Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ 18ης ΑΠΡΙΛΗ
Στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων η επιτυχία της

Κόντρα στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες απεργούν και διεκδικούν τα δικά τους αιτήματα. Γνωρίζοντας καλά ότι φρένο στην κυβερνητική πολιτική, που οδηγεί σε διάλυση την Κοινωνική Ασφάλιση, μπορεί να βάλει μόνο ο δικός τους μαζικός απεργιακός αγώνας, απαντούν με νέα απεργία στις 18 Απρίλη. Κόντρα σε κάθε είδους συμβιβασμούς των κυβερνητικών συνδικαλιστών, χωρίς αυταπάτες από τους κυβερνητικούς ελιγμούς, ετοιμάζουν την απάντηση της εργατικής τάξης μέσα από τους ίδιους τους εργασιακούς χώρους, διεκδικώντας Κοινωνική Ασφάλιση που θα καλύπτει τις διαρκώς αυξημένες ανάγκες τους.

Ετσι, καθημερινά πληθαίνουν οι αποφάσεις διοικήσεων δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων για 24ωρη απεργία στις 18 Απρίλη μετά το κάλεσμα των τριών παρατάξεων ΔΑΣ, ΔΑΚΕ, ΑΠ στην πρόσφατη ολομέλεια της ΓΣΕΕ, με κοινό πλαίσιο αιτημάτων. Ταυτόχρονα, δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και Σωματεία έχουν προγραμματίσει συνεδριάσεις τις επόμενες ημέρες, με θέμα τη λήψη απόφασης απεργίας.

Σε αντίθεση με τις επιδιώξεις των κυβερνητικών συνδικαλιστών χτες, στις Ομοσπονδίες που ήδη έχουν πάρει απόφαση για απεργία, προστέθηκε και η Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης (καταψήφισαν τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ). Οι ομοσπονδίες που μέχρι στιγμής έχουν πάρει αποφάσεις είναι: Οικοδόμων, Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού - Δέρματος, Λογιστών, Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδιωτικών Ιδρυμάτων.

Σε επίπεδο Εργατικών Κέντρων έχουν πάρει απόφαση τα ΕΚ Λάρισας, Κεφαλονιάς και Λευκάδας, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Φωκίδας, Νάουσας, Κιλκίς, ενώ στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις αποφάσεις έχουν πάρει η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, το Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DIA και ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους Ανω Λιοσίων, Καματερού, Φυλής, Θρακομακεδόνων, Πετρούπολης.

Αύριο, Πέμπτη θα συνεδριάσει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, ενώ την Παρασκευή θα συνεδριάσει το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας, αυτό της Αθήνας.

Μέχρι χτες αργά το βράδυ βρίσκονταν σε εξέλιξη συνεδριάσεις με θέμα την απεργία στα ΕΚ Ζακύνθου, Αγρινίου, Κέρκυρας και Λουτρακίου. Σήμερα Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις των ΕΚ Βόλου, Πτολεμαΐδας, Γρεβενών, Καλαμάτας, Κοζάνης, Ναυπλίου, Αργους, την Πέμπτη των ΕΚ Θεσσαλονίκης, Σερρών και την Παρασκευή των ΕΚ Πάτρας και Ξάνθης.

Την Πέμπτη συνεδριάζει η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας και τη Δευτέρα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού.

Είναι χαρακτηριστική, όμως, η στάση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ σε διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις που αναζητούν τρόπους, ώστε να μην παρθεί απόφαση απεργίας, βάζοντας πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου. Προσπαθούν με διάφορες δικαιολογίες να βάλουν εμπόδιο σε κάθε αγωνιστική προοπτική, ώστε να διευκολύνουν τα εγκληματικά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Στη Χαλκίδα, για παράδειγμα, ενώ είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση της διοίκησης για προχτές, τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ που έχουν την πλειοψηφία την αναβάλανε, αλλάζοντας μάλιστα και το θέμα, προτείνοντας μεν απεργία αλλά «για τα προβλήματα του νομού»! Στο ΕΚ Κατερίνης, εκμεταλλευόμενοι την πλειοψηφία που έχουν, απέρριψαν την πρόταση των υπολοίπων παρατάξεων για απεργία. Υπουλο παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων όμως φαίνεται ότι παίζουν και ορισμένα στελέχη της ΔΑΚΕ, όπως στο ΕΚ Κομοτηνής, που στην προχθεσινή συνεδρίαση συμπορεύτηκαν με την ΠΑΣΚΕ, καταψηφίζοντας την απεργία. Ενώ στα ΕΚ Αρτας και Πειραιά μπλοκάρουν την άμεση συνεδρίαση των διοικήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ