Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥΣ «ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ»
Ωθηση σε διεθνή παζάρια για την αναβάθμιση συμμαχιών

Σήμερα η συνάντηση Πούτιν - Σι

Οι ηγέτες των χωρών στο Φόρουμ

Sputnik

Οι ηγέτες των χωρών στο Φόρουμ
Αξονες των σχεδίων της Κίνας να αναβαθμίσει ακόμα ταχύτερα τη θέση της έναντι των ΗΠΑ αναδεικνύει το Φόρουμ για τους «Δρόμους του Μεταξιού», με τη συμμετοχή δεκάδων ηγετών χωρών, το οποίο ξεκίνησε χθες στο Πεκίνο. Εκτός από τις ίδιες τις εργασίες, στο περιθώριό του φιλοξενεί και πληθώρα διμερών επαφών, με πιο σημαντική την επίσημη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα ανάμεσα στον Πρόεδρο της χώρας Σι Τζινπίνγκ και τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες είχαν χτες μια «σύντομη συνομιλία», ενώ σύμφωνα με το Κρεμλίνο «θα συζητήσουν με φιλικό και ειλικρινή τρόπο (...) επείγοντα προβλήματα διμερούς πρακτικής συνεργασίας και τη διεθνή ατζέντα».

Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι οι δύο Πρόεδροι θα ανταλλάξουν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, κατά τη συνάντησή τους στο φόρουμ «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος».

Μιλώντας σε κινεζικά ΜΜΕ, ο Πούτιν είπε για τους «Δρόμους του Μεταξιού»: «Κάποιοι θεωρούν ότι είναι μια προσπάθεια της ΛΔ Κίνας να θέσει κάποιον υπό τον έλεγχό της, αλλά εμείς το βλέπουμε διαφορετικά, βλέπουμε απλώς την επιθυμία για συνεργασία». Ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν ανησυχία που μπορεί να προκαλεί στη Μόσχα η γοργά επεκτεινόμενη δράση του Πεκίνου, υποστήριξε ότι «δεν έχουμε αντιθέσεις εδώ, αντίθετα, υπάρχει μια συγκεκριμένη συνέργεια».

Με αφορμή την άφιξη Πούτιν στην κινεζική πρωτεύουσα, εμφανίστηκαν αναλύσεις για τα χαρακτηριστικά της διμερούς συνεργασίας, όπως αυτή του διευθυντή του Carnegie Russia Eurasia Center, Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, ο οποίος υποστήριξε ότι για την Κίνα «η Ρωσία είναι ένας γείτονας ασφαλής, φιλικός, πηγή φτηνών πρώτων υλών, στήριγμα για τις κινεζικές πρωτοβουλίες στην παγκόσμια σκηνή. Αυτό αποτελεί και πηγή στρατιωτικών τεχνολογιών, μερικές από τις οποίες η Κίνα δεν διαθέτει». Από την άλλη, «για τη Ρωσία η Κίνα είναι το σωσίβιο, η οικονομική σωτηρία της στη βάναυση καταστολή της εναντίον της Ουκρανίας». Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι «και οι δύο χώρες είναι αυτάρκεις όσον αφορά την ασφάλεια και επωφελούνται από τη συνεργασία, αλλά καμία δεν απαιτεί πραγματικά εγγύηση ασφάλειας από την άλλη. Και κηρύττουν στρατηγική αυτονομία (...) Δεν θα υπάρξει στρατιωτική συμμαχία, αλλά θα υπάρξουν στενότερη στρατιωτική συνεργασία, περισσότερη διαλειτουργικότητα, περισσότερη συνεργασία για την από κοινού προβολή δύναμης, μεταξύ άλλων σε μέρη όπως η Αρκτική, και περισσότερη κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη μιας αντιπυραυλικής άμυνας, που καθιστά πιο περίπλοκο τους πυρηνικούς και άλλους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε Ασία και Ευρώπη».

Το Φόρουμ για τους «Δρόμους» αναμένεται να δώσει ώθηση σε διάφορες διεργασίες στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους συμμετέχοντες περιλαμβάνεται και ο υπουργός Εμπορίου των Ταλιμπάν.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις αναφορές ΗΠΑ και συμμάχων τους για όπλα που η Ρωσία παίρνει και από τη Βόρεια Κορέα, είπε ότι «δεν δίνουν αποδεικτικά στοιχεία», καθώς επίσης ότι «είναι κυριαρχικό δικαίωμά μας και δεν νομίζουμε ότι έχει κανείς το δικαίωμα να ανακατεύεται σε αυτό».

  • Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες ότι δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν πτήση περιπολίας πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ