Πέμπτη 6 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για σχέδιο επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Αλληλοκατηγορίες για σχεδιαζόμενη επίθεση και προβοκάτσια στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια εκτοξεύουν τις τελευταίες μέρες Κίεβο και Μόσχα, σε μία ακόμα ένδειξη σοβαρής κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου, παρά τις σφοδρές μάχες τον τελευταίο μήνα στα ανατολικά και στα νότια, η γραμμή του μετώπου παραμένει βασικά αμετάβλητη.

Το Κρεμλίνο επανέλαβε χθες ότι η απειλή κάποιου είδους ουκρανικού σαμποτάζ στον υπό ρωσικό έλεγχο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια είναι μεγάλη και λαμβάνονται μέτρα για να αντιμετωπιστεί. Οπως σχολίασε ο εκπρόσωπός του, Ντμ. Πεσκόφ, οι επιπτώσεις μιας τέτοιας δολιοφθοράς μπορεί να είναι καταστροφικές.

«Αν συμβεί κάτι, όλα θα επηρεαστούν - ο αέρας, το νερό και τα τρόφιμα», «ούτε μια γωνιά του πλανήτη δεν θα μείνει ανεπηρέαστη», επεσήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα. «Και ο Ζελένσκι επιδιώκει ξεκάθαρα να χρησιμοποιήσει αυτόν τον παράγοντα για τους εξτρεμιστικούς τρομοκρατικούς σκοπούς του», ισχυρίστηκε.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας «Rosenergoatom» είχε σχολιάσει ότι το Κίεβο ενδεχομένως σχεδιάζει να πραγματοποιήσει «τρομοκρατική επίθεση» ή πλήγμα στον πυρηνικό σταθμό, σε μια προσπάθεια να σύρει το ΝΑΤΟ πλήρως στη σύγκρουση.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ και δημοσιογράφοι διέδωσαν φήμες για επικείμενη ουκρανική επίθεση στη Ζαπορίζια η οποία θα χρεωθεί στη Ρωσία, χωρίς να παρέχουν σχετικά στοιχεία.

Αντίστοιχα, και ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι ακόμα μια φορά προειδοποίησε για ρωσική επίθεση στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης. Σε προχθεσινό του διάγγελμα, επικαλούμενος τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες είπε ότι «ο ρωσικός στρατός έχει τοποθετήσει αντικείμενα που μοιάζουν με εκρηκτικά στην οροφή αρκετών μονάδων του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια». «Ισως για να προσομοιώσουν μια επίθεση στο εργοστάσιο. Ισως έχουν κάποιο άλλο σενάριο», ανέφερε.

«Ο κόσμος βλέπει» ότι η μόνη πηγή κινδύνου για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια «είναι η Ρωσία και κανένας άλλος», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ιγκ. Κλιμένκο δήλωσε ότι η Ουκρανία θα πραγματοποιήσει ασκήσεις και θα οργανώσει κέντρα κρίσης «σε περίπτωση πιθανής διαρροής ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό».

Ο Ζελένσκι ενημέρωσε για τη «ρωσική συνωμοσία» τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα, κράτη της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Μιλώντας προχθές το βράδυ με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, τον προειδοποίησε ότι «τα κατοχικά στρατεύματα προετοιμάζουν επικίνδυνες προκλήσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια». Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν την κατάσταση υπό τον μέγιστο έλεγχο, σε συνεργασία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

«Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν σε έντονη επαφή με τον Ζελένσκι χθες (σ.σ. προχθές) το βράδυ. Ο λόγος είναι ξεκάθαρος. Να τον πείσουν (...) να εγκαταλείψει τα σχέδιά του», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της ρωσικής Κρατικής Δούμας, Λ. Σλούτσκι.

Αν και στους πρόσφατους ελέγχους των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ «δεν παρατηρήθηκαν νάρκες, θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Ρ. Γκρόσι. Δεσμεύτηκε επίσης να παρέχει τακτικές ενημερώσεις, καθώς όπως είπε υπάρχει ενεργός μάχη πολύ κοντά στον πυρηνικό σταθμό. Χθες, εξάλλου, η ΙΑΕΑ ζήτησε να έχει πρόσβαση σε όλα τα κτίρια του πυρηνικού σταθμού, για «να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν εκεί νάρκες ή εκρηκτικά».

Ακόμα πιο στενή πρόσδεση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Συνεχίζονται οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις των μελών του ΝΑΤΟ ενόψει της Συνόδου Κορυφής (11 - 12 Ιούλη) στο Βίλνιους, για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που θα δοθούν στην Ουκρανία και τις δεσμεύσεις για την προοπτική ένταξής της.

Η Μόσχα θεωρεί «κόκκινο πανί» την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ βασικοί στόχοι της ρωσικής εισβολής παραμένουν η «αποστρατιωτικοποίηση» και η «ουδετερότητα» του Κιέβου.

Στο μεταξύ, το Κίεβο επιμένει να ζητά «συγκεκριμένες δεσμεύσεις» και «πολιτική πρόσκληση» για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μετά το τέλος του πολέμου.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ πρέπει να προσφέρει «πραγματικές εγγυήσεις ασφάλειας» στην Ουκρανία, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, μιλώντας χθες στη Βαρσοβία μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Μ. Μοραβιέτσκι, ενώ πρόσθεσε ότι Ιταλία και Πολωνία «συμφωνούν απολύτως» στο θέμα.

Σύμφωνα με την Μελόνι, υπάρχει πλήρης ταύτιση των απόψεων των δύο χωρών και σε σχέση με την ανάγκη ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποια μορφή θα πάρουν αυτές οι «εγγυήσεις ασφαλείας», αλλά από τις μέχρι τώρα δηλώσεις αναμένεται στη Σύνοδο στο Βίλνιους να αποφασιστούν η μακρόχρονη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, με σύγχρονο εξοπλισμό και εκπαίδευση στρατιωτών, κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα, και η ίδρυση Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ουκρανίας. Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, έχει ήδη αποκλείσει την επίσημη πρόσκληση του Κιέβου στη Σύνοδο Κορυφής.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Πρόεδροι Ουκρανίας και Γαλλίας, ο Μακρόν «επανέλαβε την επιθυμία του η Σύνοδος να επιτρέψει να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ, και να αποτελέσει ευκαιρία για τους συμμάχους ώστε να διαβεβαιώσουν την Ουκρανία για τη μακροπρόθεσμη στήριξή τους στον τομέα της ασφάλειας», υπογράμμισε η γαλλική προεδρία.

Ενώ οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να προσφερθεί στο Κίεβο κάποιος οδικός χάρτης για ταχεία ένταξη, οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι επιφυλακτικές για οποιαδήποτε κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Αλλωστε ο στρατός της Ουκρανίας έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, μετά τη ρωσική εισβολή. Η διαδικασία επιταχύνεται, καθώς τα σοβιετικού σχεδιασμού όπλα και πυρομαχικά της σταδιακά εξαντλούνται και η Δύση εκπαιδεύει τα ουκρανικά στρατεύματα σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, και στέλνει όλο και πιο προηγμένο οπλισμό.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει με μακροχρόνιες γεωπολιτικές συνέπειες στο μέλλον, αν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και απειλεί με αντίμετρα.

Μόνιμη παρουσία γερμανικών στρατευμάτων ζητάει η Ρουμανία

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αναμένονται αποφάσεις για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα, στα σύνορα με τη Ρωσία.

«Θα έπρεπε να υπάρχει μόνιμη παρουσία γερμανικών στρατευμάτων στη Ρουμανία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της, Μ. Τσολάκου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο Ολ. Σολτς στο Βερολίνο.

Την προηγούμενη βδομάδα η Γερμανία είχε προαναγγείλει τη μόνιμη εγκατάσταση 4.000 Γερμανών στρατιωτών στη Λιθουανία, η οποία συνορεύει και με τη Ρωσία και με τη Λευκορωσία.

Η Ρουμανία συνορεύει με την Ουκρανία, όπου ο Τσολάκου εκτίμησε ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα.

Τον Απρίλη του 2023 το ΝΑΤΟ διατηρούσε στη Ρουμανία δύναμη 1.500 στρατιωτών, στην πλειοψηφία τους Γάλλων. Αεροδρόμιο κοντά στο λιμάνι της Κωνστάντζας στη Μαύρη Θάλασσα χρησιμοποιείται ως αεροπορική βάση από τις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια.

Νέες πυρηνικές «σπόντες» από τον Μεντβέντεφ

Αν το ΝΑΤΟ και κυρίως οι ΗΠΑ σταματήσουν να στέλνουν τα όπλα τους τώρα, «η ειδική επιχείρηση θα τελειώσει σε λίγες μέρες», είπε χθες ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ, παράλληλα εξαπολύοντας για άλλη μια φορά πυρηνικές απειλές.

«Στην πραγματικότητα κάθε πόλεμος, ακόμα και ένας παγκόσμιος πόλεμος, μπορεί να σταματήσει πολύ γρήγορα», συνέχισε. «Είτε αν υπογραφεί μια Συνθήκη Ειρήνης, είτε αν γίνει αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ το 1945, όταν χρησιμοποίησαν τα πυρηνικά όπλα και τα βομβαρδιστικά τους στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Πράγματι, τερμάτισαν την πολεμική εκστρατεία τότε, με κόστος τη ζωή σχεδόν 300.000 αμάχων», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο διέψευσε χθες δημοσίευμα των «Financial Times» σύμφωνα με το οποίο ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, να μην κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα τον Μάρτη. Οπως είπε ο Πεσκόφ, οι δύο πλευρές ανέφεραν σε ανακοινώσεις τους το περιεχόμενο των συνομιλιών τους και «όλα τα υπόλοιπα είναι κατασκεύασμα».

«Είναι μια σημαντική τοποθέτηση της Κίνας απέναντι στην απειλή για χρήση πυρηνικών από τον παρανοϊκό Ρώσο τρομοκράτη», δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος σχολιάζοντας το δημοσίευμα.

Στο ίδιο περιλαμβάνονται και δηλώσεις εκπροσώπων του Κρεμλίνου που υποστήριξαν ότι ο Πούτιν αποφάσισε από μόνο του να μην κάνει χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, διότι αυτό δεν θα έδινε πλεονέκτημα στη Ρωσία.

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ένα πυρηνικό πλήγμα θα μετέτρεπε περιοχές που ο Πούτιν διεκδικεί για τη Ρωσία σε «ακτινοβολημένη έρημη χώρα», χωρίς να συμβάλει στην προώθηση των ρωσικών δυνάμεων.

Η Μόσχα ετοιμάζεται να στείλει περισσότερους Τσετσένους μαχητές και κατάδικους στην Ουκρανία, προκειμένου να αποφευχθεί μία ακόμα επιστράτευση στη Ρωσία και να καλυφθεί το κενό που άφησαν οι μισθοφόροι της «Wagner», αναφέρει το πρακτορείο «Bloomberg», που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η Ρωσία ανέπτυξε μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στην Μπαχμούτ αφότου η «Wagner» ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την πόλη στα τέλη Μάη, αφήνοντας ελλείψεις στις κατεχόμενες περιοχές της νότιας Ουκρανίας, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Οι περισσότεροι μισθοφόροι έχουν μετακινηθεί στη Λευκορωσία, ενώ λίγοι φέρονται να υπέγραψαν συμβόλαια με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας για να ενταχθούν στον στρατό.

Ο Μεντβέντεφ υποστήριξε προχθές ότι το υπουργείο Αμυνας έχει στρατολογήσει 185.000 νέους συμβασιούχους στρατιώτες μέχρι στιγμής φέτος, μεταξύ τους σχεδόν 10.000 την τελευταία βδομάδα, μετά την ανταρσία του Πριγκόζιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ