Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ «AVRAMAR»
Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός τις αναδιαρθρώσεις

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός τις συνέπειες από τις εξελίξεις και τις αναδιαρθρώσεις στον όμιλο ιχθυοκαλλιεργειών «Avramar», ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και στους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Η "Avramar" είναι ο μεγαλύτερος όμιλος ιχθυοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο και η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μεσογειακού ψαριού στον κόσμο. Στην Ελλάδα ελέγχει πάνω από το 60% της εγχώριας παραγωγής. Στον όμιλο εργάζονται σχεδόν 2.000 εργαζόμενοι. Συνολικά διαθέτει 10 ιχθυογενετικούς σταθμούς στην Ελλάδα και 2 στην Ισπανία, στους οποίους παράγονται περισσότερα από 245 εκατομμύρια ιχθύδια τον χρόνο, 63 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και 9 στην Ισπανία, 3 μονάδες παραγωγής ιχθυοτροφών στην Ελλάδα, με την παραγωγική τους δυναμική να ξεπερνά τους 170.000 τόνους ετησίως, όπως και 10 συσκευαστήρια συν ένα στην Ισπανία, καθώς και 3 μεταποιητικές μονάδες στην Ελλάδα και μία στην Ισπανία», αναφέρουν στο κείμενο της Ερώτησής τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Εξαρχος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου και Λεωνίδας Στολτίδης σχετικά με το μέγεθος της συγκεκριμένης πολυεθνικής.

Τονίζουν ότι σήμερα «η εν λόγω εταιρεία επικαλείται προβλήματα ρευστότητας, προσφεύγοντας στις εγχώριες τράπεζες ζητώντας νέα χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων ευρώ, αναδιάρθρωση των δανείων της, δάνεια ύψους 450 εκατ. ευρώ, σε μέρος των οποίων εγγυητής είναι το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας». Υπογραμμίζουν μάλιστα πως πρόκειται για «δάνεια και εγγυήσεις, που αποτέλεσαν τμήμα συμφωνίας για την εξαγορά των 4 ηγετικών εταιρειών στον κλάδο συνενώνοντας τις εταιρείες "Νηρέας", "Σελόντα" και "Περσεύς" και τον όμιλν "Andromeda" το 2019. Η εξαγορά τότε είχε παρουσιαστεί και από την κυβέρνηση και από την ΕΕ ως σχέδιο σωτηρίας των επιμέρους χρεωμένων εταιρειών».

Σημειώνουν επίσης ότι, «επιπλέον, φημολογείται πως θα υπάρξει νέο δάνειο με κρατικές εγγυήσεις για την πληρωμή και την εξυπηρέτηση των δανείων» και τονίζουν:

«Η μέχρι τώρα διαχείριση της εταιρείας δείχνει ρευστοποιήσεις κεφαλαίου, με πωλήσεις μονάδων της, σε εκποίηση αποθεμάτων, διαμορφώνοντας ανασφαλείς συνθήκες εργασίας σε εκατοντάδες εργαζόμενους. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις προδιαγράφουν νέες επιχειρηματικές συμφωνίες, με τις όποιες αρνητικές εξελίξεις να τις επωμίζονται και πάλι οι εργαζόμενοι, που ήδη ασφυκτιούν με τους χαμηλούς μισθούς, την εντατικοποίηση της εργασίας τους που οδηγεί σε αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων"».

Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

-- «Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων, ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

-- Να διασφαλιστεί ότι ο ελληνικός λαός δεν θα πληρώνει μέσα και από τη διαδικασία των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου τα χρέη των επιχειρήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ