Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγανάκτηση στα μπλόκα!

Οργισμένοι οι αγρότες από την επίδειξη αδιαλλαξίας της κυβέρνησης, συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους. Αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίνονται στις αγωνιστικές διαθέσεις της αγροτιάς

Eurokinissi

Κύμα οργής και αγανάκτησης προκάλεσε στους αγρότες, που βρίσκονται στα μπλόκα, η νέα άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών, όπως φάνηκε κατά την προχτεσινοβραδινή συνάντηση στο υπουργείο Γεωργίας. Στις ενημερωτικές συνελεύσεις που έγιναν χτες το πρωί και το απόγευμα στα μπλόκα, φάνηκαν καθαρά οι διαθέσεις των αγωνιζόμενων αγροτών για άμεση και δυναμική απάντηση στην κυβερνητική αδιαλλαξία. Και όπως τονίζουν πρωτοπόροι αγωνιστές της αγροτιάς, τέτοια απάντηση δεν μπορεί παρά να σημαίνει «σκλήρυνση των μπλόκων», για να περάσει το μήνυμα ότι οι αγρότες όχι μόνο δεν υποχωρούν μπροστά στην κυβερνητική αδιαλλαξία, αλλά πεισμώνουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους.

Με τις διαθέσεις της πλειοψηφίας των αγωνιστών αγροτών για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, συντάχθηκαν οι συνεπείς αγωνιστές του αγροτικού κινήματος. Οι Β. Γάκης, Β. Μπούτας, Σπ. Τσιοτινός, Ν. Αγγελής και Γ. Πατάκης, οι οποίοι μίλησαν στις ενημερωτικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα μπλόκα Δρούγου, Δέλτα Καρδίτσας, Φαρκαδώνας, Αερινού και Γυρτώνης και πρότειναν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Αντιθέτως, χωρίς συγκεκριμένη πρόταση για το τι και πώς πρέπει να γίνει από δω και πέρα, ήταν η ενημέρωση που έκαναν προς τους αγρότες των μπλόκων, που βρίσκονται επί της νέας Εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, οι γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ - Θ. Κοκκινούλης, Θ. Νασίκας, Α. Μποτός - αποφεύγοντας έτσι να πάρουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Ανάλογη ήταν η στάση αγροτοσυνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ, κάποιοι, μάλιστα, εκ των οποίων συμβούλευαν τους αγρότες να αποχωρήσουν.


Eurokinissi

Η στάση αυτή των συγκεκριμένων αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε σύγχυση και αμηχανία στους αγρότες των μπλόκων. Ετσι, ενώ από τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η κλιμάκωση με το κλείσιμο των Εθνικών δρόμων, μετά από λίγες ώρες άρχισαν να παρατηρούνται, σποραδικά, μεμονωμένες ή και ομαδικές αποχωρήσεις τρακτέρ και να ανοίγουν οι δρόμοι.

Αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα σε λίγη ώρα να διαλυθεί το μεγάλο μπλόκο στην Κεφάλωση Αλμυρού, να αδυνατίσει το μπλόκο στη Γυρτώνη και να αντιμετωπίσουν προβλήματα τα μικρότερα μπλόκα στο Αχίλλειο και στο Καλαμάκι. Αντίθετα, μέχρι αργά το βράδυ ισχυρό παρέμεινε το μπλόκο στο Αερινό, όπως και το μπλόκο στο Μεγάλο Μοναστήρι, όπου οι αγρότες αργά χτες το βράδυ προχώρησαν σε κλείσιμο της Εθνικής Οδού.

Ακλόνητα, όμως, παρέμειναν τα μπλόκα επί της παλιάς Εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Δυτικής Θεσσαλίας. Μάλιστα, εκτός από τα μπλόκα στο Δρούγο, στο Δέλτα Καρδίτσας, στον Πάμισο και στη Φαρκαδώνα που υπήρχαν, χτες στήθηκε ένα ακόμη στο δρόμο προς την Κτημένη, μεταξύ των νομών Καρδίτσας και Φθιώτιδας.

Παρ' όλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν χτες, γεγονός είναι ότι πολλά μπλόκα κρατούν ακόμα, καθώς οι αγωνιζόμενοι αγρότες θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι συνεχίζουν την πάλη τους. Βεβαίως, υπάρχουν αντικειμενικά κάποια προβλήματα στην επί μακρόν συνέχιση αυτής της κινητοποίησης, καθώς οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να βγουν στα χωράφια τους για τη σπορά, αλλά, έτσι κι αλλιώς ο αγώνας συνεχίζεται και μετά το κλείσιμο κι αυτού του κύκλου των κινητοποιήσεων κι ο αγροτικός κόσμος γρήγορα θα ξαναβγεί στους δρόμους.

Οχι μόνο γιατί η κυβέρνηση δεν έλυσε κανένα από τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που προβλήθηκαν σε αυτές τις κινητοποιήσεις αλλά και γιατί οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τη μάχη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια πολιτική που οδηγεί χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά της χώρας μας στο ξεκλήρισμα και επιχειρεί να αρπάξει τη γη από αυτούς που τη δουλεύουν, για να την παραδώσει σε μεγαλοαγρότες και μεγαλοεπιχειρηματίες ώστε να προχωρήσει η πλήρης καπιταλιστικοποίηση της ελληνικής γεωργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ