Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» σε μεγάλους χώρους δουλειάς

Ενα ακόμα σοβαρό εργατικό «ατύχημα», αυτήν τη φορά στο εργοστάσιο της ΣΙΔΕΝΟΡ στη Θεσσαλονίκη, όπου εργαζόμενος έκαψε χτες το χέρι του, έρχεται να προστεθεί στον μεγάλο σχετικό κατάλογο.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή και το νέο αυτό «ατύχημα», σε συνέχεια αντίστοιχων συμβάντων στον ίδιο χώρο δουλειάς, αποκαλύπτει πως «παρά τις διαβεβαιώσεις της εργοδοσίας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί, και τις δήθεν εκπαιδεύσεις που κάνει στους εργαζόμενους, φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι είναι καθημερινά εκτεθειμένοι στον κίνδυνο. Είναι πάνω από 10 τα σοβαρά περιστατικά "ατυχημάτων" τους τελευταίους 4 μήνες, δείχνοντας ότι συνεχίζεται ένα διαρκές έγκλημα».

Απαντώντας στα όσα διακινούνται για να μετατεθεί η ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους σημειώνει: «Είμαστε ξαφνικά τόσο απρόσεκτοι ή δεν ξέρουμε τη δουλειά; Προφανώς και όχι. Η εντατικοποίηση της δουλειάς, τα εξαντλητικά ωράρια, τα μονά πόστα, οι παλιές και επικίνδυνες εγκαταστάσεις, τα αποδυναμωμένα συνεργεία, είναι μόνο μερικά από τα αίτια των "ατυχημάτων". Ολα αυτά δεν γίνονται όμως τυχαία. Είναι προϋπόθεση για να αυξάνει ο όμιλος τα κέρδη του.

Οσο αντιμετωπίζουν την ασφάλειά μας ως κόστος, όσο προσπαθούν να τα ρίξουν πάντα στον απρόσεκτο εργαζόμενο τα "τσιράκια" της εργοδοσίας, τόσο δεν θα βελτιώνεται η κατάσταση».

Στη συνέχεια καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια της εργασίας, που θα περιλαμβάνονται στην επιχειρησιακή Σύμβαση. Να υπερασπιστούν το δικαίωμα να γυρνάνε σπίτι με ασφάλεια. Προβάλλει συγκεκριμένα αιτήματα ως μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων, όπως είναι η μόνιμη παρουσία γιατρού και νοσηλευτή σε όλες τις βάρδιες, η μείωση των υπερωριών και των ωραρίων - λάστιχο με ταυτόχρονη αύξηση των μισθών. Δύο εργαζόμενοι σε κάθε πόστο και συχνότερα διαλείμματα στα πόστα στα οποία χρειάζεται. Επίσης, επαρκείς προσλήψεις για τη στελέχωση των συνεργείων, μέτρα για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, με αναβάθμιση του παλιού εξοπλισμού, συνεχείς εκπαιδεύσεις των εργαζομένων, αλλά και δημιουργία Κέντρου Υγείας και Σταθμού ΕΚΑΒ στη Σίνδο.

Σοβαρός τραυματισμός σε εργοτάξιο στην Κομοτηνή

Σοβαρό τραυματισμό υπέστη άλλος ένας εργαζόμενος χτες, ο οποίος έπεσε από μεγάλο ύψος κατά τη διάρκεια εργασιών στο εργοτάξιο της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής των ΤΕΡΝΑ - «Motor Oil» στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής (ΕΝΙΔΥΚ) απαιτεί την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του εργατικού «ατυχήματος», την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας όπως και αυστηροποίησή τους, ιδιαίτερα όσο προχωρά η κατασκευή του έργου και επιδεινώνεται ο καιρός λόγω χειμώνα. Ακόμα, απαιτεί την αύξηση των ελέγχων, με παράλληλη ουσιαστική ενίσχυση του ΣΕΠΕ με τη δημιουργία Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης στη Ροδόπη με πλήρη στελέχωσή του με το απαραίτητο προσωπικό.

Σχολιάζει μάλιστα ότι, την ώρα που η κυβέρνηση και η εταιρεία διαφημίζουν την κατά τ' άλλα στρατηγική επένδυση η οποία θα φέρει «πολλαπλά οφέλη» στην οικονομία, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι από τη μία με το κύμα ακρίβειας στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και, από την άλλη, με τον κίνδυνο να σακατευτούν ή και να μη γυρίσουν σπίτια τους μετά τη δουλειά.

Και προσθέτει: «Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα τα εργατικά "ατυχήματα" αυξάνονται συνεχώς λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς, την οποία επιβάλλουν οι μεγαλοεργολάβοι αξιοποιώντας όλο το νομικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις και του ανύπαρκτου ελέγχου από το ΣΕΠΕ. Οι ευθύνες τόσο της σημερινής, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι εγκληματικές!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενας εργάτης νεκρός κάθε τρεις μέρες! (2022-09-06 00:00:00.0)
Πέντε τραυματίες εργαζόμενοι μέσα σε δύο μέρες σε χώρους δουλειάς (2022-01-21 00:00:00.0)
Τρεις ακόμα νεκροί την ώρα της δουλειάς μέσα σε ένα 24ωρο (2020-09-10 00:00:00.0)
Νεκρός εργάτης σε εργοτάξιο στην Ξάνθη (2020-01-14 00:00:00.0)
Η πραγματικότητα στα εργοτάξια απόδειξη της αντεργατικής «κανονικότητας» (2019-06-19 00:00:00.0)
Ετοιμοι να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις (2002-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ