Τετάρτη 12 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΚΑΒ

Τις μετακινήσεις στρατιωτικών και πυροσβεστών για πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χθες οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, Γιώργος Λαμπρούλης, Βασίλης Μεταξάς και Θανάσης Παφίλης προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Υγείας και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, «σύμφωνα με πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, προχώρησε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για "την αξιοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα των διακομιδών του ΕΚΑΒ". Σύμφωνα με το άρθρο 3 αυτής της ΠΝΠ, το προσωπικό απαιτείται να διαθέτει άδεια οδήγησης κατηγορίας Β' και να έχει εκπαιδευτεί σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών, η δε διακομιδή των ασθενών θα διενεργείται με συνοδεία διασώστη - πληρώματος ασθενοφόρου ή υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως.

Τα καθήκοντα του οδηγού ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ δεν περιορίζονται μόνο σε ζητήματα οδήγησης, ούτε γίνεται μέσα από ταχύρρυθμη εκπαίδευση οι στρατιωτικοί και οι πυροσβέστες να αναλάβουν ευθύνες, με κίνδυνο να βρεθούν υπόλογοι.

Το αρχικά μεικτό πλήρωμα ασθενοφόρου (στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ - ΠΣ και υγειονομικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας), στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, θα μετατραπεί - όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν σε παρεμφερείς περιπτώσεις (βλ. δασοπερίπολα για τους στρατιωτικούς) - σε αμιγώς στρατιωτικό, με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως, άρα και των στρατιωτικών ιατρών ή λοιπού υγειονομικού στρατιωτικού προσωπικού που τυχόν διατίθεται στις ανωτέρω υγειονομικές δομές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ήδη υποστελεχωμένες στρατιωτικές μονάδες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο ΕΚΑΒ αποτελεί κόστος και με κάθε τρόπο προσπαθεί να το αποφύγει, χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτό στρατιωτικούς και πυροσβέστες, αποψιλώνοντας από οδηγούς ακόμα και τα πυροσβεστικά οχήματα, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται ότι θα είναι καθημερινό φαινόμενο.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει με τις πολιτικές της επιλογές ότι για μια ακόμα φορά ο στρατός χρησιμοποιείται επί παντός συμβάντος, όπως σε φωτιές, σεισμούς, πλημμύρες, στην καθαριότητα, στον εμβολιασμό, στην Αττική Οδό, σε θεατρικές παραστάσεις κ.λπ.».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΚΑΒ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ