Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Μεγάλη αντιφασιστική μουσική συγκέντρωση

10 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, παραμένουμε σε θέσεις μάχης ενάντια στον φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά

Από νωρίς στο Μαθητικό Στέκι την Παρασκευή επικρατεί αναβρασμός. Η ροή του κόσμου σταδιακά πυκνώνει. Μέσα στο πλήθος των μαθητών και των νέων που συρρέουν, διακρίνουμε μπλούζες με τσακισμένες σβάστικες και τη μορφή του Παύλου. Κοντοστέκονται, κάνουν πηγαδάκια, αναμένουν ανυπόμονα... Σε λίγο παίρνουν θέση για τη μεγάλη αντιφασιστική hip hop συναυλία που ξεκίνησε από το απόγευμα και ήταν αφιερωμένη ιδιαίτερα στον Παύλο Φύσσα, αλλά και σε όλους όσοι έπεσαν θύματα της εγκληματικής Χρυσής Αυγής, του φασιστικού - ναζιστικού τέρατος.

Η πολυαναμενόμενη συναυλία ξεκινά και εξελίσσεται ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Κραυγή ενάντια στον φασισμό, υπόκλιση στα θύματά του και υπόσχεση μαχητικής αντιμετώπισής του σε κάθε γειτονιά, σχολείο, σχολή και χώρο εργασίας.

Ανάμεσα στο πλήθος των επισκεπτών που παρακολουθούν το αφιέρωμα βρίσκεται και η Μάγδα Φύσσα.

Ολοι είναι εκεί. Τα καλλιτεχνικά σχήματα που διαδέχονται το ένα το άλλο είναι παλιοί γνώριμοι του Φεστιβάλ και των αγώνων. Ορισμένοι καινούργιοι παίρνουν κι αυτοί τη θέση τους, ενώνουν τις φωνές και τις ρίμες τους, δηλώνοντας παρόντες στο αντιφασιστικό γεγονός.

Κανείς τους δεν ήρθε απλά για να τραγουδήσει. Ολοι από μικροφώνου τονίζουν τον λόγο που είναι απόψε εδώ: Για τον Παύλο, για τα θύματα του φασισμού, γιατί αγωνίζονται ενάντια στο σύστημα που έχει ανάγκη τους φασίστες.


Το ένα μετά το άλλο τα συγκροτήματα ανεβαίνουν στη σκηνή, ρίχνουν τις πρώτες μουσικές «βολές» και μας μιλούν για τις ζωές των ανθρώπων που δεν είναι παραμυθένιες, για εκείνους που κρατούν γερά τη ματωμένη τους καρδιά, για εκείνους που δεν δείχνουν ανοχή στου συστήματος την ενοχή. Για εκείνους που δεν ξεπουλάνε τα ιδανικά τους για φήμη και χρήμα...

Η μουσική σταματά προς στιγμήν στη σκηνή του Μαθητικού Στεκιού και ο Αργύρης, μαθητής Γ' Λυκείου, από το Ιλιον παίρνει το λόγο. Στο χαιρετισμό του δίνει το στίγμα από τη δράση της ΚΝΕ στα σχολεία, μια δράση που φωτίζει τα σκοτάδια γι' αυτό και μπορεί να απομονώνει το φασισμό, να κινητοποιεί κάθε ευαίσθητο μαθητή που δεν συμβιβάζεται με τη σαπίλα του συστήματος.

Ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Μπορεί πριν δέκα χρόνια στη δολοφονία του Παύλου στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013 εμείς, οι σημερινοί μαθητές να ήμασταν πολύ μικροί αλλά μεγαλώνοντας ζήσαμε και μάθαμε την αλήθεια. Μάθαμε πως το γεγονός αυτό (σ.σ. η δολοφονία Φύσσα) δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, καθώς είχαν προηγηθεί η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα, η δολοφονία του εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, η απόπειρα δολοφονίας κατά των κομμουνιστών συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.»

Συνεχίζοντας το χαιρετισμό του ανέφερε ότι οι δεν ξεχνούν και για αυτό δεν μένουν σιωπηλοί: «Ημασταν χιλιάδες μαζί με τον λαό όταν διαδηλώναμε την ημέρα που επιτέλους ακούσαμε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και μπήκαν στη φυλακή. Ομως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις που στείλανε τους ναζί εγκληματίες στη φυλακή, ο αγώνας για να μην ξαναβγούν από τις τρύπες τους συνεχίζεται, αφού ο φασισμός είναι γέννημα θρέμμα του σάπιου αυτού συστήματος της εκμετάλλευσης, του καπιταλισμού».

Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι «τα μέλη της ΚΝΕ και οι φίλοι της, όλοι όσοι αηδιάζουμε με τους φασίστες και τις σάπιες ιδέες τους, γινόμαστε σε κάθε σχολείο, σχολή και γειτονιά ΕΓΓΥΗΣΗ ότι οι φασίστες τρώνε πόρτα ξανά και ξανά! (...)

Εκλέγουμε αγωνιστές μαθητές στα 5μελή και 15μελή μας. Οι φασίστες έχουν "αλλεργία" στο συλλογικό αγώνα, στη διεκδίκηση για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.

Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά! Δυναμώνουμε κάθε μέρα τον αγώνα για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει, για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Ελπίζουμε και αυτό το αφιέρωμα να είναι ένα από τα δεκάδες δρώμενα που έχουμε δημιουργήσει για το Φεστιβάλ μας ώστε περισσότεροι να κάνουν πράξη το σύνθημα του Φεστιβάλ μας, να μπουν στον αγώνα, να γίνουν μέλη της ΚΝΕ για να γίνουν τα σκοτάδια λάμψη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κάνουμε τα σκοτάδια φως!» (2023-09-23 00:00:00.0)
Η πρώτη μαθητική συνάντηση της χρονιάς με πολυεπίπεδο πρόγραμμα (2023-08-05 00:00:00.0)
Το χρέος παραμένει: Τσάκισε το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά (2020-09-19 00:00:00.0)
Καλωσόρισμα από την ΚΝΕ και ενός λεπτού σιγή για τον Παύλο Φύσσα (2014-09-19 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις αύριο ενάντια στο φασισμό (2014-09-17 00:00:00.0)
Αντιφασιστική μαθητική συναυλία στο Κερατσίνι (2014-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ