Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάσχα με... δανεικά!

Είναι κι αυτό ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της κυβερνητικής πολιτικής. Ο λόγος για τις διαφημίσεις των τραπεζιτών, που σαν... «Καλοί Σαμαρείτες» προσφέρουν «φτηνά» δάνεια, για να στρώσουν και οι φτωχοί το πασχαλινό τραπέζι ή να καλύψουν άλλες ανάγκες τους τις ημέρες των εορτών του Πάσχα. Οι διαφημίσεις του τύπου σάς προσφέρουμε σε χρόνο ρεκόρ, για τις μέρες του Πάσχα, δάνειο μέχρι 3.000 ευρώ (1 εκατ. δραχμές) με επιτόκιο ...«μόλις 9,5%», που άρχισαν να προβάλλουν αυτές τις μέρες από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας οι τραπεζίτες, είναι και προκλητικές και αποκαλυπτικές.

Προκλητικές, γιατί οι τραπεζίτες εμφανίζουν σαν φτηνά τα εορτοδάνεια με το επιτόκιο «μόλις 9,5%» (μαζί με τα έξοδα φακέλου και τις διάφορες προμήθειες το επιτόκιο ξεπερνά το 10%), ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με ετήσιο ρυθμό που κυμαίνεται μεταξύ 3% και 4% και οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων μεταξύ 2% και 4%. Αποκαλυπτικές, γιατί οι κυβερνώντες κατάφεραν με την πολιτική τους όχι μόνο να προσφέρουν τα λαϊκά εισοδήματα βορά στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά - αφού ανάγκασαν τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους αγρότες κλπ. να αποσύρουν τις καταθέσεις που είχαν στις τράπεζες για τις δύσκολες ώρες - τώρα τους καλούν να παίρνουν τραπεζικά δάνεια για το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, τις διακοπές κλπ.

Αντί άλλου σχολίου, η μόνη απάντηση που αρμόζει να δώσουν οι εργαζόμενοι στους κυβερνώντες - και λόγω των ημερών - είναι το «ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι».


Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ