Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Στις «καλένδες» της ... κυβέρνησης

«Ρεσιτάλ» κοροϊδίας ξαναέδωσε προχτές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας

Αρνητική απάντηση έδωσε, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας στο αίτημα αιχμής των βαμβακοπαραγωγών για πληρωμή όλων των πραγματικών ποσοτήτων βαμβακιού. Και την άρνησή της αυτή επιχείρησε να την «καμουφλάρει» ξαναχρησιμοποιώντας ένα γνωστό τρικ εξόφθαλμης κοροϊδίας των βαμβακοπαραγωγών. Πρότεινε, για άλλη μια φορά, τη συγκρότηση επιτροπής για την εξέταση των ενστάσεων, βάζοντας και χρονικό όριο μέχρι τις 15 του Μάη. Δηλαδή, τώρα θα εξεταστούν... οι ενστάσεις αν συγκροτηθεί η επιτροπή αυτή;

Τα όσα είπαν στη διάρκεια της πολύωρης προχτεσινοβραδινής σύσκεψης στο υπουργείο Γεωργίας οι εκπρόσωποι των αγωνιζόμενων βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς δε «συγκίνησαν» την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Δεν ίδρωσε το αυτί τους όταν ξανάκουγαν για άλλη μια φορά, από πρώτο χέρι, τα οξυμένα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών και τις αδικίες που έγιναν σε βάρος τους. Ούτε έδειξαν να ντρέπονται, από τις επισημάνσεις για τα ολέθρια αποτελέσματα του νέου κανονισμού για το βαμβάκι και των συνακόλουθων κυβερνητικών μέτρων. Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν η τοποθέτηση του Κ. Σώκου, από το μπλόκο του Δρούγου: «Είμαι ΠΑΣΟΚ, αλλά νιώθω απογοητευμένος και προδομένος γιατί δεν τηρήσατε τις δεσμεύσεις σας». Και συνέχισε: «Αντιλαμβάνομαι τη φτώχεια που έφερε ο νέος κανονισμός».

Ο Γ. Δρυς και ο Βαγ. Αργύρης επιχείρησαν με τα λεγόμενά τους, έχοντας τη σιωπηλή συγκατάθεση του Φ. Χατζημιχάλη, να πείσουν ότι πρέπει να επιδοτηθεί η εντός ΟΣΔΕ παραγωγή, όπως βέβαια την εννοούν αυτοί. Δηλαδή μόνο 1.146.000 τόνοι σε σύνολο παραγωγής 1.349.000 τόνων. Ξαναέκαναν έωλες αναφορές για παρανομίες και ο Β. Αργύρης διάβασε και καμιά δεκαριά στρεμματικές αποδόσεις από 730 μέχρι 530 κιλά χωρίς να δώσει, παρότι του ζητήθηκε, περαιτέρω διευκρινίσεις. Μετά το τέλος της άκαρπης σύσκεψης βγήκε ο Γ. Δρυς και δήλωσε πάλι πως δε θα επιδοτηθούν οι υπερβάσεις της παραγωγής που δεν είναι συμβατές με τον κοινοτικό κανονισμό. Ποιον κοινοτικό κανονισμό όμως, αυτόν που εισηγήθηκε και ψήφισε η κυβέρνηση στην ΕΕ; Κι ενώ οι αγρότες απέρριψαν τη σύσταση της επιτροπής, ο Γ. Δρυς βγήκε και ανακοίνωσε τη σύστασή της, επιδιώκοντας συνειδητά να δημιουργήσει κλίμα εμπαιγμού.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο Βαγγέλης Μπούτας δήλωσε: «Η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας για ακόμα μια φορά στάθηκε αρνητική στο να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Και το αίτημά μας δεν ήταν άλλο παρά το ελάχιστο που μπορούσε να υπάρξει: Να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που επί εφτά μήνες έπαιρνε η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και έλεγε ότι δεν υπάρχουν επιλέξιμες και μη επιλέξιμες ποσότητες και όλες οι νόμιμες παραχθείσες ποσότητες θα πληρωθούν κανονικά. Ο αγώνας γίνεται και για το βαμβάκι που έχουμε παραδώσει και δε μας πληρώνουν, αλλά γίνεται να έχουμε το δικαίωμα να καλλιεργούμε, να έχουμε το δικαίωμα να παράγουμε, για να μείνουμε στα χωράφια και στα χωριά μας. Και γι' αυτό ο αγώνας θα συνεχιστεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ