Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Προκαλεί η κυβέρνηση που προσπαθεί να «κουκουλώσει» τις ευθύνες της

Οι ναζί κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατοχή όπλων και εκρηκτικών

Οργή συνεχίζει να προκαλεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να «κουκουλώσει» τις τεράστιες ευθύνες της για την οργανωμένη δολοφονική επίθεση ομάδων νεοναζί, φασιστών στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και η προσπάθειά της να αποδοθεί η όλη υπόθεση σε «οπαδική βία».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου, σε ένα ρεσιτάλ θράσους έκανε λόγο για «τραγική αποτυχία, τελείως ξένη με τις επιδόσεις και την αποτελεσματικότητα που μας έχει συνηθίσει η Ελληνική Αστυνομία». Προφανώς, οι επιδόσεις και η αποτελεσματικότητα στην οποία αναφέρεται, αφορούν στο γεγονός ότι η αστυνομία είναι παρούσα για να απαγορεύει συγκεντρώσεις και να καταστέλλει κινητοποιήσεις ή να στέλνει κλούβες των ΜΑΤ σε πλειστηριασμούς σπιτιών λαϊκών οικογενειών. Επιπλέον, μίλησε για απόδοση ευθυνών με τις απομακρύνσεις των επτά αξιωματικών της αστυνομίας, ενώ παρέπεμψε στο μέλλον και σε έρευνα που πρόκειται να διενεργηθεί και σε πόρισμα, ανάλογο με αυτό του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος των Τεμπών. Οσον αφορά την παραίτησή του έσπευσε να αποποιηθεί τις ευθύνες του, λέγοντας ουσιαστικά ότι το ζήτημα δεν είναι πολιτικό.

Την ίδια στιγμή, στα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα ακόμα, όπως το πώς είναι δυνατόν να γνώριζαν επί μέρες οι κρατικοί μηχανισμοί της Ελλάδας, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου «με το νι και με το σίγμα» τι πρόκειται να γίνει, αλλά όλοι τους να μην έκαναν απολύτως τίποτα για να το σταματήσουν, έρχονται να προστεθούν και νέα... Και αυτό προκαλεί αντιδράσεις, όπως αποτυπώνονται από απλούς ανθρώπους ως ερωτήματα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ότι δηλαδή «μήπως δεν ήθελαν να τους σταματήσουν;»...


Copyright 2023 The Associated

Χτες δημοσιοποιήθηκε σοκαριστική συνομιλία ανάμεσα σε αστυνομικούς που είχαν εντοπίσει τους Κροάτες ναζί στη Νέα Φιλαδέλφεια με το Κέντρο Επιχειρήσεων, λίγο πριν ξεκινήσει η δολοφονική επίθεση που οδήγησε στον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη. Οπως προκύπτει, λοιπόν, από τα κεντρικά υπήρχε εντολή στους αστυνομικούς να... «παρακολουθούν διακριτικά» τους δολοφόνους που είχαν αρχίσει ήδη τις επιθέσεις τους.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στοιχεία, αστυνομικός που βρίσκεται κοντά στον χώρο της επίθεσης λέει προς το κέντρο:

«Βλέπουμε να έχουν ανάψει φωτοβολίδες και ακούμε κρότους μάλλον από βόμβες μολότοφ, κέντρο περιμένουμε ενημέρωση...».

Και από το Κέντρο Επιχειρήσεων απαντούν: «Μην κάνετε τίποτα, παρακολουθείτε διακριτικά τις κινήσεις τους».

Μάλιστα και σε δεύτερη ενημέρωση, όταν πλέον είχε ξεκινήσει η φονική επίθεση κατά των ανθρώπων που ήταν στον χώρο, δόθηκε η εντολή να περιμένουν «ώστε να φτάσουν ενισχύσεις». Ετσι, είναι φανερό ότι την ώρα που ο κόσμος εκλιπαρούσε για βοήθεια στη Νέα Φιλαδέλφεια και έπαιρνε απελπισμένος τηλέφωνα στην αστυνομία, στο Κέντρο Επιχειρήσεων γνώριζαν με κάθε λεπτομέρεια για τις κινήσεις των ατόμων, αλλά η εντολή ήταν «μην κάνετε τίποτα»...

«Δολοφόνοι, φασίστες»

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν χτες 94 Κροάτες, 6 Ελληνες και 4 υπήκοοι άλλων χωρών, που βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατο κατηγορητήριο, το οποίο περιλαμβάνει κακουργήματα όπως: Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατοχή όπλων και εκρηκτικών. «Δολοφόνοι, φασίστες», φώναξαν συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια στην Ευελπίδων, για τους 106 συλληφθέντες (ένας τραυματίας φρουρείται στο νοσοκομείο).

Οι εισαγγελείς θα μελετήσουν την ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί και θα απαγγείλουν κατηγορίες κατά περίπτωση στους συλληφθέντες. Την υπεράσπιση ενός εκ των Ελλήνων συλληφθέντων - ιδιοκτήτη επιχείρησης στους Αμπελόκηπους - ανέλαβε ο Αλ. Κούγιας. Ο συλληφθείς κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ο συνήγορός του ζήτησε να ληφθεί δείγμα DNA από όλους τους κατηγορούμενους και να πραγματοποιηθούν σχετικές εξετάσεις, ώστε να συνδεθούν με την υπόθεση.

Ελεύθεροι, με προφορική εντολή του εισαγγελέα, έχουν αφεθεί τέσσερις Ελληνες. Πρόκειται για τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων οι τρεις έχουν δώσει καταθέσεις στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης της Βίας στους αθλητικούς χώρους, ενώ ο ένας δεν ήταν σε θέση να δώσει κατάθεση. Οι υπόλοιποι αναμένεται σταδιακά να προχωρήσουν στη διαδικασία, όπου θα ζητούν προθεσμία, μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο, με δεδομένα και τα προβλήματα επικοινωνίας και την ανάγκη μετάφρασης.

Οι έρευνες υπό την εποπτεία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών, Μαρίας Γκανέ, κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις. Οι αρχές έχουν κατασχέσει όλα τα κινητά των συλληφθέντων και τα εξετάζουν για πιθανό αποδεικτικό υλικό. Παράλληλα, εξετάζεται το γενετικό υλικό που βρέθηκε στα φονικά εργαλεία, στα κοντάρια, στα μεταλλικά αντικείμενα και τα ξύλινα ρόπαλα, στην προσπάθεια ταυτοποίησης με το γενετικό υλικό των δραστών. Επιπρόσθετα, αναζητείται οπτικοακουστικό υλικό, ώστε να μπορέσουν οι διωκτικές αρχές να προσωποποιήσουν τις ευθύνες των δραστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μαχαίρι με το οποίο φέρεται να δόθηκε το φονικό πλήγμα στον βραχίονα του 29χρονου δεν έχει επί του παρόντος κατασχεθεί από τις αρχές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί και έχουν κατασχεθεί άλλα μαχαίρια, τα οποία επίσης εξετάζονται εξονυχιστικά.

Επιπλέον, διενεργείται εσωτερική έρευνα στην Ελληνική Αστυνομία για το γεγονός ότι οι δολοφόνοι κατάφεραν ανενόχλητοι να διασχίσουν τη μισή χώρα για να καταλήξουν στο γήπεδο της ΑΕΚ. Αναμένεται να εξεταστούν 15-20 άτομα από όλο το φάσμα των διευθύνσεων από την Κακκαβιά έως την Αθήνα (Ηπειρος, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Αττική) και των υπηρεσιών που εμπλέκονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ