Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΠΑΝΤΟΥ
Σε απεργιακούς ρυθμούς σε όλη τη χώρα για την επιτυχία της απεργίας

«Οργώνουν» τους χώρους δουλειάς τα σωματεία

Στο εργοστάσιο της «HQF - Μιμίκος»
Στο εργοστάσιο της «HQF - Μιμίκος»
Σε απεργιακούς ρυθμούς βρίσκονται τα εργατικά σωματεία σε όλη τη χώρα, στην τελική ευθεία της μεγάλης μάχης, οργανώνοντας ασταμάτητα την προετοιμασία, τη μαζική συμμετοχή, την αναμέτρηση με την εργοδοσία.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε ώρα είναι ώρα μάχης, με συνδικαλιστές να «οργώνουν» τους χώρους δουλειάς, μεταφέροντας παντού το κάλεσμα του απεργιακού ξεσηκωμού. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις, οι συσκέψεις, οι αγωνιστικές παρεμβάσεις με επίκεντρο τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, τις ΣΣΕ, την προστασία των εργαζομένων.

«Στο πόδι» σε όλη την Ηπειρο

Στην Ηπειρο, «στο πόδι» είναι τα Εργατικά Κέντρα και μια σειρά σωματεία. Ηδη άλλωστε τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Αρτας και Θεσπρωτίας έχουν λάβει αποφάσεις μέσα από πλατιές συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις των αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η μέχρι τώρα πείρα από την οργάνωση της δουλειάς για την επιτυχία της απεργίας φανερώνει τις μεγάλες δυνατότητες να εκφραστεί ένα πλατύ απεργιακό κύμα, ιδιαίτερα σε μεγάλους χώρους δουλειάς. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις όπου μαχητικά και ζωντανά μεταφέρεται προβληματισμός για καθετί που απασχολεί τους εργαζόμενους, πείρα από τους αγώνες που έχουν δοθεί μέχρι τώρα, για πρακτικά μέτρα οργάνωσης της δουλειάς μπροστά στην απεργία. Στόχος, να γίνει η απεργία υπόθεση των ίδιων των εργατών, και «κλειδί» σε αυτήν την υπόθεση είναι οι διεκδικήσεις του κάθε κλάδου και χώρου δουλειάς.

Σε εργοτάξια της Θεσσαλονίκης
Σε εργοτάξια της Θεσσαλονίκης
Στα Γιάννενα η Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού Σωματείου της βιομηχανίας εμφιάλωσης «Ζαγόρι» αποφάσισε η απεργία να αποτελέσει σταθμό για την υπογραφή της επιχειρησιακής ΣΣΕ που διεκδικούν, όπως έγινε αντίστοιχα με την απεργία του περασμένου Σεπτέμβρη, η οποία ακύρωσε στην πράξη τον αντεργατικό νόμο Γεωργιάδη και την επιβολή 7ήμερης εργασίας. Στη ΓΣ του Σωματείου Χημικής Βιομηχανίας, που συσπειρώνει εργάτες από τον όμιλο «Πλαστικά Θράκης», εκφράστηκε η αγανάκτηση για την καθήλωση των μισθών, στη ΓΣ του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών ιεραρχήθηκε το ζήτημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, ενώ στη ΓΣ του Σωματείου Φαρμακοϋπαλλήλων η υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ. Σε σύσκεψη εργατών στην «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», στο εργοστάσιο διαχείρισης σκουπιδιών, προτάχθηκε η διεκδίκηση για τα ΒΑΕ και μέσα ατομικής προστασίας.

Παράλληλα πυκνώνουν οι εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Το Συνδικάτο Οικοδόμων «οργώνει» γιαπιά και κατασκευαστικά έργα, υπογραμμίζοντας ότι για τον κλάδο η απεργία αποτελεί τον τρίτο απεργιακό σταθμό το τελευταίο εξάμηνο στη μάχη τους ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργείου Εργασίας, να κηρυχθεί υποχρεωτική η κλαδική ΣΣΕ και να αποδοθούν τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα, διεκδικώντας την ίδια ώρα το σύνολο των αιτημάτων τους.

Σε εργοστάσια Μετάλλου στο Αλιβέρι
Σε εργοστάσια Μετάλλου στο Αλιβέρι
Το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» ενημέρωσε πλατιά για την υπογραφή της επιχειρησιακής ΣΣΕ των συναδέλφων εργατών στη ΔΕΛΤΑ (βλ. και σελ. 12 - 13) του ιδίου ομίλου, με τους εργαζόμενους να εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον για τις κατακτήσεις.

Παράλληλα, τα σωματεία παρεμβαίνουν και σε νέους χώρους δουλειάς. Π.χ. το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων επισκέφτηκε την εταιρεία τεχνολογίας «Terracom», ανοίγοντας τη συζήτηση για την οργάνωση και τη συλλογική διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, ενώ σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών εκφράστηκε η ανάγκη να απαντηθούν συλλογικά η εργοδοτική τρομοκρατία και η εντατικοποίηση.

Αντίστοιχα, στην Αρτα το επιχειρησιακό σωματείο στην «ΙΟΝ» μέσα από μαζική ΓΣ αποφάσισε συμμετοχή στην απεργία με στόχο να βάλει φραγμό στη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας και να ακυρώσει κάθε σκέψη για πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων που προωθεί η εργοδοσία. Η ΓΣ των εργαζομένων του Σωματείου στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρτας αποφάσισε η απεργία να σημάνει κλιμάκωση του αγώνα τους για υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ που θα επιβάλει αυξήσεις στους μισθούς για όλο το προσωπικό, ανεξάρτητα από τον χρόνο και τη σχέση εργασίας, και άμεση εφαρμογή των τριετιών. Το Σωματείο Επισιτισμού διεκδικεί από τον δήμο Αρτας, την Περιφέρεια Ηπείρου και τους εργοδότες να σταματήσει η εξώθηση σε παραίτηση δεκάδων συναδέλφων που εργάζονται σε καφετέριες στο κέντρο της πόλης, λόγω των εκτεταμένων έργων που γίνονται στο πλαίσιο του «Open Mall», και να ενταχθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας με διασφάλιση των αποδοχών. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τον επισιτισμό στο Νοσοκομείο Αρτας, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, απεργούν ενάντια στις απολύσεις και στην παράδοση των υπηρεσιών σε εργολάβο.

Συνεχίζεται το πλατύ άνοιγμα στην Εύβοια

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται επίσης η δράση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και συνδικάτων της περιοχής για την οργάνωση της απεργίας.

Τις προηγούμενες μέρες, αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου και συνδικάτων πραγματοποίησαν μια σειρά περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, όπως στα εργοστάσια «Αλλατίνη», «Galenica», «HQF - Μιμίκος», «Αιγίς», SABO S.A., «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», «Παλίρροια», στα συνεργεία της «Cosmote Technical Services», στα Ναυπηγεία Χαλκίδας.

Επίσης, χθες βρέθηκε στην περιοχή του Αλιβερίου ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Μαζί με αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Εύβοιας πραγματοποίησαν περιοδεία στα εργοστάσια «Παπαδιόχος» και «ΒΙΔΟΜΕΤ», απευθύνοντας στους εργαζόμενους κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ