Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Στο «πόστο» τους οι παλαίμαχοι αγωνιστές

Στα δικά τους περίπτερα, της ΠΕΚΑΜ, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και του «Σπιτιού του Αγωνιστή», πλαισιωμένα από μια έκθεση για την πολιτική προσφυγιά, βρίσκονται οι παλαίμαχοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Μάλιστα, την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, αντιπροσωπεία βετεράνων αγωνιστών και αγωνιστριών που φιλοξενούνται στο «Σπίτι του Αγωνιστή» επισκέφθηκαν και περιηγήθηκαν στην «κόκκινη πολιτεία» του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του 49ου Φεστιβάλ, τονίστηκε ότι αποτελεί τιμή η φυσική τους παρουσία σε αυτό, καθώς οι αγώνες, η στάση ζωής αποτελούν παράδειγμα και διδάσκουν τη νέα γενιά.

Οι βετεράνοι αγωνιστές και αγωνίστριες ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο, τους χώρους και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και περιηγήθηκαν στον χώρο της Διεθνούπολης, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα περίπτερα των ξένων αντιπροσωπειών καθώς πολλοί είχαν ζήσει σε χώρες όπου οικοδομούνταν ο σοσιαλισμός.

Εξάλλου, στον χώρο βρίσκεται μια έκθεση με φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα από την πολιτική προσφυγιά. Τα ταμπλό της έκθεσης δίνουν το χρονικό, από το 1949 που ξεκίνησαν οι πρώτοι μαχητές του ΔΣΕ από την Καστοριά για την Αλβανία ζητώντας πολιτικό άσυλο, ενώ αναδεικνύει το ότι οι σοσιαλιστικές χώρες φρόντισαν για την ενσωμάτωσή τους, καθώς και τη συμβολή των ίδιων των πολιτικών προσφύγων στη σοσιαλιστική οικοδόμηση.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ