Σάββατο 20 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Τη Μεγάλη Τετάρτη στο Σύνταγμα

Τη Μεγάλη Τετάρτη, κανονικά, δηλαδή, την 1η Μάη, οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα θα γιορτάσουν τη μεγάλη και πρώτη γιορτή της εργατικής τάξης όλου του κόσμου. Θα επιθεωρήσουν τις δυνάμεις τους, ενωτικά και ταξικά, θα απεργήσουν και θα διαδηλώσουν κόντρα στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, στο μεγάλο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό.

Χτες και η ΓΣΕΕ αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας για τη Μεγάλη Τετάρτη και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις.

Ηδη, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, που θα γίνει στο Σύνταγμα στις 10 π.μ. και στην πορεία που θ' ακολουθήσει στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Στη συνεδρίαση χτες της Εκτελεστικής Επιτροπής συζητήθηκε και το ζήτημα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και στην οποία, με τις ψήφους των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, εγκρίθηκε η υπογραφή της. Κι ύστερα απ' αυτό, στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος υποστήριξε την ανάγκη κοινού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, γιατί, όπως είπε, η περίοδος αυτή θέλει ενωμένους τους εργάτες. Την ίδια άποψη υποστήριξε και η παράταξη της ΔΑΚΕ και έκανε λόγο για «κοινό πλαίσιο». Από πού αντλούν, βέβαια, τέτοιο θράσος, ώστε να θέλουν χειροκροτητές τους εργάτες, που λίγο πριν καταδίκασαν σε παρατεταμένη λιτότητα, δεν μπήκαν στο κόπο να εξηγήσουν.

Την ανάγκη ενός πραγματικά ενωτικού και ταξικού γιορτασμού υπογράμμισε, στην τοποθέτησή του, ο Γ. Μαυρίκος, επικεφαλής της ΔΑΣ, σημειώνοντας ότι αυτό εξασφαλίζεται από το περιεχόμενο του γιορτασμού. Η μορφή του γιορτασμού, είπε, δεν μπορεί να κρύψει την ουσία. Και η ουσία είναι το περιεχόμενο και το διεκδικητικό πλαίσιο. Και ο συνδικαλιστής αναρωτήθηκε: Μόλις πριν λίγο, υπογράψατε αυτή τη Σύμβαση, που είναι σε βάρος των εργαζομένων. Τι θα πάμε να πούμε στους εργαζόμενους; Πήγατε στον «κοινωνικό διάλογο», τι θα πούμε γι' αυτό; Τι θα τους πούμε για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις εργασιακές σχέσεις, το ρόλο της ΕΕ, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και, συνολικά, για την πολιτική της κυβέρνησης; Γι' αυτό το ΠΑΜΕ προχωράμε και καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον ταξικό - ενωτικό γιορτασμό στο Σύνταγμα.

Σχετικά με το αίτημα των εμπόρων για τη μεταφορά του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς σε άλλη μέρα, η ΕΕ της ΓΣΕΕ απέρριψε το αίτημα. Από την πλευρά της ΔΑΣ, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι οι έμποροι και βιοτέχνες πρέπει να αντιληφθούν ότι τα προβλήματά τους προέρχονται από την πολιτική της κυβέρνησης, που στηρίζει με κάθε τρόπο και ενισχύει τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια. Η θέση τους είναι δίπλα από την εργατική τάξη, καθώς τα εισοδήματά τους εξαρτώνται από την αγοραστική δύναμη της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Γι' αυτό, κατέληξε ο συνδικαλιστής, τους καλούμε να πορευτούν μαζί με τους εργαζόμενους στον ενωτικό και ταξικό γιορτασμό.

Για τη σύμβαση

Με τις ψήφους των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, η ΕΕ ενέκρινε τους χειρισμούς της διαπραγματευτικής ομάδας και εξουσιοδότησε το Προεδρείο να προχωρήσει στην υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, που προβλέπει «αυξήσεις» σε ποσοστό 4,3% για το 2002 σε δύο δόσεις (πραγματική αύξηση ετήσιου εισοδήματος 3,4%) και 3,9% τον επόμενο χρόνο. Ετσι, το κατώτερο μεροκάματο θα διαμορφωθεί - μαζί και με το διορθωτικό του 1,1% από το 2001 - σε 7.483 δραχμές από 7.221 δραχμές. Αύξηση, μόλις κατά 262 δραχμές την ημέρα, δηλαδή 0,77 ευρώ. Οσο στοιχίζει περίπου ένα εισιτήριο του μετρό. Αυτή τη σύμβαση χαρακτήρισε θετική ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, ενώ συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, με την επιφύλαξη για την απουσία ρήτρας για τον πληθωρισμό το 2003. Με τη σύμβαση διαφώνησε και η «Αυτόνομη Παρέμβαση».

Την έντονη αντίθεσή τους εξέφρασαν τα στελέχη της ΔΑΣ, χαρακτήρισαν «ψίχουλα και κοροϊδία» τις αυξήσεις και συνολικά για τη σύμβαση, υπογράμμισαν ότι υπονομεύει τις κλαδικές συμβάσεις, στηρίζει την κυβερνητική πολιτική της λιτότητας και την αύξηση των κερδών των βιομηχάνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ