Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Ανεξέλεγκτα για δεύτερο 24ωρο τα πύρινα μέτωπα σε Ανατ. Στερεά και Εύβοια

Eurokinissi

Ακόμη ένα 24ωρο αγωνίας και καταστροφών βίωσαν χτες οι κάτοικοι σε αρκετές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, καθώς συνεχίζονταν ανεξέλεγκτα οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε Βοιωτία, Κεντρική Εύβοια και Δυτική Φθιώτιδα. Η περιοχή θρηνεί ήδη έναν νεκρό, στον Πρόδρομο Βοιωτίας, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και στο φυσικό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, μέχρι χτες το βράδυ, ανεξέλεγκτα συνέχιζαν να καίνε για δεύτερο 24ωρο τα μέτωπα στο παραλιακό μέτωπο της Βοιωτίας στον Κορινθιακό, από τον Πρόδρομο και την παραλία Σαράντη, μέχρι τον κόλπο της Αντίκυρας. Επίσης για δεύτερο 24ωρο, συνέχιζε να καίει η πυρκαγιά ανάμεσα στα Ψαχνά και τη Νέα Αρτάκη στην Κεντρική Εύβοια, ενώ χτες το μεσημέρι, μία νέα φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Μακρακώμη της Δυτικής Φθιώτιδας, παίρνοντας γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Επίσης, νέες πυρκαγιές υπήρξαν τη χτεσινή μέρα στην περιοχή της Υλίκης καθώς και έξω από τη Θήβα.

Καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας οι φλόγες συνέχιζαν να καίνε ανεξέλεγκτα, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν είτε την έλλειψη είτε την ανεπάρκεια των εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Αβοήθητοι, μαζί με τις λιγοστές και κατάκοπες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, οι κάτοικοι έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη να σώσουν τις περιουσίες και τα χωριά τους.


Eurokinissi

Την ίδια στιγμή, στα μέτωπα της πυρκαγιάς γίνεται ολοένα και πιο ορατή η εγκατάλειψη των πυροσβεστικών υπηρεσιών. Οχήματα με πολλές δεκαετίες ζωής και εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, πυροσβέστες χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό, ακόμη και χωρίς επάρκεια σε σωλήνες νερού για να αντικαταστήσουν όσους καίγονται την ώρα της φωτιάς ή για να απλώσουν δίκτυο πυρόσβεσης. Εικόνες εγκατάλειψης και απαξίωσης, που μαζί με την απουσία πρόληψης διαμορφώνουν ένα επικίνδυνο σκηνικό σε ολόκληρη την Ανατολική Στερεά και Εύβοια.

Στη Βοιωτία

Για δεύτερο 24ωρο το παραλιακό μέτωπο της Βοιωτίας στον Κορινθιακό Κόλπο είχε μετατραπεί σε πύρινη κόλαση, με κατοίκους και παραθεριστές να καλούνται να εκκενώσουν τα χωριά και τους οικισμούς.

Οι δυνατοί άνεμοι που επικρατούσαν στην περιοχή έδιναν συνεχείς αναζωπυρώσεις τόσο στο μέτωπο που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας κοντά στο χωριό Πρόδρομος, όσο και στο δεύτερο μέτωπο που ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας κοντά στον οικισμό Ταρσός. Οπως μάλιστα καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της χτεσινής μέρας στα μέτωπα δεν επιχειρούσαν εναέρια μέσα, με αποτέλεσμα οι φλόγες να συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτες σε δύσβατες περιοχές.

Η φωτιά στο χωριό Πρόδρομος και την παραλία Σαράντη συνέχισε το καταστροφικό της έργο καίγοντας δασική έκταση, χαμηλή βλάστηση και ελαιόδεντρα, που έρχονται να προστεθούν στις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε τη Δευτέρα σε σπίτια, ποιμνιοστάσια και ζώα. Την ίδια στιγμή, η φωτιά που είχε ξεκινήσει από τον οικισμό Ταρσός πήρε νέες επικίνδυνες διαστάσεις απειλώντας οικισμούς της περιοχής, για τους οποίους στάλθηκε μήνυμα εκκένωσης. Παράλληλα, ένα δεύτερο μέτωπο της ίδιας φωτιάς πήρε κατεύθυνση προς το χωριό Κυριάκι, με τον άνεμο ωστόσο να φυσά αντίθετα και να το συγκρατεί. Ο κίνδυνος πάντως για επέκταση της φωτιάς δεν είχε αποτραπεί μέχρι χτες αργά το βράδυ, καθώς στην περιοχή συνέχιζαν οι δυνατοί άνεμοι, που άλλαζαν κατευθύνσεις.

Στην Εύβοια

Καλύτερη εικόνα παρουσίασε τη χτεσινή μέρα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας στα Ψαχνά Εύβοιας και γρήγορα επεκτάθηκε ανατολικά προς Βατώντα και Νέα Αρτάκη, μετατρέποντας σε στάχτη πάνω από 7.000 στρέμματα δασικής έκτασης, ελαιοκαλλιέργειες, σταβλικές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο και εδώ υπήρξαν συνεχείς αναζωπυρώσεις με τις φλόγες να καίνε δασική έκταση και ελιές. Στις ενεργές εστίες επιχειρούσαν 2 ελικόπτερα μαζί με επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες και να αποτρέψουν την επέκτασή τους προς τα ανατολικά και την περιοχή της Αρτάκης.

Στη Φθιώτιδα

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τη 1 μ.μ. σε δασική έκταση έξω από τη Μακρακώμη της Δυτικής Φθιώτιδας, ενώ αργά το απόγευμα στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους του χωριού Βίτωλη να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η φωτιά ξέσπασε δίπλα από την Εθνική οδό Λαμίας - Καρπενησίου, στο ύψος του Προφήτη Ηλία Μακρακώμης και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Κινήθηκε προς δύο μέτωπα. Το ένα προς το χωριό Βίτωλη και το δεύτερο προς το χωριό Τσούκα, καίγοντας δασική έκταση, ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες.

Το μέτωπο που κινήθηκε προς το χωριο Βίτωλη ήταν αυτό που πήρε και τις πιο επικίνδυνες διαστάσεις, φτάνοντας κοντά στα σπίτια του χωριού. Δόθηκε εντολή εκκένωσης των σπιτιών μου βρισκόταν στην άκρη του χωριού. Οι ηλικιωμένοι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο του χωριού, ενώ οι νεότεροι μαζί με πυροσβέστες και εθελοντές παρατάχτηκαν για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες.

Να σημειώσουμε επίσης ότι οι φλόγες πέρασαν την εθνική οδό Λαμίας - Καρπενησίου και άρχισαν να καίνε ανεξέλεγκτα πυκνή βλάστηση στην ξερή όχθη του Σπερχειού ποταμού και να συνεχίζουν η πορεία τους προς τον Αγιο Γεώργιο Τυμφρηστού.

Στη φωτιά που εκδηλώθηκε στη Μακρακώμη βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος με συνεχείς παρεμβάσεις απαιτούσε την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης.

Συνεχείς παρεμβάσεις του ΚΚΕ

Στο πλευρό του λαού των περιοχών της Στερεάς Ελλάδας, που αβοήθητοι βρίσκονται εκτεθειμένοι στην πύρινη λαίλαπα και την επιλεκτική ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού, στέκονται από την πρώτη στιγμή τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στα μέτωπα της φωτιάς στον Πρόδρομο Βοιωτίας βρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Κύριλλος Παπασταύρου, τα μέλη της ΚΕ Κώστας Μπάτσικας και Κώστας Μπασδέκης, εκλεγμένοι και υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», πραγματοποιώντας παράλληλα μια σειρά από παρεμβάσεις τόσο προς την κυβέρνηση όσο και την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση για την ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων, αλλά και την εξεύρεση στέγης και φιλοξενίας για τους κατοίκους και παραθεριστές που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες διαμονής τους.

Την ίδια στιγμή, μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες στο πλευρό των λιγοστών πυροσβεστών, των κατοίκων και των εθελοντών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ