Πέμπτη 6 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Σήμερα η σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην επέλαση των «πράσινων» αρπακτικών

Από το πρόσφατο μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στα «πράσινα» αρπακτικά
Από το πρόσφατο μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στα «πράσινα» αρπακτικά
Σήμερα, Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στο δημαρχείο της Σιάτιστας θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη που οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Σιάτιστας Ενάντια στα Αιολικά, με στόχο τη διαμόρφωση ενός πλούσιου αγωνιστικού σχεδίου δράσης που θα αγκαλιάζει όλη την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ενάντια στην «πράσινη» λαίλαπα που απειλεί το περιβάλλον της περιοχής για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η Επιτροπή Αγώνα Σιάτιστας έχει απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους μαζικούς φορείς και τα εργατικά σωματεία της Δυτικής Μακεδονίας. Ηδη πολλά αποφάσισαν και ανακοινώνουν τη συμμετοχή τους, συντονίζοντας τον βηματισμό τους.

Στο κάλεσμά της σημειώνει μεταξύ άλλων πως «απέναντί μας έχουμε τον ίδιο εχθρό, τους επιχειρηματικούς ομίλους που εκμεταλλεύονται εργαζόμενους και περιβάλλον για τα κέρδη τους. Η δράση μας δεν έρχεται σε σύγκρουση με τους εργαζόμενους στην κατασκευή των ΑΠΕ που βιώνουν την ενεργειακή φτώχεια, την εκμετάλλευση».

Η Επιτροπή λέει «όχι» στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις περιοχές Καλαμιάς, Γαλατινής, Βατερού, Ξινού Νερού, στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μπούρινο, στο Βέρμιο, στο Ασκιο.

Παλεύει για:

-- Να εκπονηθεί συνολική περιβαλλοντική μελέτη για τα υπάρχοντα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, από δημόσιο φορέα και για την ολοκληρωμένη αποτύπωση των συνεπειών στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων.

-- Να υποχρεωθούν οι εταιρείες να αποσύρουν τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά με τις βάσεις τους μετά το πέρας της λειτουργίας τους.

-- Να παραμείνουν σε λειτουργία οι ΑΗΣ Μελίτης 1, «Πτολεμαΐδα 5» και μονάδα του Αγίου Δημητρίου, με τις απαραίτητες περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις και μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

-- Σημαντική μείωση και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του «πράσινου» και των υπόλοιπων τελών, καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες.

-- Απόσυρση όλων των κατηγοριών στους συλληφθέντες στην κινητοποίηση της Καλαμιάς.

Στο κάλεσμά της έχουν ήδη ανταποκριθεί πολλοί φορείς και σωματεία. Ανάμεσά τους το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, ο οποίος σημειώνει ότι από τις επενδύσεις αυτές πλήττονται διπλά και τριπλά οι αγρότες αφού δίνονται παραγωγικές εκτάσεις και βοσκοτόπια για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), που αναδεικνύει τις συνέπειες της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας: «Είτε με λιγνίτη είτε με ΑΠΕ, κριτήριο είναι τα κέρδη τους εις βάρος του περιβάλλοντος και των εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Αντιμετωπίζουν το περιβάλλον σαν τσιφλίκι για τα κέρδη τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Παλιότερα, με τη διαχείριση της τέφρας, με την πλημμελή ανάπτυξη των ορυχείων, με το εξασθενές χρώμιο, με τα εργατικά "ατυχήματα", με τις καθυστερήσεις στις μετεγκαταστάσεις κ.ά. Τώρα ήρθε η σειρά των "πράσινων" επενδύσεων που καταστρέφουν δασικές εκτάσεις, πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, βοσκότοπους, γεμίζουν με μέταλλο και μπετόν τους ορεινούς όγκους της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ