Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Ενταγμένη στην προσπάθεια τρομοκράτησης η «ψηφιακή κάρτα»

Από τη διαμαρτυρία του Σωματείου ενάντια στην «ψηφιακή κάρτα»
Από τη διαμαρτυρία του Σωματείου ενάντια στην «ψηφιακή κάρτα»
Την προσπάθεια της διοίκησης του νοσοκομείου να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας στο προσωπικό, που δουλεύει σε συνθήκες εντατικοποίησης λόγω των μεγάλων ελλείψεων, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό».

Με έγγραφό της την περασμένη βδομάδα η διοίκηση του νοσοκομείου κάλεσε το διοικητικό, τεχνικό και παραϊατρικό προσωπικό να παραλάβει «ενυπογράφως» έως τις 25 Αυγούστου τη «μαγνητική κάρτα προσέλευσης - αποχώρησης». Είχε προηγηθεί το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιούλη η τοποθέτηση στις εισόδους του νοσοκομείου συστημάτων καταγραφής χρόνου παρουσίας του προσωπικού στην εργασία με την εν λόγω κάρτα, τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία στις αρχές Σεπτέμβρη.

Μάλιστα η διοίκηση απειλεί το προσωπικό με «συνέπειες» «σε περίπτωση αναιτιολόγητης μη παραλαβής της ψηφιακής κάρτας (...) ή και αναιτιολόγητης μη χρήσης αυτής», ενώ το Σωματείο κάνει λόγο για «όργιο προφορικών πιέσεων και απειλών προς δεκάδες συναδέλφους από κάποιους προϊσταμένους».

Το Σωματείο έχει ήδη πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την 1η Αυγούστου, καταγγέλλοντας τη διοίκηση για ένταση του αυταρχισμού και προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων. Μέρος της προσπάθειας αυτής είναι η εξέλιξη αναφορικά με την κάρτα για τον «έλεγχο» της προσέλευσης και αποχώρησης από το νοσοκομείο. Η εφαρμογή του συστήματος της κάρτας έρχεται να προστεθεί στο τοπίο που περιλαμβάνει τιμωρητικές μετακινήσεις, πειθαρχικές διώξεις και ποινές, παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης.

«Ο πραγματικός σκοπός της διοίκησης είναι η τρομοκράτηση και ο διαχωρισμός του προσωπικού, σκοπός που ήδη υπηρετείται από τις δεκάδες, κάθε βδομάδα, άδικες πειθαρχικές διώξεις συναδέλφων», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Οπως εξηγεί, αναφορικά με το σύστημα της κάρτας δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση ως προς τις υπηρεσιακές μεταβολές που θα προκαλέσει, ενώ τα ερωτήματα που έχουν κοινοποιηθεί εγγράφως στη διοίκηση παραμένουν αναπάντητα. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, «ο υποδιοικητής απλώς διεμήνυσε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος» και «μετέθεσε στο άγνωστο μέλλον την όποια ενημέρωση του προσωπικού για το μέτρο», επισημαίνει.

Το Σωματείο εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά τον πραγματικό σκοπό του μέτρου, «καθώς ήδη υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου του ωραρίου του προσωπικού μέσω των παρουσιολογίων, όπου υπογράφουν οι εργαζόμενοι στις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης».

Εξάλλου, όπως έχει αναδείξει, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων εκ των πραγμάτων δεν επιτρέπουν να απουσιάζει κανείς αδικαιολόγητα, χωρίς να γίνει απόλυτα αισθητή η απουσία του. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε εντατικοποίηση, φαινόμενα υπερκόπωσης και άλλων ασθενειών, υπερωριακή εργασία που δεν καταγράφεται πουθενά, διπλοβάρδιες στη Νοσηλευτική και στην Ιατρική Υπηρεσία, χιλιάδες μέρες οφειλόμενων αδειών και ρεπό. Σε προβλήματα, δηλαδή, που η διοίκηση δεν έχει σκοπό να λύσει.

Καταδικάζει την επίθεση σε εργαζόμενο

Τέλος, σε ομόφωνη ανακοίνωσή του το Σωματείο καταδικάζει την επίθεση που δέχτηκε στις 14 Αυγούστου στην πύλη του νοσοκομείου εργολαβικός εργαζόμενος της υπηρεσίας φύλαξης, από πολίτη που ανέμενε να εξεταστεί στη Γενική Εφημερία. «Συνέπεια της επίθεσης ήταν ο σοβαρός τραυματισμός του συναδέλφου στο πρόσωπο, για τον οποίο χρειάστηκε να νοσηλευτεί στη Γναθοχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου. Την ίδια μέρα, μάλιστα, επίθεση δέχτηκε και γιατρός στον χώρο των Επειγόντων, ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ