Τετάρτη 12 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΗΛΕΙΑ
Σωρεία προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες

Αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα που τους «πετάνε» εκτός παραγωγής, έρχονται καθημερινά οι βιοπαλαιστές αγρότες της Ηλείας, καθώς μια σειρά από προϊόντα έχουν «χτυπηθεί» από το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές πώλησης για τον παραγωγό, τα καιρικά φαινόμενα, καθώς και διάφορες ασθένειες.

Σε αυτές τις κατηγορίες εντάσσονται η μαύρη κορινθιακή σταφίδα, τα αμπέλια αλλά και οι ελιές, με τους παραγωγούς να έχουν δεχθεί απανωτά πλήγματα και να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση σε όλο τον νομό, και ιδιαίτερα σε μεγάλες περιοχές των δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ηλιδας και Κρεσταίνων.

Σχετικά με την κορινθιακή σταφίδα, η κατάσταση οδηγείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε αδιέξοδο σχετικά με την τιμή της. Στον νομό υπάρχουν ακόμη αδιάθετες περσινές ποσότητες, για τις οποίες οι έμποροι εκβιάζουν για αγορά τους στα 0,65 - 0,70 ευρώ το κιλό. Την ίδια ώρα, η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη, λόγω του περονόσπορου που έπληξε τα κλήματα, ενώ το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στο +40% σε σχέση με πέρυσι, λόγω και της ανάγκης επιπλέον θωράκισης της καλλιέργειας απ' τις ασθένειες.

«Τα έξοδα φτάνουν τα 1,40 ευρώ, ανά κιλό σταφίδας», σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Θανάσης Βομπίρης, εξηγώντας: «Για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, απαιτείται η τιμή να ξεπερνά τα δύο ευρώ το κιλό και ταυτόχρονα να ληφθούν μια σειρά άλλα μέτρα, μείωσης του κόστους παραγωγής, αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, εξασφάλισης κατώτερης εγγυημένης τιμής».

Οπως τονίζει, ο τρύγος που αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, είναι πλέον ασύμφορος για τους βιοπαλαιστές αγρότες, πολλοί δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν ούτε στα έξοδά του, ευρισκόμενοι στο χείλος της εγκατάλειψης της καλλιέργειας, εφόσον δεν υπάρχουν καν προοπτικές καλύτερων τιμών παραγωγών ούτε για φέτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια προβλήματα για το συγκεκριμένο προϊόν καταγράφονται τόσο στην Αιγιάλεια όσο και στη Ζάκυνθο.

Την ίδια ώρα, μεγάλα είναι τα προβλήματα και στα σταφύλια ιδιαίτερα της ποικιλίας Ροδίτη. Η παραγωγή αναμένεται μειωμένη κατά 90% λόγω των ζημιών από περονόσπορο, σε όλη την Ηλεία και ειδικά στις περιοχές του Ιάρδανου και της Ωλένης. Η τιμή πέρυσι ήταν 0,15 ευρώ το κιλό, προοπτική αύξησής της δεν υπάρχει ούτε για φέτος, παρά και την αύξηση του κόστους παραγωγής που συνδέεται και με την αντιμετώπιση των ασθενειών (όπως και με καύσιμα, εφόδια κ.α.). «Θα μείνουν αμπέλια που δεν θα τρυγηθούν», σημειώνει ο πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.

Τα προβλήματα «αγγίζουν» και την ελαιοκαλλιέργεια, αφού τα δέντρα σε πολλές περιοχές είτε δεν άνθισαν, είτε τα άνθη δεν «έδεσαν» λόγω των καιρικών φαινομένων, κάτι που θα έχει σοβαρή επίπτωση στην παραγωγή ελαιολάδου.

Πρόκειται για ζητήματα που θα απασχολήσουν και το σημερινό ΔΣ της Ομοσπονδίας, προκειμένου να δρομολογηθούν και δράσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, με τον Θ. Βομπίρη να καταλήγει: «Δεν σταματάμε. Ο,τι έχουμε κερδίσει οφείλεται στους αγώνες μας απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά και στη συνολική πάλη που διεξάγουμε. Απαιτούμε άμεσα μέτρα, τα οποία και θα διεκδικήσουμε με αντίστοιχες δράσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ