Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΤΡΑ
Νέο μεγάλο «όχι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Μαζικό και με παλμό και το χθεσινό φοιτητικό - μαθητικό συλλαλητήριο

Την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν να κατατεθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια διατράνωσαν για άλλη μια φορά φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς αλλά και εργαζόμενοι με το χθεσινό, μαζικό συλλαλητήριο στην Πάτρα, μετά από κάλεσμα δεκάδων φοιτητικών συλλόγων.

Για τέταρτη βδομάδα δόθηκε ένα αποφασιστικό «παρών», τονίζοντας ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί με όλες τις μορφές και όλους τους τρόπους. Οτι δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί κανείς από τις απειλές και τους εκφοβισμούς της κυβέρνησης, που δήθεν ενδιαφέρεται για τις εξεταστικές και τα εξάμηνα την ώρα που εξαπολύει συνολική επίθεση ενάντια στη δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους.

Στάλθηκε παράλληλα νέο μήνυμα, ότι κανείς δεν ξεχνά πάνω σε ποιες αντιλαϊκές βάσεις «πάτησαν» και οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.) για να συνεχίζει το ίδιο έργο σήμερα η ΝΔ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πτυχία που θα έχουν αντίκρισμα, που θα αποτελούν τη μοναδική προϋπόθεση για να μπορεί κάποιος να εργαστεί.

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκαν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας με τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα, καθώς και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας.

Στην πλατεία Γεωργίου, όπου από νωρίς βρέθηκαν φοιτητικοί σύλλογοι αλλά και μαθητές, χαιρετισμούς απεύθυναν η Λυδία Καστανά από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών, ο Νίκος Ραφάτας, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου ΤΕΠΕΚΕ, η Μαργαρίτα Λαμπροπούλου από τον Φοιτητικό Σύλλογο Φιλολογίας, η οποία κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης και με το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, και ο Αντώνης Κατεβάτης από τον Φοιτητικό Σύλλογο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, υπογραμμίζοντας ότι ούτε τον Φλεβάρη θα περάσει το νομοσχέδιο, με τον αγώνα των φοιτητών να συνεχίζεται.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Καρπέτας, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικού. Αναφέρθηκε στα προβλήματα του Πανεπιστημίου Πάτρας, καταδικάζοντας και την καταστολή που χρησιμοποιεί εναντίον των φοιτητών η κυβέρνηση. «Δεν μπαίνουμε σε διλήμματα, δεν κοροϊδευόμαστε, συνεχίζουμε τον αγώνα και με την απεργία στις 28 Φλεβάρη», είπε, δίνοντας σύνθημα κλιμάκωσης.

Ακολούθησε μαζική, μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης με συνθήματα όπως «Δίδακτρα και μπίζνες, λεφτά για επενδυτές - Αλλιώς ονειρευτήκαμε πτυχία και σχολές», «Τους φοιτητές τούς βλέπουν σαν να 'ναι κουμπαράς - Να παίρνει τα πτυχία μονάχα ο λεφτάς», «Δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία - Η γνώση είναι δικαίωμα και όχι ευκαιρία».

Τη μεγάλη κινητοποίηση ακολούθησαν συσκέψεις συντονισμού της πάλης, και για την κλιμάκωσή της, μεταξύ φοιτητών και μαθητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ