Τετάρτη 12 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΛΤΑ
Εγκλημα το νέο σχέδιο «αναδιοργάνωσης» με κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων

Ανακοίνωση των συνδικαλιστών της «Δημοκρατικής Συνεργασίας Εργαζομένων» ΕΛΤΑ. Κάλεσμα στην Ομοσπονδία να προκηρύξει «έστω και τώρα» απεργία

«Το νέο σχέδιο αναδιοργάνωσης στα ΕΛΤΑ είναι ένα ακόμα έγκλημα για τα συμφέροντα των εργαζομένων, είναι ένας ακόμα κρίκος στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης που άξονα έχει τη συνεχή μείωση του "μισθολογικού κόστους", ώστε τα ΕΛΤΑ να καταστούν "θελκτικά" για πιθανούς αγοραστές», σημειώνει η «Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων» ΕΛΤΑ.

Καλεί όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο να απαντήσουν μαχητικά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, για να μη μείνει κανείς εργαζόμενος στον δρόμο. Καλεί έστω και τώρα τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) και τα επιχειρησιακά Σωματεία των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ να οργανώσουν άμεσα πανελλαδική 24ωρη απεργία ως πρώτο βήμα για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Στην ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων» ΕΛΤΑ προειδοποιεί ότι το σχέδιο που προβλέπει το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα περιλαμβάνει τη μείωση σε «ενοικιαζόμενο προσωπικό», που για χρόνια εργάζεται καλύπτοντας κρίσιμες ανάγκες των ΕΛΤΑ, αλλά και τη μεταφορά εργαζομένων από τα καταστήματα που θα μπει λουκέτο όπου προκύπτει ανάγκη ανά την Ελλάδα. Επίσης προβλέπει περικοπές στην πρόσβαση του λαού σε φθηνές και ποιοτικές ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Η ανακοίνωση θυμίζει τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχθηκαν οι εργαζόμενοι εδώ και πάνω από μια δεκαετία σε μισθούς και δικαιώματα, με χιλιάδες απολύσεις κ.λπ.

Και, όπως τονίζεται, «οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα και όλες οι διοικήσεις, αφού μας ξεζούμισαν καλά καλά όλα αυτά τα χρόνια - από το 2010 μόνο μειώσεις μισθών και κατάργηση δικαιωμάτων έχουμε δει - αφού πέταξαν κυριολεκτικά στον δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους μέσα στην πανδημία, αφού τους ανάγκασαν να δουλεύουν ως ενοικιαζόμενοι, με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα (π.χ. τριετίες, νόμιμες άδειες κ.ά.) έχουν οδηγήσει όλο το προσωπικό των ΕΛΤΑ, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας, να εργάζεται με ρυθμούς μεγάλης εντατικοποίησης λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, σχεδόν στα όρια της εξόντωσης».

Υπενθυμίζεται ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «η ενοικιαζόμενη εργασία στα ΕΛΤΑ γιγαντώθηκε μετά από νόμο της και συνεχίστηκε με την κυβέρνηση της ΝΔ». Επίσης ότι «απολύσεις ενοικιαζόμενων στα ΕΛΤΑ είχαμε και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τόλμησαν να ζητήσουν τις τριετίες και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει σήμερα το αντιλαϊκό της έργο που εκφράζεται στα ΕΛΤΑ με το νέο σχέδιο αναδιοργάνωσης».

Η «Δημοκρατική Συνεργασία» αναδεικνύει και τις ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών στην Ομοσπονδία (ΠΟΣΤ) και στα επιχειρησιακά Σωματεία των ΕΛΤΑ, που «έχουν βάλει φαρδιά - πλατιά τις υπογραφές τους για το τσάκισμα των μισθών και των δικαιωμάτων μας, στηρίζουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας εφόσον ουδέποτε δέχτηκαν ως μέλη τους τους συμβασιούχους και τους ενοικιαζόμενους συναδέλφους μας! Η κυριότερη ευθύνη τους είναι ότι καλλιέργησαν τη γραμμή των θυσιών των δικαιωμάτων των εργαζομένων για να μη θιχτούν τα κέρδη των ΕΛΤΑ».

«Δεν ανεχόμαστε άλλο να βάζουμε πλάτη - Δεν ανεχόμαστε πια να είμαστε τα θύματα για κέρδη των λίγων», σημειώνει η «Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων» ΕΛΤΑ, απευθύνοντας μαζικό κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, να απαντήσουν μαχητικά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Και προτάσσει τις εξής διεκδικήσεις: Καμία απόλυση, να μη μείνει κανείς εργαζόμενος χωρίς δουλειά. Καμία μετακίνηση εκτός νομού για τους εργαζόμενους που κλείνουν τα καταστήματα που εργάζονταν. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μετατροπή όλων των συμβάσεων ενοικίασης σε αορίστου με κατοχυρωμένα όλα τα νόμιμα εργασιακά δικαιώματα. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, την επαναφορά Δώρων και επιδομάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούν τη Δευτέρα ενάντια στην «ενοικιαζόμενη» εργασία (2021-11-25 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση αύριο Παρασκευή για τα ΕΛΤΑ (2020-02-13 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Ομοσπονδία (2004-09-21 00:00:00.0)
Μεθοδεύεται το ξεπούλημά τους (2000-07-28 00:00:00.0)
Απεργία για τα δευτερεύοντα... (1998-10-23 00:00:00.0)
Μονόδρομος η αντίσταση των εργαζομένων (1997-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ