Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 20 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΝΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
Διαχρονικά εγκλήματα της πολιτικής που θυσιάζει την προστασία του λαού για τα κέρδη

Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη Ζάκυνθο

«Αντισεισμική προστασία και θωράκιση στη Ζάκυνθο: Μέτρα αντισεισμικής προστασίας σήμερα» ήταν το θέμα της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που οργάνωσε στη Ζάκυνθο η «Λαϊκή Συσπείρωση» το Σάββατο 12 Αυγούστου, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953.

Οι μνήμες των παλαιότερων «ξύπνησαν» γι' αυτήν τη μεγάλη καταστροφή, που σημάδεψε την ιστορία των νησιών, αφήνοντας πίσω της 455 νεκρούς, 21 αγνοούμενους και 2.412 τραυματίες.

Ηταν η πιο πολύνεκρη ακολουθία σεισμών τον 20ό αιώνα, με τη Ζάκυνθο να πλήττεται στη συνέχεια και από πυρκαγιά, που κατέστρεψε ό,τι είχε απομείνει από τα σεισμικά χτυπήματα, με τεράστιες ζημιές, ιδιαίτερα στην πολιτιστική της κληρονομιά: Υπέροχα μνημεία καταστράφηκαν και κάηκαν χιλιάδες ιστορικά έγγραφα, κειμήλια κ.ά.

Τα σημαντικά ιστορικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση πλαισιώθηκαν με έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο του Γιάννη Κοπανά, διδάκτορα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνητή Σεισμολογίας, ο οποίος ήταν και από τους βασικούς ομιλητές στην εκδήλωση.

Το συμπέρασμα που κυριάρχησε είναι η ανάγκη αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης με ευθύνη του κράτους, ενάντια στην πολιτική του «κόστους - οφέλους», που βάζει σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή του λαού, στην 6η πιο σεισμογενή χώρα του κόσμου και 1η στην ΕΕ.


Την εκδήλωση άνοιξε ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ιονίων Νήσων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Παναγιώτης Σοφός. Στην παρέμβασή του ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Κωνσταντίνου ανέδειξε ότι με βάση και τις σύγχρονες εξελίξεις, δεν είναι δυνατόν να μπαίνει στη ζυγαριά «κόστους - οφέλους» η ανάγκη για αντισεισμική προστασία και θωράκιση.

«Υπάρχει έλλειψη σχεδιασμού σε περίπτωση μεγάλου σεισμού ειδικά στην πόλη της Ζακύνθου, σε χώρους συγκέντρωσης πληθυσμού, σχολεία, αλλά και οδούς διαφυγής», είπε και υπογράμμισε ότι θα συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα συγκεκριμένα ζητήματα, όπως και για τα άλλα προβλήματα που απασχολούν τον λαό.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις του Γιάννη Κοπανά και του Σταύρου Τάσσου, διδάκτορα Γεωφυσικής - Σεισμολογίας και πρώην ερευνητή στο Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση με μεγάλο ενδιαφέρον
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση με μεγάλο ενδιαφέρον

Ο Γ. Κωνσταντίνου, υποψήφιος δήμαρχος Ζακύνθου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Ο Γ. Κωνσταντίνου, υποψήφιος δήμαρχος Ζακύνθου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»




Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ