Σάββατο 20 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
«Αποχώρηση» με νεκρούς, τραυματίες και εισβολές

Οξύνεται η αντιπαράθεση και η ανταλλαγή κατηγοριών με αφορμή τις σφαγές στην Τζενίν

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΖΕΝΙΝ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Αρχισε, υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός, η αποχώρηση των δυνάμεών του από τη Δ.Οχθη, αν και συνεχίστηκαν οι εισβολές και οι εν ψυχρώ δολοφονίες. Την ίδια στιγμή, το έγκλημα πολέμου που έχει συντελεστεί στην Τζενίν αποκαλύπτεται ώρα με την ώρα και το σύνολο των ανθρωπιστικών οργανώσεων ανταλλάσσει πλέον κατηγορίες με την ισραηλινή ηγεσία που προκλητικά κατηγορεί τους πάντες για «προπαγάνδα».

Την αποχώρηση των τεθωρακισμένων του από το εσωτερικό του προσφυγικού καταυλισμού της Τζενίν ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ενώ διευκρίνιζε ότι θα παραμείνει ο κλοιός γύρω από την ευρύτερη περιοχή για να «αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις». Ανθρωπιστικές οργανώσεις έδιναν μάχη με το χρόνο στο ισοπεδωμένο στρατόπεδο, παρά τα αλλεπάλληλα εμπόδια που θέτει ο ισραηλινός στρατός.

Νοσοκομειακές πηγές της Τζενίν δήλωναν ότι, μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί 35 πτώματα από τα συντρίμμια, εκ των οποίων 4 παιδιά, 2 γυναίκες και 2 ηλικιωμένοι. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Προσφύγων, του ΟΗΕ, Πίτερ Χάνσεν κατήγγειλε ότι «ποτέ πριν δεν είχε βρεθεί αντιμέτωπος με αρχές τόσο μη συνεργάσιμες όσο οι ισραηλινές, που μόλις σήμερα επέτρεψαν την είσοδο σε δύο μόνο εκσκαφείς, για να αναζητήσουμε νεκρούς και επιζώντες μέσα στα συντρίμμια. Οι περίφημες διασωστικές ομάδες του Ισραήλ πού είναι;», αναρωτιόταν ο Χάνσεν, εμφανώς εκτός εαυτού.

Ο Σκοτσέζος δικηγόρος Ρόρι Μακμίλαν, μέλος της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα», δήλωνε συγκλονισμένος ότι, μέχρι στιγμής, έχει δει μόνο ακρωτηριασμένα ανθρώπινα μέλη και κανένα βαριά τραυματία, αφού «ο στρατός άφησε τους ανθρώπους να πεθάνουν αβοήθητοι». Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες άρχισε, χτες, διανομή τροφής ενώ ο Ερυθρός Σταυρός μοίραζε νερό και κατάρτιζε καταλόγους αγνοουμένων, ενώ επισήμαινε ότι ο κίνδυνος επιδημιών από τους άταφους νεκρούς είναι τεράστιος.

Οι νεκροί θάβονται ομαδικά στην Τζενίν

Associated Press

Οι νεκροί θάβονται ομαδικά στην Τζενίν
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, που επισκέφτηκε την περιοχή, κατακεραύνωσε τον ισραηλινό στρατό και εκτίμησε ότι οι άστεγοι είναι τουλάχιστον 2.000. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του συμβούλου του Σαρόν, Σαλμόν Σχοβέλ: «Δεν είναι δουλιά του κυρίου Λάρσεν να μας πει τι είναι σωστό και τι είναι λάθος».

Παράλληλα, εντείνονται οι φωνές που ζητούν τη διενέργεια έρευνας στην Τζενίν, και ο ισραηλινός Τύπος εκτιμούσε ότι η «πολύ πετυχημένη αποστολή του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν θα αποδειχτεί μπούμερανγκ για τη διεθνή εικόνα του Ισραήλ». Μετά από όλες τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, χτες, και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε ανάλογο αίτημα, όπως και η Κομισιόν. Υπέρ της «συγκέντρωσης στοιχείων και της διαφάνειας» τάχτηκε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Εντούτοις, άμεση ήταν η αντίδραση του ισραηλινού κυβερνητικού εκπροσώπου Ραανάν Γκισίν: «Δεν υπάρχει λόγος έρευνας. Ολα είναι προφανή. Δεν υπάρχουν πολλοί νεκροί και όσοι σκοτώθηκαν ήταν μαχητές». Ο Γκισίν δεν μπήκε στον κόπο να σχολιάσει τα λόγια του Χάνσεν, από την επιτροπή Προσφύγων, που δήλωνε ότι ο ίδιος είδε «μωρά και παιδιά νεκρά, ακρωτηριασμένα και καμένα».

«Ολοκλήρωση» των επιχειρήσεων

Εδώ κάποτε ήταν το σπίτι τους...

Associated Press

Εδώ κάποτε ήταν το σπίτι τους...
«Επιτυχή» έκρινε ο ισραηλινός στρατός την επιχείρηση «Προστατευτικό Τείχος» στη Δ. Οχθη, δηλώνοντας ότι θα ολοκληρώσει την αποχώρησή του από το εσωτερικό των πόλεων, μέχρι την Κυριακή, με εξαίρεση το Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ και το αρχηγείο του Αραφάτ, στη Ραμάλα. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, 29 στρατιώτες σκοτώθηκαν, 100 τραυματίστηκαν, 200 καταζητούμενοι συνελήφθησαν και περισσότεροι από 4.000 Παλαιστίνιοι «ανακρίθηκαν».

«Αποχωρώντας», εισέβαλε, πάλι, στην Καλκίλια, όπου σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος και 6 τραυματίστηκαν. Αλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στην συνοικία Νασεϊράχ της Νάμπλους, όπου επίσης έγινε νέα εισβολή, ενώ στο κέντρο της πόλης ανοίγονταν ομαδικοί τάφοι για παιδιά και γυναίκες. Παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες διαβεβαιώσεις, δεν επιτράπηκε σε παλαιστινιακές ανθρωπιστικές οργανώσεις να μεταφέρουν τρόφιμα και ανθρωπιστικό υλικό, χτες, στην πόλη.

Στη Ραμάλα, δύο παιδιά, 9 και 14 χρόνων, έχασαν τη ζωή τους από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Στη Βηθλεέμ, ο δήμαρχος Χάνα Νάσερ δήλωνε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τους εγκλείστους στο Ναό, όπου και την προηγούμενη νύχτα έγινε σφοδρή μάχη, ενώ παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας. Φημολογείται ότι στις διαπραγματεύσεις συμμετέχει και η CIA. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ο ιμάμης του μεγαλύτερου τεμένους της πόλης, Κχαλίντ αλ Ταφέσκ, ως «στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ