Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΦΚΑ
Σταθερά μειωμένες οι δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση

Εγκρίθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2024, με τον οποίο όχι μόνο δεν αναπληρώνεται έστω μέρος των απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι τα προηγούμενα χρόνια, αλλά εμπεδώνονται για μια ακόμα χρονιά οι περικοπές σε συντάξεις και παροχές. Στη βάση αυτής της πολιτικής της στέρησης για τους συνταξιούχους, ο προϋπολογισμός του νέου έτους αναμένεται να παρουσιάσει πλεόνασμα 1,120 δισ. ευρώ.

Ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και εκπρόσωπός της στο ΔΣ του ΕΦΚΑ, καταψήφισε τον προϋπολογισμό, σημειώνοντας στη συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ πως «οι συνταξιούχοι από τις περικοπές μόνο των κύριων και επικουρικών συντάξεων ήδη έχουν χάσει πάνω από το μισό ετήσιο εισόδημά τους, και με την ακρίβεια ένα μεγάλο μέρος της αγοραστικής μας αξίας. Ο προϋπολογισμός θα ήταν θετικός αν πραγματικά αποκαθιστούσε ό,τι με αίμα και θυσίες παράχθηκε και περιέκοψαν οι κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια. Θα ήταν θετικός αν τουλάχιστον άρχιζε αυτή την αποκατάσταση. Αλλά αυτό δεν γίνεται.

Πεισμώνουμε πραγματικά, όταν μετά από αυτά που ζούμε, ακούμε και διαβάζουμε για "πετυχημένους προϋπολογισμούς", που δεν έχει καμιά σχέση με τους συνταξιούχους αλλά μόνο για τις ανάγκες της προπαγάνδας. Γι' αυτό και οι συνταξιούχοι βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα. Αυτά που λέγονται δεν έχουν καμιά σχέση με την αλήθεια, γιατί είναι εδώ ό,τι έχει τσακίσει τη ζωή μας και η κατάσταση χειροτερεύει...».

Αναλύοντας το περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού τόνισε πως αυτός «έχει δομηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, με βάση τους στόχους της κυβέρνησης και της ΕΕ για την παραπέρα μείωση του "εργασιακού κόστους", μισθολογικού και ασφαλιστικού. Σε αυτή τη βάση σταθερά όλα τα χρόνια οικοδομείται στη λογική κόστος - όφελος.

Οι όποιες πενιχρές "αυξήσεις" έδωσε η κυβέρνηση στο τέλος της προηγούμενης θητείας της μετά από δεκατρία χρόνια, είναι πολύ κάτω από την άνοδο του πληθωρισμού και δεν αποδόθηκαν σε όσους συνταξιούχους είχαν προσωπική διαφορά. Δεν δόθηκε ποτέ καμιά αύξηση στις επικουρικές συντάξεις. Για όσους από τους συνταξιούχους το άθροισμα των συντάξεών τους πέρασε κάποια λογιστικά όρια, τους προέκυψε εισφορά αλληλεγγύης ΑΚΑΓΕ και το ποσό της προσωπικής διαφοράς μεγάλωσε. Τα ίδια και για τις συντάξεις που πέρασαν τα φορολογικά όρια.

Τώρα, το 2024, οι "αυξήσεις" της τάξης του 3%, καθώς και κάποια πενιχρά επιδόματα, τη στιγμή που οι τιμές απογειώνονται, θα επιφέρουν στις συντάξεις ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις, αφού θα επαναληφθούν τα ίδια με το 2023 φαινόμενα προς το χειρότερο».

Αναδεικνύοντας ορισμένα χαρακτηριστικά και αυτού του προϋπολογισμού, ο Δ. Κουμπούρης σημείωσε πως μεταξύ άλλων «μειώνονται σταθερά οι δαπάνες του κράτους για την Κοινωνική Ασφάλιση. Παρατηρούνται νέα χρέη από του εργοδότες προς τον ΕΦΚΑ, συνεχίζεται η ανεισπραξία καθώς δεν υπάρχουν εισπρακτικοί μηχανισμοί, αλλά και από πολιτική πρόθεση, ενώ δεν αποδίδεται το σύνολο των χρημάτων στο ΑΚΑΓΕ, που παρακρατούνται από τους συνταξιούχους ως εισφορά αλληλεγγύης».

Μάλιστα, απαντώντας στα περί «πλεονασματικού προϋπολογισμού», ο Δ. Κουμπούρης ξεκαθάρισε ότι πράγματι είναι πλεονασματικός, «γιατί ισχύει και εδώ η γνωστή λαϊκή ρήση, ότι οι αριθμοί ευημερούν γιατί οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι δυστυχούν.

Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους, αλλά μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι απαλλάσσονται με δεκάδες δισ. Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων αξιοποιούνται σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου».

«Τα αιτήματα των συνταξιούχων παραμένουν», κατέληξε ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων. «Δεν ζητάμε τίποτε καινούργιο, ζητάμε και διεκδικούμε ό,τι με τη βία αυτά τα χρόνια μας έχουν αφαιρέσει και τα διεκδικούμε μέχρι τέλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ