τσακνής: «Και οι άνθρωποι του Πολιτισμού έχουν πολύ περισσότερους λόγους να στηρίξουν το Κόμμα»

Μια ξεχωριστή σύσκεψη με καλλιτέχνες και ανθρώπους που ασχολούνται με τον Πολιτισμό ερασιτεχνικά και επαγγελματικά πραγματοποίησε, το απόγευμα της Τετάρτης, η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου Πάτρας.

Την εισηγητική παρέμβαση πραγματοποίησε ο Διονύσης Τσακνής, συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, ο οποίος επισήμανε ότι το Κόμμα και οι κομμουνιστές δεν κυνηγούν οφίτσια αλλά καταθέτουν τη δύναμή τους στον λαό, στις ανάγκες του και αυτό θα συνεχίσουν και στις 26 Ιούνη, απέναντι στη νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Σε αυτήν τη βάση κάλεσε το βήμα που έγινε στις 21 Μάη να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο στις 25 Ιούνη, υπογραμμίζοντας ότι έχει διευρυνθεί πολύ περισσότερο το ακροατήριο του ΚΚΕ, κάτι που δείχνει και την ανάγκη να φτάσουν η φωνή και οι θέσεις του παντού. Κάλεσε, μέχρι τις κάλπες, να συμβάλουν όλοι σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς και όλους όσοι δεν έκαναν το βήμα, προβληματίστηκαν και συνεχίζουν να ταλαντεύονται, να στηρίξουν τώρα το ΚΚΕ και με την ψήφο τους.

«Το ΚΚΕ δεν ζητάει από κανέναν πιστοποιητικά προηγούμενου έντιμου βίου. Ακούει, συζητάει, κοιτάζει τη θέση που βρίσκεται ο καθένας στην κοινωνία, συμβάλλοντας με τις θέσεις του για τους κοινωνικά αδύναμους», σημείωσε, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας ότι και οι καλλιτέχνες έχουν πολύ περισσότερους λόγους να το στηρίξουν.

Υπογραμμίζοντας ότι η Τέχνη δεν είναι κάτι το γενικό και αφηρημένο, εξήγησε ότι οι κομμουνιστές την αγαπούν ως εργαλείο επαναστατικής, κοινωνικής, πολιτικής δράσης, που δεν μπορεί να μένει αμέτοχη στη σημερινή βαρβαρότητα που βιώνει ο λαός. Εξήγησε ότι η Τέχνη έχει κοινωνική αποστολή, τροφοδοτείται από τις καθημερινές αγωνίες του λαού, δεν μπορεί να αποκόπτεται απ' αυτές.

Χαρακτήρισε επικίνδυνη τη λογική που θέλει τους καλλιτέχνες να μένουν «μακριά από την πολιτική», τονίζοντας ότι αυτή η άποψη θέλει να τους μετατρέψει σε γελωτοποιούς της εξουσίας. «Οι καλλιτέχνες οφείλουν να παρατηρούν, όχι να αντιγράφουν. Να αφουγκράζονται, να συμπάσχουν με την κοινωνία, να αγωνιούν για τον λαό», είπε σε άλλο σημείο, προσθέτοντας ότι χρειάζεται θάρρος για να πουν τη γνώμη τους, να στρατεύσουν την τέχνη τους γι' αυτόν τον σκοπό, όπως συμβαίνει και από την απέναντι πλευρά, κόντρα στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Και το παράδειγμα της Πάτρας δείχνει τον δρόμο

Στάθηκε και στην παρέμβαση του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι είναι το μόνο κόμμα που στήριξε τα αιτήματα των καλλιτεχνών, όπως την περίοδο της πανδημίας, οπότε βγήκε μπροστά, πραγματοποίησε παρεμβάσεις, με τους κομμουνιστές μπροστάρηδες και στα καλλιτεχνικά σωματεία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για επαλήθευση του «τίποτα δεν χαρίζεται, όλα με αγώνες κατακτώνται».

Αναφέρηκε σε παραδείγματα ανά την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι η δυνατότητα που υπάρχει στην Πάτρα, με τη σημερινή δημοτική αρχή, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των δήμων, να αναπτύσσονται πολιτιστικές δράσεις μακριά απ' τη λογική της κερδοφορίας, με την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων, αγκαλιάζοντας τα καλλιτεχνικά δρώμενα και τα πολιτιστικά σωματεία, πρέπει να έχει συνέχεια.

Νωρίτερα, την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ενώ παρέμβαση πραγματοποίησε και ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

Να ξεπεραστούν διλήμματα και αναχώματα

Σε τοποθετήσεις παριστάμενων σημειώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου αντιλαμβάνεται πλέον την ταύτιση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ σε σειρά στρατηγικών ζητημάτων, τις θέσεις και τα αντιλαϊκά μέτρα ΝΑΤΟ - ΕΕ, την ανάγκη να ξεπεραστούν τα διλήμματα που θέτουν όλοι αυτοί, αλλά και τα «αναχώματα» τύπου ΜέΡΑ25, Πλεύσης Ελευθερίας κ.ά., με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να προβληθεί η συνολική πρόταση του ΚΚΕ.

Τονίστηκε, επιπλέον, ότι «και η Τέχνη ή θα είναι γατάκι στα σαλόνια ή τίγρης στους δρόμους να παλεύει μαζί με τον λαό», λόγος για τον οποίο επισημάνθηκε η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ΚΚΕ για να δυναμώσει η πάλη των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ