Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Τρεις ακόμα νεκροί την ώρα της δουλειάς μέσα σε ένα 24ωρο

Από το χώρο του εργατικού δυστυχήματος στο εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Αγ. Σοφία

INTIME NEWS

Από το χώρο του εργατικού δυστυχήματος στο εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Αγ. Σοφία
Τρεις ακόμα εργάτες έχασαν τη ζωή τους την ώρα της δουλειάς μέσα σε ένα 24ωρο, θυσία στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους και της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Πρόκειται για έναν 54χρονο οικοδόμο που σκοτώθηκε χτες σε εργοτάξιο του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, έναν 32χρονο εργολαβικό εργάτη που έχασε επίσης χτες τη ζωή του σε έργα συντήρησης του ΔΕΔΔΗΕ στη Ζάκυνθο και έναν 45χρονο εργάτη που σκοτώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σε λατομείο στη Δράμα.

Θεσσαλονίκη: Σκοτώθηκε εργαζόμενος σε εργοτάξιο του Μετρό

Στη Θεσσαλονίκη, ο 54χρονος οικοδόμος που δούλευε στο εργοτάξιο του Μετρό στην Αγ. Σοφίας έπεσε νωρίς χτες το μεσημέρι από ύψος τουλάχιστον 4 μέτρων και σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκε ακαριαία. Εργαζόταν στο επίπεδο -1 του σταθμού, ήταν ανεβασμένος σε ξύλινη σκάλα και προσπαθούσε να ξεκρεμάσει ένα αντικείμενο από την οροφή, όταν έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι.

Στο σημείο έσπευσαν πλήρωμα του ΕΚΑΒ, που διαπίστωσε το θάνατο του 54χρονου εργάτη, καθώς και κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας. Εργολάβος και υπεύθυνος εργοταξιάρχης έγιναν άφαντοι...

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, έσπευσε στο εργοτάξιο και μίλησαν με τους συγκλονισμένους συναδέλφους τους. Η αντιπροσωπεία κατήγγειλε ελλιπή μέτρα προστασίας, αφού δεν υπήρχαν σκαλωσιές και πατάρια ώστε οι οικοδόμοι να εργάζονται με ασφάλεια σε τέτοιο ύψος. Σημειώνεται επίσης, ως ενδεικτικό στοιχείο της κακής ποιότητας των μέσων ατομικής προστασίας που παρέχονται στους εργαζόμενους, το γεγονός ότι το προστατευτικό κράνος που φορούσε ο άτυχος εργάτης θρυμματίστηκε με την πτώση.

Ζάκυνθος: Θάνατος εργολαβικού εργάτη από ηλεκτροπληξία

Στην Ζάκυνθο, στην περιοχή Ξύγκια, 32χρονος εργάτης, εργαζόμενος σε ιδιώτη εργολάβο, πατέρας ενός παιδιού, έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία ενώ εκτελούσε εργασίες στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Το «ατύχημα» συνέβη όταν κόπηκε αγωγός υψηλής τάσης από πυλώνα που μετέφερε το ρεύμα από Κεφαλονιά και χτύπησε τον άτυχο εργάτη.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου τονίζει πως «το γεγονός αυτό αναδεικνύει το σοβαρό θέμα της κατάτμησης και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, την υποβάθμιση και τους ελλιπείς ελέγχους συντήρησης του δικτύου. Στο όνομα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων η ανθρώπινη ζωή έρχεται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα κέρδη του κεφαλαίου. Το τραγικό γεγονός αναδεικνύει επίσης ζητήματα που πολλές φορές έχουμε αναφέρει και αφορούν τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Ζητάμε άμεση στελέχωση του ΣΕΠΕ και λειτουργία στο νησί παραρτήματος του ΚΕΠΕΚ με επαρκές μόνιμο προσωπικό, ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, για να παίρνονται όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα. Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του σκοτωμένου συναδέλφου μας και θα σταθούμε δίπλα τους για ό,τι χρειαστεί».

Δράμα: Ενας ακόμα εργάτης νεκρός σε λατομείο

Στη Δράμα, ένας 45χρονος εργάτης, πατέρας δύο παιδιών, σκοτώθηκε σε λατομείο της επιχείρησης «Ικτίνος», στην περιοχή του Βώλακα, όταν καταπλακώθηκε από μεγάλο κομμάτι βράχου που αποκολλήθηκε.

Η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του 45χρονου και απαιτεί άμεση διερεύνηση των αιτιών θανάτου, γρήγορη απόδοση ευθυνών και πλήρη στήριξη της οικογένειάς του.

Αναδεικνύει ότι για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στις επιχειρήσεις μαρμάρου στην περιοχή δεν φταίνε «η κακιά ώρα, η απροσεξία, το ανθρώπινο λάθος. Εχουν αιτία την έλλειψη σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, που θυσιάζονται στον μαρμάρινο βωμό του κέρδους. Την ώρα που η κερδοφορία των μαρμαράδων έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αυξήθηκαν οι επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι εργαζόμενοι στα μάρμαρα μέτραγαν απώλειες δικαιωμάτων, εντατικοποίηση, νεκρούς και σακατεμένους συναδέλφους».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχτούν να πληρώνουν και με τη ζωή τους το μάρμαρο. Να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων: Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Εκπαίδευση των εργαζομένων με ευθύνη της εργοδοσίας, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα. Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο. Ο χρόνος μετακίνησης από και προς τα λατομεία να συμπεριλαμβάνεται στο ωράριο εργασίας. Ελεγχο από τις υπηρεσίες του κράτους του μηχανολογικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων, αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου μηχανολογικού εξοπλισμού με ευθύνη της εργοδοσίας. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, κάλυψη όλων των κενών των ελεγκτικών μηχανισμών. Δημιουργία παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Δράμα.

Τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων του κεφαλαίου

«Το κυνήγι του κέρδους, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης, τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, καθώς τα θεωρεί "κόστος" η εργοδοσία, η εντατικοποίηση της εργασίας, η καταστρατήγηση κάθε εργασιακού δικαιώματος είναι οι αιτίες που πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα - εργοδοτικά εγκλήματα στην περιοχή», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του ΚΚΕ.

Θυμίζει επίσης ότι το ΚΚΕ επανειλημμένα κατέθεσε Ερωτήσεις και Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς του κλάδου. Οπως επισημαίνει, στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ακριβώς πριν ένα χρόνο το Κόμμα, με αφορμή άλλο εργατικό δυστύχημα στο νομό, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν δεσμεύτηκε για τη βελτίωση του ελλιπέστατου νομοθετικού πλαισίου για τα μέτρα ασφαλείας και την υποχρεωτική τήρησή τους από τους εργοδότες, ούτε για αιτήματα όπως η εκπαίδευση των εργαζομένων με ευθύνη της εταιρείας κ.ά. «Οσο για το αίτημα δημιουργίας παραρτήματος στην περιοχή της Επιθεώρησης Μεταλλείων, απάντησε ότι δεν μπορεί να ικανοποιηθεί γιατί δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΤΕ Δράμας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ