Τρίτη 23 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2002
Θα γίνει κανονικά η απεργία τη Μεγάλη Τετάρτη

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει καθεστώς μεταφερόμενης αργίας

Με την 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία τη Μεγάλη Τετάρτη (1 Μάη), η εργατική τάξη της χώρας μας και φέτος τιμάει την Εργατική Πρωτομαγιά, με νέους ταξικούς αγώνες, δίνει απάντηση στις δυνάμεις του κεφαλαίου, στην αντιλαϊκή πολιτική και στους φορείς που την προωθούν.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους να απεργήσουν μαζικά και να διατρανώσουν τα δικά τους αιτήματα. Καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις Συντονιστικές Επιτροπές, σε κάθε πόλη, σε ολόκληρη τη χώρα, να πάρουν πρωτοβουλίες που στο περιεχόμενό τους να αποτυπώνουν τον αγωνιστικό, ταξικό και ενωτικό γιορτασμό της 1ης Μάη. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στο Σύνταγμα στις 10.30 το πρωί και θ' ακολουθήσει πορεία στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Οπως σημειώνει στην προκήρυξή του, η 1η Μάη του 2002 πρέπει να είναι μέρα αγωνιστικής απάντησης στους σφαγείς των λαών και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Μέρα εργατικής αντεπίθεσης κόντρα στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Με τη συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, να εκφραστεί η αντίθεση των εργαζομένων:

- Στο κεφάλαιο και τις επιδιώξεις του.

- Στην κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την αντιλαϊκή τους πολιτική.

- Στην προδοτική στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

- Στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Η κυβερνητική παρέμβαση

Στο μεταξύ χτες η κυβέρνηση, με πρόσχημα την εξυπηρέτηση των πολιτών, αποφάσισε τη μεταφορά της επίσημης αργίας της Πρωτομαγιάς για την Τρίτη του Πάσχα. Επιχειρεί να υπονομεύσει τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, όπως κάνει για το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων, καταφεύγοντας σε φτηνές δικαιολογίες για «προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι πολίτες κατά την προετοιμασία τους για το Πάσχα». Πάντως ανεξάρτητα από τα κυβερνητικά τερτίπια, οι εργαζόμενοι προχωρούν στην προετοιμασία της απεργίας τους, κατοχυρώνοντας στην πράξη την 1η Μάη σαν μέρα απεργίας.

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη μεταφορά της αργίας από την κυβέρνηση και υπογραμμίζει ότι αυτό γίνεται για την εξυπηρέτηση της οικονομίας της αγοράς και του μεγάλου κεφαλαίου.

Σήμερα εξάλλου συνεδριάζει και η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, όπου αναμένεται να αποφασιστεί 24ωρη απεργία και στον δημόσιο τομέα, όπως έχει γίνει και για τον ιδιωτικό.

Και ενώ όλα δείχνουν ότι το «ασφαλιστικό» θα είναι η αιχμή των εργατικών διεκδικήσεων στον φετινό εορτασμό, η ΠΑΣΚΕ εντείνει τις προπαγανδιστικές της προσπάθειες για να πείσει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τα μέτρα, ενόψει και του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ που συνέρχεται αύριο, Τετάρτη, με το ίδιο θέμα.

Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της κυβερνητικής παράταξης, στελέχη της επανέλαβαν τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι τα μέτρα κινούνται σε θετική κατεύθυνση, τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης του «κοινωνικού διαλόγου» για τα ειδικά ταμεία και το χρηματοδοτικό και επιτέθηκαν κατά των άλλων παρατάξεων. Μάλιστα ο Χρ. Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για προσωρινή «συγκόλληση» και ανέσυρε τις ίδιες αναμασημένες συκοφαντίες ενάντια στο ΠΑΜΕ, ότι δήθεν πάει να «παίξει το ρόλο της οργανωμένης αντι-ΓΣΕΕ, δηλαδή να πάει σε οργανωτική διάσπαση...».

Οι επιθέσεις αυτές, το μόνο που θέλουν να αποκρύψουν είναι ότι η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ, έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία στήριξης της αντιασφαλιστικής ανατροπής και απροκάλυπτης ενίσχυσης της κυβερνητικής προπαγάνδας. Αυτό που πραγματικά την ανησυχεί είναι ότι τα αντιασφαλιστικά μέτρα απορρίπτονται και από δικά της στελέχη, ενώ η επιτυχημένη απεργία στις 18 Απρίλη έδειξε ότι παρά τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στην απεργία.

Οσο για τα «στοιχεία» που παρουσίασε, όπου δήθεν εμφανίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να ωφελείται από τα μέτρα, στη συνέχεια ο Χρ. Πολυζωγόπουλος περιόρισε τους «ωφελημένους» σε ένα ποσοστό 30% επί του συνόλου των εργαζομένων. Ετσι με «εικονικά στοιχεία», με αριθμητική «κομμένη και ραμμένη» στη λογική του πακέτου Ρέππα, «με μισόλογα και ναι μεν αλλά», με συγκρίσεις με το νόμο Σιούφα, η ΠΑΣΚΕ επιχειρεί να κρύψει την ουσία των μέτρων. Επιχειρεί να καθυποτάξει τους εργαζόμενους που πρέπει πλέον - σύμφωνα με την ΠΑΣΚΕ - να προσαρμόσουν τα αιτήματά τους, να υποστείλουν τις διεκδικήσεις τους. Αυτό που θέλει να κρύψει είναι ότι το πακέτο Ρέππα οδηγεί σε ένα ασφαλιστικό σύστημα, με μικρότερες συντάξεις, περισσότερα χρόνια εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Σε ένα σύστημα «προνοιακού χαρακτήρα», με υπονόμευση των ΒΑΕ, των κατώτερων συντάξεων, χωρίς αποθεματικά στα ταμεία, για τα οποία θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι εργαζόμενοι, ενώ η συμμετοχή των βιομηχάνων θα μειώνεται και το κράτος θα απαγκιστρώνεται σταδιακά από τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις τους προς την Κοινωνική Ασφάλιση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τους καλούν να στηρίξουν τη «Χάρτα Σύγκλισης» (2003-10-04 00:00:00.0)
Μόνος του ο Πολυζωγόπουλος (2002-06-01 00:00:00.0)
Απεργία και συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, η απάντηση στη συμπαιγνία (2002-04-25 00:00:00.0)
Τη Μεγάλη Τετάρτη στο Σύνταγμα (2002-04-20 00:00:00.0)
Στην πρώτη γραμμή του αγώνα (2002-04-13 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν απεργία (2002-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ