Πέμπτη 6 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενός σοβαρότερου ατυχήματος

Ανακοινώσεις από φορείς του εργατικού κινήματος και την ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ

Από τη μεγάλη φωτιά στη βιομηχανία στα Οινόφυτα
Από τη μεγάλη φωτιά στη βιομηχανία στα Οινόφυτα
Την έντονη ανησυχία κατοίκων και εργαζομένων έχει προκαλέσει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη 4 Ιούλη σε εργοστάσιο χημικής βιομηχανίας στα Οινόφυτα, με συνδικάτα της περιοχής να απαιτούν την άμεση λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής απέναντι στον κίνδυνο ενός σοβαρού βιομηχανικού ατυχήματος.

Συγκεκριμένα, με ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο Θήβας και το κλαδικό Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος» επισημαίνουν τον κίνδυνο που προκλήθηκε για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων από το τοξικό νέφος που σκέπασε την περιοχή, εξαιτίας των χημικών που χρησιμοποιεί το εργοστάσιο και παραδόθηκαν στις φλόγες. Τονίζουν παράλληλα ότι εκτός από την επίκληση της «ατομικής ευθύνης» και το μήνυμα που στάλθηκε μέσω του 112, δεν υπήρξε καμία άλλη μέριμνα από τις κρατικές αρχές για τους εργαζόμενους στις υπόλοιπες βιομηχανίες και επιχειρήσεις, αλλά ούτε και για τους κατοίκους, καθώς η φωτιά εκδηλώθηκε μόλις 1,5 χιλιόμετρο από οικισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτούν τη λήψη μιας σειράς μέτρων ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός σοβαρού βιομηχανικού ατυχήματος με ανυπολόγιστες συνέπειες: Διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς, διενέργεια των απαραίτητων μετρήσεων για τον έλεγχο των ρύπων και της τοξικότητας του περιβάλλοντος στην περιοχή, λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή αντίστοιχου περιστατικού, στελέχωση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών (ΤΕΥΑΕ, τμήμα Βιομηχανίας και Περιβάλλοντος κ.λπ.) και διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων και της καταβολής των ημερομισθίων στους εργαζόμενους στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Οργάνωση της πάλης για την προστασία της ζωής και της υγείας μας

Κάλεσμα στους εργαζόμενους και στον λαό στη Βιομηχανική Περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου να οργανώσουν την πάλη τους για την προστασία της ζωής και της υγείας απευθύνει η Τομεακή Επιτροπή Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι το τελευταίο περιστατικό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενός σοβαρότερου βιομηχανικού ατυχήματος, τύπου «Seveso», για την ευρύτερη περιοχή.

«Το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε θύματα, όπως και οι σχετικά ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, δεν μπορούν να κρύβουν άλλο κάτω από το χαλί τον μεγάλο κίνδυνο ενός σοβαρού Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, πόσο μάλλον όταν το τελευταίο διάστημα αντίστοιχα ατυχήματα γίνονται ολοένα και συχνότερα στις Βιομηχανικές Περιοχές της χώρας», σημειώνει η ανακοίνωση.

Και συνεχίζει: «Στη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας, με 13 εργοστάσια τύπου "Seveso" δίπλα από κατοικημένους οικισμούς, ο κίνδυνος φωνάζει από όλες τις πλευρές! Οι μόνοι που δεν ακούνε είναι κυβέρνηση και εργοδοσία, που θεωρούν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας "κόστος", ενώ συνεχίζεται η εγκληματική ανυπαρξία ουσιαστικού ελέγχου για την τήρηση ακόμα και στοιχειωδών κανόνων.

Φυσικά, δεν είναι άμοιρες των ευθυνών τους οι εκάστοτε δημοτικές και περιφερειακές αρχές, που απλώς παρακολουθούν την κατάσταση, χωρίς να διεκδικούν ακόμα και τα εντελώς αυτονόητα μέτρα».

Χαρακτηρίζει ντροπή, το 2023, η όποια κρατική ευθύνη να εξαντλείται σε μηνύματα προς τους κατοίκους, χωρίς καμία αντίστοιχη μέριμνα για τους χιλιάδες εργαζόμενους στα γειτονικά εργοστάσια, και υπογραμμίζει ότι το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα:

-- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η τήρησή τους να ελέγχεται συστηματικά από τους αρμόδιους φορείς του κράτους, που πρέπει να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό.

-- Να συγκροτηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός πιθανού Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης στην ευρύτερη περιοχή. Στη λογική αυτή, να στελεχωθεί πλήρως με μόνιμο προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό η Πυροσβεστική Υπηρεσία Οινοφύτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ