Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ
Ενα μεγαλειώδες λαϊκό ποτάμι από το Φεστιβάλ στέλνει μήνυμα: Με το ΚΚΕ για τις ανάγκες μας!

Πρόσωπα φωτεινά, χαρούμενα, πλήθος ασταμάτητο. Χιλιάδες, νέοι και μεγαλύτεροι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εργάτες του χεριού και του πνεύματος, άντρες και γυναίκες, πέρασαν και φέτος από την πρώτη μέρα τις πύλες του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Πάρκο Τρίτση, που για μια ακόμα φορά επιβεβαίωσε ότι αποτελεί την μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση, την πιο σημαντική ανάσα πολιτισμού, δημιουργίας και διασκέδασης στη χώρα. Μετατράπηκε σε χώρο συγκέντρωσης των δυνάμεων που έδωσαν πολλές και σημαντικές μάχες όλο το προηγούμενο διάστημα με τελευταία την απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης. Σε χώρο εξοπλισμού τους για τις μάχες που έρχονται και που είναι πολλές, για τη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Σε χώρο που εκπέμπει πλατύ μήνυμα συμπόρευσης και ενίσχυσης του ΚΚΕ παντού. Σε χώρο ψυχαγωγίας με προτάσεις πολιτισμού που εμπνέουν, που συνεγείρουν και μπορούν να «μιλήσουν» σε κάθε γούστο. Εγινε ο χώρος υποδοχής νέων δυνάμεων που πλαισιώνουν τους αγώνες μας, χώρος συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων, προβληματισμών. Το βήμα απ' όπου όλοι μαζί εξέφρασαν την οργή και τη διεκδίκηση, την αλληλεγγύη τους στους κατοίκους της Θεσσαλίας που ακόμα δοκιμάζονται.

***

Μια περιήγηση στους χώρους, στα Στέκια και τις Σκηνές του Φεστιβάλ είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος και τον πλούτο του. Τις δυο πρώτες μέρες των εκδηλώσεων, από νωρίς ο κεντρικός διάδρομος έχει διαρκή ροή. «Παλεύουμε μαζί, νικάμε μαζί. Με ΚΚΕ ισχυρό ο λαός σώζει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής», είναι το σύνθημα που υποδέχεται το πλήθος δίπλα στη Λαϊκή Σκηνή. Πολύβουο, πολύχρωμο, πολύμορφο, με δυνατό παλμό, το Φεστιβάλ κερδίζει τον επισκέπτη από τα πρώτα του βήματα. Την Παρασκευή, ο χώρος της Λαϊκής Σκηνής γέμισε από το πλήθος που παρακολούθησε την κεντρική συζήτηση με τίτλο «"Λαϊκή Συσπείρωση" για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων»,όπου έκαναν παρεμβάσεις ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, και ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας.


Περπατώντας στον κεντρικό διάδρομο λίγο πάνω από τη Λαϊκή Σκηνή στο Στέκι Αθλητισμού, κάθε μέρα έχει και κάτι διαφορετικό. Απέναντι ο χώρος του «κόκκινου Αερόστατου» είναι επίσης πολύβουος από νωρίς με τις γωνιές και τις δραστηριότητές του, με γονείς και παιδιά, αλλά και με τον τοίχο αναρρίχησης να είναι διαρκώς γεμάτος.

Σκυτάλη στο Στέκι γυναικών όπου την πρώτη μέρα έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την εμπορευματοποίηση του σώματος και της σεξουαλικότητας, αυτές τις ακραίες μορφές σήψης του συστήματος, ενώ αρκετοί είναι όσοι συμμετέχουν και συζητούν στα πλαίσια ενός quiz γεμάτο από ερωτήματα και στοιχεία που δίνουν απαντήσεις.

Απέναντι, ο σύλλογος «Παύλος KillahP Φύσσας», για δεύτερη χρονιά φέτος εδώ στο Φεστιβάλ, με την Μάγδα Φύσσα να δίνει το «παρών» αλλά και δύναμη στους αμέτρητους επισκέπτες που περνούν από το χώρο και κοντοστέκονται γιατί «δεν ξεχνάνε», συνεχίζουν, 10 χρόνια από τη δολοφονία του γιου της, με το κεφάλι ψηλά, με τον αγώνα για τη δικαίωσή του, για το τσάκισμα του φασισμού.

Προχωρώντας ευθεία φτάνουμε στο Στέκι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ένα «τοπόσημο» του φετινού Φεστιβάλ. Ενας όμορφος χώρος, στο επίκεντρο του Φεστιβάλ, γεμάτος με περίπτερα της Περιφέρειας Αττικής και των Περιφερειακών Ενοτήτων της, του δήμου της Αθήνας, των δήμων της υπόλοιπης Αττικής, αλλά και των δήμων Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Ανθρωποι κάθε ηλικίας συζητούν με τους υποψηφίους που είναι παρόντες στον χώρο, δίνουν μήνυμα ισχυροποίησης των συνδυασμών του ΚΚΕ, για πιο δυνατή τη «Λαϊκή Συσπείρωση» παντού!

Κι από εκεί δεξιά, περπατώντας είτε στους διαδρόμους είτε στη μεγάλη ξύλινη γέφυρα του πάρκου, στα Στέκια των Φοιτητών και των Νέων Εργαζομένων και την αντίστοιχη Σκηνή, αλλά και στα Στέκια δίπλα, κόσμος κάθεται, συζητάει, κλείνει τα ραντεβού του για τις επόμενες ώρες, ανταλλάσσει γνώμες για το πού πήγε μέχρι τώρα... «Εγώ πέρασα από τη Διεθνούπολη και μάζεψα πραγματικά ό,τι υπήρχε», «εγώ πρόλαβα να περάσω πρώτα από το βιβλιοπωλείο»... Ανταλλάσσουν εμπειρίες, συγκρίνουν το Φεστιβάλ με τις προηγούμενες χρονιές, βρίσκουν όλο και κάτι καινούργιο...

Κι από εκεί μέσα απ' τον Χώρο Ενάντια στα Ναρκωτικά, όπου φιλοξενούνται κοινότητες του ΚΕΘΕΑ με τα υλικά τους, με τον αγώνα που δίνουν διαρκώς με το κεφάλι ψηλά, στη Μαθητική Σκηνή, έναν χώρο γεμάτο ζωντάνια και με πρόγραμμα από πολύ νωρίς. Είναι τα μαθητικά συγκροτήματα που δίνουν τον τόνο με ροκ, χιπ χοπ και λαϊκά κομμάτια, με το κοινό τους που εναλλάσσεται. Με τα Μαθητικά Εργαστήρια όπου προβάλλονται εργασίες μαθητών αλλά και μ' έναν χώρο αφιερωμένο στα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αφού η δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ στο Μαθητικό Στέκι ήταν αφιερωμένη σε αυτόν και στον αγώνα ενάντια στον φασισμό, με πλήθος από συγκροτήματα και καλλιτέχνες, αλλά και με χαιρετισμούς και συνθήματα.

***

Στην «καρδιά» του χώρου δεσπόζει η Κεντρική Σκηνή, η οποία δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, καθώς με το πλούσιο πρόγραμμά της γίνεται από νωρίς πόλος έλξης για τους χιλιάδες επισκέπτες του Φεστιβάλ. Εκεί, βρίσκεται και η Κεντρική Εκθεση του Φεστιβάλ και δίπλα ακριβώς η Διεθνούπολη, με τις 31 αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Νεολαιών και Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων από όλο τον κόσμο. Μαζί και το Στέκι των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από το εξωτερικό αλλά και το περίπτερο της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, καθώς και τα περίπτερα των ΕΕΔΥΕ, ΕΕΔΔΑ, Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης. Το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» συγκεντρώνει και πάλι το ενδιαφέρον των επισκεπτών με τις τεράστιες προσφορές του και τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων, ενώ στον ίδιο χώρο βρίσκονται και τα περίπτερα του «Ριζοσπάστη», του «902.gr», της ΚΟΜΕΠ και των «Θεμάτων Παιδείας».

Στον δικό του χώρο, λίγο πιο πέρα το Στέκι του Πολιτισμού, όπου την πρώτη μέρα παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Αποσύμπλεξη», από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, ενώ την Παρασκευή έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον κινηματογράφο. Εκεί, φιλοξενείται και έκθεση σύγχρονου εικαστικού έργου, ενώ με δικά τους περίπτερα βρίσκονται εκεί και τα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ.

Από την άλλη πλευρά του μεγάλου χώρου της Κεντρικής Σκηνής δεσπόζει ο χώρος αλληλεγγύης, όπου συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, ενώ δίπλα βρίσκεται το περίπτερο της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Απέναντι από αυτά είναι ο Παιδότοπος, γεμάτος και αυτός από νωρίς με γονείς και παιδιά και με το φροντισμένο πρόγραμμά του γεμίζει φωνούλες και χαμόγελα. Και από κει ο δρόμος σε βγάζει πάλι στη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο επίκεντρο, από όπου περνάνε όλοι.

Δύσκολο να το γυρίσεις ολόκληρο το Φεστιβάλ. Είναι πραγματικά μεγάλο, απλώνεται σε όλο το Πάρκο Τρίτση. Πολλοί μοιράζουν τις βόλτες τους και τα ραντεβού τους ανά μέρα ανάλογα με το πρόγραμμα. Αλλοι επιλέγουν κάποιους χώρους και με «βαριά καρδιά» αφήνουν άλλους που δεν προλαβαίνουν να τους δουν το Σάββατο. Τότε που όλοι οι δρόμοι οδηγούν εκεί, στην κορύφωσή του, στην Κεντρική Σκηνή στις 20.30, στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με δικά τους περίπτερα (2022-09-22 00:00:00.0)
Από αύριο το μεγάλο νεολαιίστικο ραντεβού στην Αθήνα (2019-09-18 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για το Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη (2016-08-31 00:00:00.0)
Μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της ΚΝΕ (2014-09-19 00:00:00.0)
Στις γειτονιές της νεανικής πολιτείας (1998-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ