Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ
Εντείνεται η επέλαση των πολυεθνικών

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας

Αποψη από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Κόμματος με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας
Αποψη από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Κόμματος με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας
Μια σειρά από σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι, κύρια οι μικρότεροι από αυτούς, τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης που είχαν προχτές στελέχη του Κόμματος με αντιπροσωπεία του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΕΣΑ), στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης του ΚΚΕ στο χώρο των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων. Από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε έγινε φανερό ότι τα προβλήματα των εμπόρων, πολλές φορές προβλήματα επιβίωσης, δεν μπορεί να μην τα δει κανείς ανεξάρτητα από πολιτικές ή ιδεολογικές αποχρώσεις. Οτι είναι προβλήματα που δημιουργεί η ασκούμενη πολιτική, στο κέντρο της οποίας είναι η ενίσχυση των μονοπωλίων και των πολυεθνικών.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Στ. Λάμπρου, εκ μέρους της ΚΟΑ, ενημέρωσε για τους στόχους της καμπάνιας που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι το Κόμμα εκτιμά πως τα προβλήματα των ΕΒΕ είναι κατ' ουσίαν πολιτικά.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Π. Καρέλας, αναπτύσσοντας τα προβλήματα που ο σύλλογος έχει ως προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα αναφέρθηκε στο φορολογικό και στη συζήτηση για την αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου καθώς και στο Ασφαλιστικό. Είπε ότι μεταξύ των θεμάτων που θέτει ο σύλλογος για το φορολογικό είναι ρυθμίσεις σε έναν ορίζοντα πενταετίας. Στο σημείο αυτό ο Ν. Χαρίσης, μέλος του ΔΣ του ΕΣΑ από την Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων, συμπλήρωσε ότι δεν αρκεί να γίνεται λόγος για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, γενικά και αόριστα, αφού, όπως είπε, έτσι κι αλλιώς τείνουμε να έχουμε σταθερό φορολογικό σύστημα σε βάρος των μικρών ΕΒΕ. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να μην παλεύει παράλληλα το ζήτημα του ξεκαθαρίσματος μεταξύ μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων τόσο σε σχέση με τα δεδομένα της ΕΕ, όσο και στα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, γιατί, όπως είπε, τελικά «όλοι βαφτιζόμαστε "μικρομεσαίοι"».

Η επέλαση των πολυεθνικών

Μεταξύ των άλλων, οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας αναφέρθηκαν στο ωράριο, τονίζοντας ότι θέση του συλλόγου είναι να μη θιχτεί με κανέναν τρόπο η κυριακάτικη αργία και να μην υπάρξει καμία επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Σημείωσαν, επίσης, ότι είναι σε εγρήγορση εν όψει της ψήφισης των ρυθμίσεων για το ποιες είναι τουριστικές περιοχές, καθώς και εν όψει της προσωρινής επέκτασης που θα γίνει όσο διαρκέσουν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Οι ίδιοι τόνισαν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, για να αντιμετωπίσει όσους θα εκμεταλλευτούν αυτές τις αλλαγές για μακροπρόθεσμες ανατροπές στο ωράριο.

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΣ στάθηκε, επίσης, στην επέλαση των πολυεθνικών, τονίζοντας τόσο τις συνέπειες σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων, όσο και στην απασχόληση. Οπως αναφέρθηκε, επιπλέον, σαν δούρειος ίππος για την επέλαση των πολυεθνικών χρησιμοποιείται η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την ίδια στιγμή, όμως δεν αναφέρεται πόσες θέσεις εργασίας χάνονται, όταν ανοίγει μια πολυεθνική, κλείνοντας ή οδηγώντας στο περιθώριο άλλες ελληνικές επιχειρήσεις. Με την ίδια λογική, συμπλήρωσαν οι εκπρόσωποι του ΕΣΑ, όταν τα στατιστικά στοιχεία κάνουν λόγο για αύξηση του τζίρου δε διευκρινίζεται πού κατευθύνεται αυτός ο τζίρος ο οποίος πραγματοποιείται.

Τέλος, θίχτηκε και το θέμα των προσφορών και των εκπτώσεων, και από τη μεριά των εκπροσώπων του ΕΣΑ σημειώθηκε ότι ο εμπορικός σύλλογος διεκδικεί οι εκπτώσεις να πραγματοποιούνται είκοσι μέρες το χειμώνα και είκοσι το καλοκαίρι.

Στο κλείσιμο της συζήτησης, ο Φ. Λάφης εκ μέρους του Κόμματος υπογράμμισε ότι η επίθεση που δέχεται η μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα δεν είναι αποσπασματική και τα μέτρα, τα οποία παίρνονται κάθε φορά και δυσχεραίνουν τη θέση της, εντάσσονται σε μια οργανωμένη επίθεση σε όλα τα μέτωπα. Μια επίθεση μπροστά στην οποία το ΚΚΕ εκτιμάει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει συγκεκριμένες επιλογές. Από τη μια μεριά να μην παλεύει τα ζητήματα αποσπασματικά, αλλά να έχει κάθε φορά συνολική αντίληψη ότι αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει σε φιλολαϊκή κατεύθυνση και από την άλλη μεριά να έχει στους στόχους του τους συνεταιρισμούς. «Εσείς το λέτε συνενώσεις επιχειρήσεων, εμείς το βλέπουμε πιο προωθημένα», ανέφερε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι το Κόμματα μιλάει για συνεταιρισμούς ανθρώπων και όχι κεφαλαίων. Αν θέλουμε, σημείωσε, αποτελέσματα σε μια άλλη πορεία, μόνο με ένα ενιαίο μέτωπο μπορούμε να το παλέψουμε. Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών εμπόρων έχει κοινά συμφέροντα με τους εργαζόμενους και κοινό αντίπαλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ