Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μεγάλο μαχητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με τη συμμετοχή τους στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα στις 8 Φλεβάρη, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, συνεχίζοντας τις καταλήψεις στις σχολές και με συντονισμό της δράσης τους με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης κλιμακώνουν τον αγώνα τους τις επόμενες μέρες.

Χτες πραγματοποίησαν ακόμα ένα μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο, διαδηλώνοντας την απόφασή τους να μην αφήσουν ούτε να κατατεθεί ούτε να περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Στο πλευρό τους είχαν τους εργαζόμενους και τους διδάσκοντες στα πανεπιστήμια, τους μαθητές και τους σπουδαστές των ΙΕΚ, τους εκπαιδευτικούς των άλλων βαθμίδων της Εκπαίδευσης, τους γονείς και εργατικά σωματεία. Ολοι μαζί διατράνωσαν την απαίτηση για δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα και μέσα από μια μεγάλη διαδρομή μέσω της Εγνατίας, της Αγίας Σοφίας, της Τσιμισκή, της Δωδεκανήσου και της Διοικητηρίου κατευθύνθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στη διάρκεια της πορείας, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την παρουσία της αστυνομίας και απαιτούσαν να απομακρυνθεί από τη διαδήλωση, καταδικάζοντας παράλληλα τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία της κυβέρνησης.

Μπροστά στο αμερικάνικο προξενείο οι διαδηλωτές απαίτησαν να σταματήσει η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και τους συμμάχους του και επίσης να σταματήσει η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο, φωνάζοντας «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών, όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μετά το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, οι φοιτητές κατευθύνθηκαν προς τα Πανεπιστήμια για να πραγματοποιήσουν νέα σύσκεψη συντονισμού της δράσης τους.

Σε άλλες πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι φοιτητές στην Ξάνθη, που συνεχίζουν την κατάληψη της Πολυτεχνικής Σχολής μέχρι τη Δευτέρα 12/2. Πραγματοποίησαν πορεία από την κεντρική πλατεία, η οποία κατέληξε στη φοιτητική λέσχη, απαιτώντας να εξασφαλιστεί πως κανένας φοιτητής δεν θα αποκλειστεί από τη σίτιση και δεν θα βάλει το χέρι στην τσέπη.

Αύριο, Σάββατο, καλούν σε παλλαϊκό συλλαλητήριο, στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, μαζί με την ΕΛΜΕ Ξάνθης, τον Διδασκαλικό Σύλλογο, την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων και την Ενωση Δικαστικών Υπαλλήλων Ξάνθης. Επίσης, προγραμματίζουν κινητοποίηση στην Πρυτανεία τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη.

Μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση, στην οποία 611 φοιτητές υπερψήφισαν το αγωνιστικό πλαίσιο που υιοθετούν πάνω από 160 φοιτητικοί σύλλογοι, αποφάσισαν συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 8/2 στην Αθήνα.

Αντίστοιχα, στην Κομοτηνή οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ελληνικής Φιλολογίας και Κοινωνικής Εργασίας πραγματοποίησαν πορεία με τη στήριξη του Νομαρχιακού Τμήματος Ροδόπης της ΑΔΕΔΥ που αποφάσισε στάση εργασίας, του Σωματείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ενωσης Ιδιωτικών Υπάλληλων Κομοτηνής. Και εδώ η κινητοποίηση κατέληξε στη φοιτητική λέσχη στην παλιά Νομική.

Από τη μαζική Γενική Συνέλευση που έγινε την Τετάρτη στην Ξάνθη
Από τη μαζική Γενική Συνέλευση που έγινε την Τετάρτη στην Ξάνθη
Στην Αλεξανδρούπολη ο Φοιτητικός Σύλλογος ΠΤΔΕ, ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αλεξανδρούπολης και η Α' ΕΛΜΕ Εβρου πραγματοποίησαν κινητοποίηση, ενώ η Ιατρική, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου, από σήμερα Παρασκευή 2/2 έως την Τρίτη 6/2 θα τελεί υπό κατάληψη.

Στην Καβάλα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού ΔΙΠΑΕ Καβάλας και Πληροφορικής ΔΙΠΑΕ Καβάλας μετά από Γενική Συνέλευση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη από την Τετάρτη 7/2 ως και την Παρασκευή 9/2 και συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα. Ενώ χτες πραγματοποίησαν μαζί με τους Φοιτητικούς Συλλόγους Χημικού ΔΙΠΑΕ Καβάλας και Λογιστικής - Χρηματοοικονομικού ΔΙΠΑΕ Καβάλας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία.

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα, παρά την προσπάθεια των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να υπονομεύσουν την απόφαση αγώνα των φοιτητών.

Μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Δημοτικής Εκπαίδευσης στη Φλώρινα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αποφάσισαν συμμετοχή στο χτεσινό συλλαλητήριο και κατάληψη της σχολής την ίδια μέρα. Ενημέρωσαν μάλιστα όλους τους αρμόδιους του Πανεπιστημίου ώστε τα όποια μαθήματα να δοθούν άλλη μέρα. Με εντολή όμως του πρύτανη ενημερώθηκε όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα ότι τα μαθήματα θα δοθούν κανονικά και κλήθηκαν οι καθηγητές να προσέλθουν για τις εξετάσεις. Η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό. Οσοι φοιτητές είχαν μπερδευτεί από τις ανακοινώσεις της γραμματείας για κανονική διεξαγωγή της εξεταστικής και πήγαν στο Πανεπιστήμιο, τελικά αποχώρησαν.

ΦΛΩΡΙΝΑ
ΦΛΩΡΙΝΑ
«Οσο κι αν προσπαθούν η κυβέρνηση, οι πρυτανικές αρχές, τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ να χωρίσουν τους φοιτητές σε αυτούς που λένε ναι ή όχι στην κατάληψη, ναι ή όχι στη "χαμένη" εξεταστική δεν θα τα καταφέρουν!», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική». Και καλούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να συνεχίσουν τον αγώνα ακόμα πιο δυναμικά! Να μαζικοποιήσουν τις αγωνιστικές διεργασίες, τις Γενικές Συνελεύσεις και να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 8/2 στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ