Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέο φοροκυνηγητό και απαράδεκτα πρόστιμα που στραγγαλίζουν μικρούς επαγγελματίες

Στη Βουλή οι εξοντωτικές διατάξεις για τις προθεσμίες υποχρεωτικής σύνδεσης POS με ταμειακές μηχανές

Νέα μέτρα φοροκυνηγητού σε βάρος των μικρών επαγγελματιών και ΕΒΕ σηματοδοτούν οι διατάξεις που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή για την προώθηση της ολοκλήρωσης της «ψηφιακής διασύνδεσης» όλων των επιχειρήσεων με την ΑΑΔΕ, της υποχρεωτικής δηλαδή σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Μάλιστα, η κυβέρνηση φέρνει και εξοντωτικά πρόστιμα σε βάρος των επαγγελματιών αν δεν εκπληρώσουν τις προθεσμίες μέχρι τέλος Φλεβάρη, κάτι που αποτελεί «Γολγοθά» γι' αυτούς, αφού υπάρχουν αντικειμενικά εμπόδια σε σχέση με την εξυπηρέτησή τους από τις τεχνικές εταιρείες του κλάδου.

«Εργο - ορόσημο» του Ταμείου Ανάκαμψης

Με τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη, να ξεκαθαρίζει ότι η διασύνδεση αυτή είναι ένα από τα απαράβατα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, έγινε καθαρό και στη συζήτηση στη Βουλή ότι πρόκειται για μέτρο που επιβαρύνει τους μικρούς επαγγελματίες ώστε να εκταμιεύονται ποσά για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Χατζηδάκης, «τα POS με τις ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν "βρέξει χιονίσει"! Οχι μόνο διότι είναι μια πρωτοβουλία για να τιθασευθεί η φοροδιαφυγή αλλά και διότι είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης», είναι «έργο - ορόσημο στο Ταμείο Ανάκαμψης». Και σημείωσε ότι «αν για οποιονδήποτε λόγο δεν προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία τότε θα διακοπεί μέρος της χρηματοδότησης της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης».

10.000 ευρώ πρόστιμο για μη διασύνδεση

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, στο νομοσχέδιο που συζητιέται για τους αιγιαλούς περιλαμβάνονται και τα άρθρα 42-45, που αφορούν μέτρα για την ολοκλήρωση αυτής της ψηφιακής διασύνδεσης. Η προθεσμία έχει παραταθεί έως τις 29 Φλεβάρη για την παραλαβή του εξοπλισμού, ενώ από 1η Απρίλη, η μη διασύνδεση επιφέρει πρόστιμο 10.000 ευρώ για επιχειρήσεις «απλογραφικού λογιστικού συστήματος» και 20.000 ευρώ για επιχειρήσεις «διπλογραφικού λογιστικού συστήματος»!

ΚΚΕ: Απαράδεκτη η διαδικασία, να δοθεί παράταση και να επιδοτηθεί η διασύνδεση

Οπως ανέδειξε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου στη σχετική συζήτηση στη Βουλή χτες, πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα της φοροεξόντωσης των μικρών ΕΒΕ μετά τον πρόσφατο φορολογικό νόμο.

Μεταφέροντας μάλιστα τις ανησυχίες των επαγγελματιών, σημείωσε ότι για χιλιάδες μικρούς ΕΒΕ, το κόστος για προμήθεια POS, απαραίτητων λογισμικών και εγκατάστασης - διασύνδεσής τους αποτελεί έναν ακόμα βραχνά, σε μια περίοδο που η ακρίβεια αυξάνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους.

Η κυβέρνηση λοιπόν επιμένει σε προθεσμίες για ένα μέτρο που κάνει υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς να έχει διαμορφώσει τις απαραίτητες υποδομές που θα εξασφαλίζουν και την προμήθεια αλλά και τη διασύνδεση όλων των επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων, χωρίς - ή έστω με ελάχιστη - επιβάρυνση.

Την ίδια στιγμή, για όποιον δεν καταφέρει να «συμμορφωθεί» (ακόμα και αν δεν είναι δική του ευθύνη, π.χ. καθυστερήσεις των παρόχων), επιβάλλει τα εξοντωτικά πρόστιμα, αφού τα 10.000 ευρώ που προβλέπονται, μπορεί να είναι τα ετήσια κέρδη μιας ατομικής επιχείρησης που τηρεί απλογραφικά βιβλία.

Σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη διαδικασία, η βουλευτής του Κόμματος σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου για την υποχρεωτική εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, να εξασφαλιστούν οι τεχνικές προϋποθέσεις με ευθύνη του κράτους και όλο το κόστος για την αγορά και εγκατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού για τους μικρούς επαγγελματίες να αναλάβει το κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ